Pähkinänkuoressa itsetuntosi muodostuu omista ajatuksista itsestäsi ja siitä, mihin luulet kykeneväsi.

Se voi olla korkea, matala tai jossain siinä välissä. Vaikka jokaisella on toisinaan epäilyksiä itsestään, matala itsetunto voi saada sinut tuntemaan itsesi epävarmaksi ja kyvyttömäksi. Saatat itse tietää, mikä vaikuttaa itsetuntoosi tai sitten olet ymmällään siitä, miksi itsetuntosi on mitä on. Olipa lähtökohta mikä tahansa, näillä vinkeillä pystyt voimistamaan itsetuntoasi ja arvostusta itseäsi kohtaan.

10 vinkkiä itsetunnon parantamiseen:

1. Ole mukava itsellesi
Se pieni ääni, joka ”sisälläsi” kertoo millainen olet, on paljon voimakkaampi kuin uskot. Pyri olemaan aina kiltti itsellesi ja jos ajatuksesi harhailee itseilkuntaan, pudista päästäsi kaikki negatiiviset ajatukset itsestäsi ja keskity positiivisiin puoliin. Hyvä nyrkkisääntö on puhua itsellesi samalla tavalla kuin puhuisit parhaalle ystävällesi.

2. Sinä olet sinä
Vertaamalla itseään muihin ihmisiin on varma tapa saada tuntemaan itsensä heikoksi. Yritä keskittyä omiin tavoitteisiisi ja saavutuksiisi sen sijaan, että mittaisit niitä jonkun toisen tavoitteisiin. Kukaan ei tarvitse tällaista painostusta!

3. Liiku
Liikunta on loistava tapa lisätä motivaatiota, harjoitella tavoitteiden asettamista ja lisätä itseluottamusta. Treeni saa myös kehon vapauttamaan endorfiineja, hyvän olon hormoneja.

4. Kukaan ei ole täydellinen
Pyri aina olemaan paras versio itsestäsi, mutta on myös tärkeää hyväksyä, että täydellisyys on yleensä epärealistinen tavoite.

5. Muista, että kaikki tekevät virheitä
Sinun on tehtävä virheitä oppiaksesi ja kasvaaksesi, joten yritä olla lyttäämästä itseäsi, jos jokin menee pieleen. Kaikki tekevät virheitä!

6. Keskity siihen, mitä voit muuttaa
Kaikkiin asioihin, jotka eivät ole hallinnassasi, on helppo tuhlata energiaa mutta et saavuta sillä paljoa. Yritä sen sijaan keskittää energiaasi niiden asioiden tunnistamiseen, jotka ovat hallinnassasi ja miettiä, mitä voit tehdä niiden hyväksi.

7. Tee sitä, mikä tekee sinut onnelliseksi
Jos vietät aikaa tekemällä asioita, joista pidät, ajattelet todennäköisemmin positiivisemmin. Yritä tehdä jotain kivaa joka päivä, edes vähän aikaa. Olipa sitten aika hyvän kirjan parissa, ruoanlaittoa tai vain lepäämistä sohvalla, jos se tekee sinut onnelliseksi, varaa aikaa siihen.

8. Juhli pieniä juttuja
Siivositko kodin vaikka olit rättiväsynyt? Saitko alennuksen kengistä, jota himoitsit? Asian ei tarvitse olla suuri, kun siitä riittää aihetta juhlaan.

9. Ole ystävällinen ja avulias
Avuliaisuus, ystävällisyys ja huomaavaisuus kohentavat kanssaihmisten mielialaa, mutta ne ovat asioita, jotka saavat myös sinut hyvälle mielelle.

10. Ympäröi itsesi oikeilla ihmisillä
Löydä ihmisiä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi juuri sellaisena kuin olet, ja vältä niitä, joilla on taipumus laukaista negatiiviset ajatukset.

Kaipaako ystäväsi itsetunnon voimistamista? Jaa tämä hänelle!

Lue myös: Opi tunnistamaan nämä hienovaraiset merkit – paljastavat, että olet viehättävämpi kuin luuletkaan

Lähde: Reach Out