Yksi musertavimpia kokemuksia on se, kun saa kuulla rakastamansa kumppanin suusta sanat ’En rakasta sinua enää.’

Pitkässä parisuhteessa on tavallista, että rakkaus muuttaa muotoaan. Intohimoinen ja räiskyvä lempi muuttuu rauhallisemmaksi parisuhteen edetessä ja sen tilalle tulee toisenlainen rakkaus.

”’Aito’ rakkaus on hiljaisempaa ja pohjautuu ystävyyteen ja tyytyväisyyteen; se tapahtuu, kun näette ja hyväksytte toistenne kaikki puolet. Jos suuret eleet ovat kadonneet, mutta kumppanisi tuo sinulle edelleen kupposen kahvia ja kysyy vointiasi, kun olet alamaissa, on rakkaus muuttunut vain erilaiseksi”, seksiasiantuntija Tracey Cox kirjoittaa Daily Mailissa.

Jos sinua kuitenkin kalvaa tunne, ettei kaikki ole enää niin hyvin, on parempi puuttua tilanteeseen ajoissa, jotta mahdolliset ongelmat voi korjata. Avuksi Cox on listannut merkkejä, jotka saattavat tarkoittaa sitä, että kumppanisi tunteet sinua kohtaan ovat hiipumassa.

”Ennen kuin mennään merkkeihin, haluan tehdä jotakin hyvin selväksi. Olemme kaikki yksilöitä ja mikä on yhdelle parille huutava varoitusmerkki, saattaa se olla toiselle parille täysin normaalia käytöstä”, Cox huomauttaa ennen merkkilistaansa.

Coxin mukaan jos luet tällaista artikkelia, kertoo se siitä, että kyseenalaistat kumppanisi sitoutumisen ja rakkauden. Alta löydät 13 merkkiä, jotka voivat kertoa kummapnisi tunteiden hiipumisesta, sekä kaksi merkkiä, jotka eivät välttämättä ole merkki kiinnostuksen loppumisesta.

Hellyys on kadonnut

Jos kumppanisi ei ole koskaan ollut halipusu-tyyppiä, ei syytä huoleen. Jos taas hän on aina ennen ollut innokas antamaan halauksia, suukkoja sekä kehuja ja sittemmin lopettanut, on se huolestuttavaa. Coxin mukaan tämä on usein ensimmäinen merkki siitä, että jokin on vialla.

Pikkujutut ja tutut yhteiset rutiinit loppuvat

Monilla pareilla on Coxin mukaan yhteisiä rituaaleja, tapoja ja rutiineja, ja ne ovat tärkeitä. Parin yhteiset rutiinit muistuttavat, että se on te kaksi vastaan maailma. Kun rutiinit loppuvat, on se merkki ongelmista – etenkin jos yhteinen aikanne korvautuu jollain muulla.

Cox antaa esimerkin hänelle uskotuneesta naisesta, jonka miehellä oli tapana tuoda kupilliset teetä viikonloppuisin sänkyyn ja niitä juodessaan he lukivat päivän lehdet puhelimistaan. Jälkikäteen nainen huomasi, että kun tämä tapa loppui, oli se ensimmäinen merkki, ettei kaikki ollut hyvin. Mies myös aloitti juoksuharrastuksen, josta tuli tärkeämpää kuin parin yhteinen aika. Nainen sanoi sitä pikkujutuksi, mutta se laittoi suhteen pois raiteiltaan ja oli miehen ensimmäinen askel pois vaimonsa luota.

Hän kavahtaa kosketustasi

Jos koetat halailla kumppaniasi tai muuten koskettaa häntä, mutta hän perääntyy tai vetäytyy pois, on Coxin mukaan tärkeä selvittää käytöksen syy. Se on joko avunhuuto tai varoitus siitä, että ero on edessä.

Hän ei vietä aikaa kanssasi

Korona-aika on saanut monet parit viettämään enemmän aikaa yhdessä. Jos kumppanisi alkaa hyödyntää jokaista mahdollista syytä lähteä kotoa ja tehdä asioita ilman sinua, viettää useammin ja pidempään aikaa videopuhelujen parissa ystäviensä kanssa, keskustelee läheistensä kanssa suljetun oven takana, tekee suunnitelmia huomioimatta sinua tai on keksii tavan olla tekemättä asioita yhdessä, mitä teitte ennen, voi se kieliä siitä, että hän kaipaa jotain uutta sen jälkeen, kun on viettänyt kuukausia kotona vain yhden ihmisen kanssa. Tai sitten hän on tullut siihen tulokseen, ettet ole niin kiinnostava.

Hän viettää aikaa perheensä kanssa ilman sinua

Coxin mukaan perhe on yleensä ensimmäinen, joka saa tietää eron olevan mielessä. Jos hän ei ota sinua enää mukaan viettämään aikaa perheensä kanssa, voi hän yrittää etäännyttää itseään tai hän on huolissaan, että joku perheestä möläyttäisi hänen eropohdintansa. Yhtä kuvaavaa on myös se, jos hän ei enää halua viettää aikaa sinun perheesi tai ystäviesi kanssa.

Hänen rutiinit tai käytös muuttuu

Cox kertoo, että mikä tahansa äkillinen muutos kumppanin tavallisissa tavoissa, eikä hän puhu muutoksista kanssasi, on usein merkki ongelmista. On eri asia, jos kumppani tekee töitä viikonloppuisin kerrottuaan tarvitsevansa lisää rahaa tai haluavansa ylennyksen kuin jos hän vain tekee pitkää päivää ilman mitään selvää syytä.

Hän pitää keskustelun keveänä

Kumppanisi tavat kommunikoida kanssasi ovat ratkaisevassa asemassa antamassa näkemyksen suhteen tilasta. Jos hän rakastaa sinua, on hän kiinnostunut siitä, mitä elämässäsi tapahtuu. Jos hän vain puhuu kepeistä jutuista tai arkiaskareiden hoitamisesta ja välttelee syvällisempiä keskusteluja, voi se olla merkki siitä, että hän etääntyy.

Hän ei halua puhua tulevasta

Jos tunteet ovat hiipuneet tai hiipumassa eikä hän tiedä, mitä tekisi asian sunteen, ei liene ihme jos hän ei innostu tekemään tulevaisuuteen liittyviä suunnitelmia kanssasi.

Hän uskoutuu muille

Jos hän kysyy muiden mielipidettä asioihin sinun lisäksi, ei siinä ole syytä huoleen. Jos taas kuulet hänen asioista muuta kautta, on hän sulkenut sinut ulkopuolelle. Cox antaa esimerkin eräästä eronneesta naisesta: nainen kuuli langoltaan, että hänen poikaystävänsä vihaa uutta työtään, mutta kun nainen oli itse viikkoa aiemmin kysynyt, mitä poikaystävä piti työstään, hän sanoi sen olevan ihan okei. Naisen vatsa teki kuperkeikkoja ja hän tiesi, ettei se ollut hyvä merkki – ja oli oikeassa.

Hän ei ota yhteyttä, kun olette erillään

Useimmat parit ottavat yhteyttä toisiinsa, kun ovat eri paikoissa. Miten tiheään tätä tapahtuu, se riippuu pariskunnasta, mutta läheiset parit ovat yhteydessä edes kerran päivässä, kun ovat erossa, jotta tievät, miten toisella menee. Coxin mukaan jos ette ole koskaan tehneet tällaista, ei tästä tarvitse välittää, mutta jos kumppanillasi oli tapana lähetellä säännöllisesti viestejä ja kysyä, miten päiväsi sujuu ja nyt hän on lopettanut sen, ole tarkkana.

Hän ei vastaa, jos kysyt onko jokin hassusti

Jos hän kohauttaa toistuvasti olkiaan, kun kysyt onko jokin vialla ja sanoo kaiken olevan kunnossa, sitten jonkin tekosyyn varjolla siirtyy muualle, on se emotionaalinen vastine fyysiselle läpsäisylle kasvoihin. Jos hän vielä katsoo pois päin sinusta ja hänen vastustelunsa tuntuu pakotetulta, saattaa hänen tunteensa olla hiipumassa.

Hän ei enää panosta suhteeseen

Coxin mukaan kummankin osapuolen pitäisi tuntea, että he ovat yhtä mukana suhteessa ja antavat sille yhtä paljon pitääskeen suhteen onnellisena. Jos sinusta alkaa tuntua, että yrittäminen on yskipuolista ja olet ottanut asian aiemminkin puheeksi, ei se ole hyvä merkki.

Kinastelette

Kun rakkaus hiipuu, ennen jokin niin suloinen voi alkaa tuntua ärsyttävältä. Jatkuva nalkutus, vian löytäminen asioista, joissa sitä ei ennen ollut, virheistä huomauttelu, kun ennen kehui menestystä… Nämä ovat kaikki merkkejä siitä, ettei hän enää pidä sinusta, saati rakasta.

Kaksi merkkiä, jotka eivät välttämättä kieli tunteiden hiipumisesta

Kun ajatellaan merkkejä siitä, että tunteet hiipuvat ja pari on matkalla kohti eroa, tulee ensimmäisenä mieleen se, ettei sano enää ’Rakastan sinua’ ja seksin määrä vähenee. Coxin mukaan ne eivät kuitenkaan välttämättä kerro tunteiden hiipumisesta.

Hän ei enää halua seksiä eikä mukamas huomaa, kun teet aloitteen

Tämän voisi ajatella olevan klassinen esimerkki kiinnostuksen loppumisesta, mutta Coxin mukaan näin ei aina ole. Seksi loppuu monista syistä, joista yksi toki on se, ettei enää rakasta toista. Cox huomauttaa, että monet miehet alkavat vältellä seksiä, kun heille tulee erektio-ongelmia ja he eivät kehtaa myöntää sitä. Monet naiset taas kokevat seksin kivuliaaksi tai epäkiinnostavaksi ja eivät myös kehtaa myöntää sitä.

Rakkaudella ei usein ole mitään tekemistä sen kanssa, että kumppanisi ei halua harrastaa seksiä. Luonnostaa alhaiset seksihalut, kehonkuvan ongelmat, epäseksikäs olo, uupunut olo, stressi tai masennus ovat kaikki asioita, jotka vaikuttavat seksihaluihin. Se, ettei hän halua harrastaa seksiä kanssasi, voi olla merkki siitä, ettei hän enää tunne vetoa sinuun (tai saa sitä muualta), mutta se ei ole kiveen hakattu asia.

Hän ei enää kerro tunteistaan

Vaikka hän ei sanoisi sitä, ei se tarkoita, etteikö hän tuntisi niin. Cox antaa jälleen esimerkin. Tällä kertaa hän mainitsee miehen, jota haastatteli uransa alkuvaiheessa ja kysyi häneltä, miten usein hän kertoo kumppanilleen rakastavansa häntä. Mies meni hämilleen ja luuli sitä kompakysymykseksi.

”Hän tietää, että rakastan häntä – menin hänen kanssaan naimisiin. Ja olen edelleen tässä”, mies sanoi hämmentyneenä, että miksi hänen pitäisi tunnustaa rakkauttaan.

Coxin mukaan miehen vaimo vahvisti, ettei mies ole sanonut ’Rakastan sinua’ sen jälkeen, kun he olivat menneet naimisin 30 vuotta aiemmin. Tästä huolimatta heidän avioliittonsa oli äärimmäisen onnellinen ja vaimo kertoi, ettei koskaan kyseenalaistanut miehensä rakkautta.

Jotkut ihmiset siis – miehet etenkin – äänestävät Coxin mukaan jaloillaan. Jos hän on edelleen läsnä, on sinun tarkoitus olettaa, että hän edelleen rakastaa sinua. Jos kuitenkin kaipaat sanoin vakuuttelua, kerro siitä kumppanillesi ja käykää myös läpi, millaiset rakkauden kielet teillä molemmilla on.

Lähde: Daily Mail