Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, joskin syitä lopettamiselle on lukuisia.

Tupakoinnin voi pyrkiä lopettamaan, kun pitää nämä pätevät syyt mielessä. Syiden perään on myös listattu hauskoja keinoja tupakointikierteen katkaisemiseksi.

Lopeta tupakointi näistä syistä:

1. Rahanmeno

Tupakointi maksaa yksinkertaisesti avain liikaa ja syö säännöllisesti säästöjäsi ja likvidejä lompakkosi varantoja. Oletko tosiaan valmis polttamaan kaiken tuon rahan ilmaan? Vai poltteleeko raha taskuissasi? Ensi kerralla, kun tupakkahammasta kolottaa, kokeile yhden setelin polttamista ja katso tuntuuko missään. Jatka testaamista, kunnes rahan polttaminen tuntuu ja kirpaisee.

2. Aika

Tupakointi vie turhaa aikaasi muilta päivän askareilta. Mitä kaikkea ehtisitkään tehdä ja saavuttaa siinä ajassa, jonka käytät sauhutteluun? Ensi kerralla kun olet menossa tupakkatauolle, hyödynnä tuo aika johonkin hyödyllisempään, kuten laskujesi maksamiseen netissä tai vastaamatta jääneisiin sähköposteihin vastaamiseen.

3. Tapa

Tupakointi on huono tottumus ja tapa. Oletko todella niin heikko ja tapojesi orja? Ole lujana ja opi vahvistamaan mieltäsi. Jos mikään muu ei auta, ota vaikka meditointitunteja tai aloita joogaaaminen, jolloin opit tuntemaan kehosi paremmin.

4. Ajankuva

Tupakointi ei ole muodikasta. Jäitkö jälkeen siitä terveys- ja hyvinvointiaallosta, joka alkoi 2000-luvun puolella? Mikäli haluat ryhdistäytyä tupakoinnin suhteen ja tuoda itsesi tälle vuosikymmenelle, korvaa tupakkatauot edes purukumitauoilla tai siirry vaikkapa nikotiinittomaan e-shishaan eli elektroniseen vesipiippuun.

5. Suu

Tupakoinnin jälkeen henkesi haisee ja suusi maistuu pahalta. Herätäksesi itsekkyyteesi tupakoinnin suhteen ja ymmärtääksesi, miltä ulkopuolisista, ei-tupakoijista tuntuu seurassasi, pyydä ystäviäsi syömään reippaasti vaikkapa valkosipulia tai hernekeittoa ja sitten viettämään iltaa kanssasi. Hurjimpana makutestinä voit myös itse suukotella tuhkakuppia.

6. Keho

Tupakointi tekee hallaa koko kehollesi. Tupakointi saa muun muassa hampaasi, hiuksesi, kyntesi ja ihosi näyttämään ennenaikaisen vanhalta. Et varmastikaan halua näyttää huonovointiselta ja vanhemmalta kuin muut ikäisesi ihmiset? Ensi kerralla tupakan himon yllättäessä, ota vaikkapa vanhentunut, ruttuinen appelsiini käteesi ja mieti ihoasi. Voit myös kokeilla esimerkiksi kynsiesi lakkaamista hennon keltaisella värillä tai hampaidesi tuhraamista suklaalla. Jos tämäkään ei auta, pyydä kampaajaa pilaamaan tukkasi värinpoistolla.

7. Seksi

Tupakointi vaikuttaa alentavasti libidoon. Haluatko olla vätys sängyssä? Testaa ensi kerralla tupakoinnin sijaan libidoa nostattavia lääkkeitä, niin huomaat eron seksuaalisessa innokkuudessasi ja suorituskyvyssäsi.

8. Uni

Tupakointi vaikuttaa unenlaatuusi. Tupakoijat nukkuvat keskimäärin huonommin ja kärsivät uniongelmista enemmän, kuin ei-tupakoivat henkilöt. Ensi kerralla, kun mielesi tekee tupakkaa, ota nokoset. Punnitse sitten, kumpi tuo enemmän tyydytystä – nukkuminen vai tupakointi.

9. Mieli

Tupakointi lisää ärtyneisyyttä. Oletko sujut sen kanssa, että kohtelet ystäviäsi, perhettäsi ja mahdollista puolisoasi huonosti ja välinpitämättömästi? Jos haluat päästä eroon tupakasta, anna heille valtuudet kohdella sinua törkeästi. Kuinka kauan sinä luulet jaksavasi toistuvaa tiuskimista?

10. Elimistö

Tupakointi rapauttaa elimistösi. Tupakointi tuhoaa muun muassa keuhkojasi, luitasi ja verenkiertoasi. Pian olet kuin kävelevä muumio. Jos haluat tietää, miltä elimistösi tuntuu vuosien tai vuosikymmenten päästä, pue yllesi joka aamu liian tiukka korsetti ja yritä hengittää syvään.

Mitä muita syitä ja keinoja sinä keksit?