Kuumista aalloista tulee ensimmäisenä mieleen vaihdevuosioire.

Sitä se ei aina ole, kuten tästä Your Tango-sivuston uutisesta voi päätellä, jossa esitellään peräti kolmetoista syytä siihen, jos hikoilee paljon ja kokee kuumia aaltoja. Vaikka olisit siinä iässä, että nämä voisivat olla jo esivaihdevuosien tai vaihdevuosien oireita, syy voi silti olla jokin ihan muu. Se on tämän listan yksi syy, mutta kannattaa katsoa tästä alta mikä muu se voisi olla. Saat samalla tietää mitä asialle voi tehdä, jos syy selviää.

1. Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhanen tuottaa ja erittää hormoneja, jotka säätelevät muun muassa aineenvaihduntaa, kasvua ja kehitystä sekä ruumiinlämpöä. Kilpirauhashormoneilla on suuri rooli kehon eri alueiden hallinnassa, ja jos se ei ole kohdallasi hallinnassa, saatat tuntea olosi kuumaksi koko ajan.

Kilpirauhasen liikatoiminta, joka tunnetaan myös kilpirauhasen yliaktiivisuutena, esiintyy kun kilpirauhanen tuottaa liikaa tyroksiinihormonia. Yksi sen aiheuttama oire on se, että aineenvaihdunta kiihtyy. Se aiheuttaa muiden oireiden ohella ruumiinlämmön nousua ja liiallista hikoilua.

Mitä voit tehdä asialle: Jos epäilet, että kilpirauhasesi ei toimi kunnolla, ota yhteyttä lääkäriin.

2. Stressi ja / tai ahdistuneisuus

Jos olet stressaantunut, aivojen aivolisäkkeen lähellä sijaitseva aivojen osa, jota kutsutaan hypotalamukseksi, voi toimia normaalia hitaammin.

Hypotalamus säätelee sisäistä ruumiinlämpöä ja hikoilua. Se auttaa ylläpitämään normaalia ruumiin lämpötilaa. Se tuottaa myös monia hormoneja, jotka ovat vastuussa stressivasteen hallitsemisesta. Jos se ei toimi niin kuin pitää, stressin tai jonkin sairauden takia, se aiheuttaa kuumia aaltoja. Myös verenpaine voi nousta, joten voi olla vaikea pysyä rauhallisena. Siksi hikoilua pidetään usein hermostuneisuuden tai pelon merkkinä.

Mitä voit tehdä asialle: Jos ongelma on stressi, kokeile syvähengitysharjoituksia, käy kävelyllä tai ota töistä lomaa. Tee mitä tahansa, jotta voit vähentää stressiä ja kehosi lämpötilakin yleensä laskee samalla.

3. Paljon kofeiinia

Kofeiini on piriste. Kun juot liikaa kahvia voit ylikuumentua.

Mitä voit tehdä asialle: Älä juo kahvia. Juo sen sijaan vettä. Tunnet olosi paremmaksi hetkessä.

4. Esivaihdevuodet tai vaihdevuodet

Saatat ajatella olevasi liian nuori vaihdevuosille. Esivaihdevuodet alkavat yleensä, kun nainen on 40-vuotias. Mutta se voi alkaa aiemminkin. Noina aikoina hormonitoiminnassa on muutoksia, jotka aiheuttavat monenlaisia oireita, kuten kuumia aaltoja. Kuumien aaltojen ajatellaan yleensä johtuvan juuri tästä, mutta kuten huomaat, syy voi olla jokin muukin.

Mitä voit tehdä asialle: Ota yhteyttä lääkäriin, josta saat vahvistuksen siitä, vaihdevuodet ovat syynä kuumiin aaltoihin. Sen jälkeen sinulla on monenlaisia keinoja vähentää oireilua. Ne liittyvät vitamiinien ottamiseen, liikuntaan, ruokavalioon ja mahdolliseen hormonihoitoon.

5. Vääränlainen ruokavalio

Jos nautit usein tulisia ruokia, voi kehosi lämpötila nousta hieman normaalia korkeammaksi. Myös kaikki ruoansulatuskanavan ongelmat voivat vaikuttaa kehon kykyyn säännellä lämpötilaa.

Mitä voit tehdä asialle: Varmista, että syöt terveellisesti ja suolistollesi sopivaa ravintoa.

6. Harjoitusrutiinit

Liikunta voi nostaa kehon lämpötilaa myös sen jälkeen, kun liikuntasuoritus on tehty ja lihakset ovat jo hieman rentoutuneet. Veri kiertää silloin huimaa vauhtia verisuonten läpi, jotta happi lisääntyy. Se voi aiheuttaa hetkellisesti kehon lämpötilan nousua.

Jos teit juuri kierroksen kuumaa joogaa, saatat odottaa olevan hikinen sotku, mutta joskus ydinlämpötilan nousu voi viipyä myös sen jälkeen, kun kipeät lihakset ovat rentoutuneet hieman. Veresi pumppautuu kaikkien verisuontesi läpi yrittääkseen lisätä happea, mikä voi jättää sinut kuumaksi hetkeksi sen jälkeen.

Mitä voit tehdä asialle: Muista huolehtia nestetasapainosta ja pitää taukoja tarpeen mukaan harrastaessasi liikuntaa.

7. Kuivuminen

Kun sinulla on kuuma, kehosi tuottaa hikeä, joka auttaa alentamaan kehon lämpötilaa. Hiki kuljettaa lämpöä ihon pinnalle, jossa tapahtuu jäähtymistä. Jos sinulla on nestehukka, sinulla ei välttämättä ole tarvittavia vesivaroja viileän olotilan pitämiseen ja tarvittavan hien tuottamiseen.

Mitä voit tehdä asialle: Juo runsaasti vettä ja muita nesteitä.

8. Ylipaino

Jos sinulla on ylimääräisiä kiloja ja sinulla tuntuu olevan usein liian kuuma, voi painosi olla siihen syypäänä. Laihemmat ihmiset, joiden pinta-ala on suurempi kuin ruumiin kokonaistilavuus, menettävät lämpöä nopeammin.

Mitä voit tehdä asialle: Mieti syötkö liikaa hiilihydraatteja, sokereita se muita sellaisia asioita, jotka eivät ole terveellisiä. Kannattaa aloittaa jokin liikuntaharrastus ja syödä päivän aikana vähemmän kaloreita kuin ennen.

9. Ovulaatio

Ovulaation aikana estrogeeni vaikuttaa kehossa normaalia vähemmän, kun taas progesteroni normaalia enemmän. Progesteroni, joka on tärkeä hormooni pitämään raskautta yllä, aiheuttaa myös kehon lämpötilan nousua.

Mitä voit tehdä asialle: Jos ovulaatio aiheuttaa kuumia aaltoja, ei oikein voi tehdä asialle muuta kuin olla tuulettimen lähellä tai viilennetyssä tilassa. Pukeudu kevyesti ja juo vettä.

10. Raskaus

Raskaus pistää koko kehon sekaisin. Silloin hormonit aiheuttavat kehossa monenlaisia oireita. Ne voivat aiheuttaa ruumiinlämmön nousua mutta myös laskua.

Mitä voit tehdä asialle: Jotta olo ei olisi niin tukala, kokeile juoda kylmää vettä, sijoittaa hyvään tuulettimeen ja käyttää viileitä, hengittäviä vaatteita.

11. Ympäristötekijät

Jos muutat pohjoisesta etelään, hikoilet varmasti enemmän kuin ennen, koska kehosi ei ole tottunut niin kuumaan.

Mitä voit tehdä asialle: Jos et halua muuttaa takaisin pohjoiseen, kannattaa odottaa, että kehosi sopeutuu kuumuuteen.

12. Lääkkeet

On olemassa monia reseptilääkkeitä, joiden sivuoireena voivat olla kuumat aallot. Sellaisia ovat esimerkiksi jotkin masennuslääkkeet, migreeni- ja muut kipulääkkeet, diabeteslääkkeet, astmaan käytettävät inhalaattorit ja närästyslääkkeet.

Mitä voit tehdä asialle: Jos otat reseptilääkkeitä ja ne tuntuvat aiheuttavan sinulle kuumia aaltoja, kerro siitä lääkärillesi.

13. Muut terveydentilat

On olemassa useita terveysongelmia, jotka voivat johtaa hypotalamuksen toimintahäiriöön. Se on tila, jossa hypotalamus, lämpötilan säätelystä vastaava aivojen alue, ei toimi kunnolla.

Jotkin sairaudet voivat aiheuttaa kuumia aaltoja. Sellaisia ovat esimerkiksi päänvammat, geneettiset häiriöt, synnynnäiset viat, kasvaimet, syömishäiriöt, autoimmuunisairaudet tai jopa aivoleikkaukset.

Anhidroosi on tila, jossa ei ole kykyä hikoilla. Se voi aiheuttaa ylikuumenemista tai jopa muita sairauksia, kuten multippeliskleroosi ja fibromyalgia.

Jos sinulla on diabetes, sairaus, joka vaikuttaa siihen, miten kehosi reagoi insuliiniin, verensokeritasosi nousee ja kehosi lämpötila nousee sen seurauksena.

Mitä voit tehdä asialle: Jos epäilet, että jokin yllä olevista saattaa aiheuttaa sinulle jatkuvaa hikoilua, ota yhteys lääkäriin.

Lähde: Your Tango