Kyhmy ei suinkaan ole ainoa mahdollinen merkki rintasyövästä.

Lokakuu on kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi ja kuun aikana kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen Roosa nauha -keräyksellä. Lue lisää täältä.

Kun ajatellaan rintasyöpää ja siihen liittyviä oireita, tulee monilla ensimmäisenä mieleen rinnassa oleva kyhmy. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa oire, ja vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan yksi kuudesta naisesta sai rintasyöpädiagnoosin huomattuaan jonkin vähemmän ilmeisen rintasyöpäoireen, kuten poikkeavuudet nännissä ja laihtuminen, kertoo Women’s Health.

Naisten olisikin tärkeä pitää silmällä rintojaan ja tutkia ne säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset ja poikkeavuudet voisi havaita mahdollisimman pian. Lisäksi lääkärin tutkimuksissa ja mammografiassa on hyvä käydä säännöllisesti.

Lääkäri Neelima Dendulurin mukaan naisten on parasta tutkia rintansa kokonaisuutena ja seurata, miltä ne normaalisti tuntuvat ja näyttävät, jotta mahdollisista muutoksista voi kertoa lääkärille. Rinnat kannattaa tutkia joka kuukausi heti kuukautisten jälkeen esimerkiksi Tunne rintasi -sivuston antamilla ohjeilla, jotka löydät täältä.

Olemme aiemmin kertoneet yleisistä rintasyövän merkeistä ja oireista (lue lisää täällä), mutta tässä jutussa listataan yllättävämpiä ja erikoisempia merkkejä, jotka voivat liittyä rintasyöpään. Lue lisää alta, jotta tiedät mitä pitää silmällä – kyhmyjen lisäksi.

Ihomuutoksia rinnoissa

Kun tunnet rintasi kaikkine omalaatuisine piirteineen ja huomaat mitään muutoksia normaaliin verrattuna, kannattaa olla lääkäri sekä rintasyövän asiantuntija Debra Pattin mukaan tarkkana.

”Mikä tahansa epätavallinen paksuuntuminen, punoitus, ihottuma, rypistyminen tai kuoppaantuminen rinnan ihossa tai nännin ympärillä pitäisi käydä näyttämässä lääkärilel”, Patt selitti.

Muutokset nänneissä

Jos huomaat nänneissä muutoksia sinun normaaliisi verrattuna, ota yhteys lääkäriisi. Women’s Healthin mukaan mikä tahansa muutos nänneissä, väristä koostumukseen, täytyy käydä tarkistuttamassa, jotta syöpä voidaan laskea pois sen syistä. Jos myös nänneistä alkaa vuotaa nestettä, on syytä käydä lääkärissä, jos et ole raskaana tai lopettanut suht vasta imettämistä.

”On normaalia, että nännit hieman vuotavat raskauden aikana, imettäessä sekä jopa noin vuosi imettämisen lopettamisen jälkeen, mutta jos huomaat vuotoa milloin tahansa muulloin, on parempi käydä lääkärin luona”, Patt neuvoi.

Satunnainen vuoto, etenkin jos se on punaista tai vihreää tai haisee, voi tarkoittaa, että taustalla on jokin ongelma. Women’s Health kertookin 34-vuotiaasta Meghanista, jonka rintasyövän oireena oli vihreä vuoto nännistä.

Kivulias turvotus

Women’s Healthin mukaan vaikka turvoneet ja kivualiaat rinnat voivat liittyä hormonaalisiin muutoksiin, kuten PMS-oireisiin tai raskauteen, voi tautalla olla myös rintasyöpä. Pattin mukaan tähän vaikuttaa kasvaimen koko ja sijainti, mikä voi johtaa muutokseen rintojen koossa tai muodossa tai aiheuttaa kivuliasta turvotusta. Vaikka suurella osalla rintojen arkuudesta ja kivusta kertoneilla naisilla ei ole ollut rintasyöpää, jos rintakipu ja turvotus ei liity kuukautiskiertoosi, et imetä ja se alkaa yllättäen tai ei lopu, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin, sillä meneillään on jotain, johon on hyvä puuttua.

Outoa kutiavaa tunnetta

Miltä rintasi tuntuvat sisältä voi olla lähes yhtä tärkeää kuin miltä ne tuntuvat ulkoa. Lääkäri Sherry Rossin mukaan jotkut naiset ovat kertoneet tunteneensa kuin heitä kutitettaisiin sisältäpäin, rinnat ovat tuntuneet kihelmöiviltä sisältä tai kuin maitoa tulisi, vaikkei imetä. Outoja tuntemuksia voi Women’s Healthin mukaan tulla ilman mitään syytä, mutta jos Ross kehottaa ottamaan yhteyden lääkäriin, jos koet outoja tunteita rinnoissa, jotka ovat poikkeuksellisia ja toistuvia.

Rinnat ovat todella herkät ja arat

Ärsyttävätkö rintaliivisi yllättäen nännejäsi? Tuntuuko rinnoissa ikävältä, jos suihkussa vesi kohdistuu niihin ja joudut kääntymään selin? Ovatko ne niin herkät, ettet halua kumppanisi koskevan enää rintoihisi? Rossin mukaan normaalia herkemmäksi ja aremmaksi tulleet rinnat tai nännit voivat olla merkki syövästä. Rintojen herkkyys usein yhdistetään hormonimuutoksiin, minkä takia monet naiset kokevat niiden arkuutta PMS:n yhteydessä ja se on yksi varhaisimmista raskauden merkeistä.

”Kuitenkin jotkut rintasyöpätyypit voivat vaikuttaa hormoneihin, aiheuttaen samanlaista tunnetta”, Ross huomautti.

Jos rintasi ovat siis yllättäen normaalia herkemmät eikä ole ’se aika kuusta’ etkä ole raskaana, on hyvä käydä lääkärissä.

Verisuonet ovat selvästi esillä

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten verisuonet erottuvat rinnoillasi: ihon väri, rasvan määrä, raskaus, geenit… Tätäkin kannattaa kuitenkin seurailla, sillä Rossin mukaan muutokset niiden näkymisessä voivat olla varhainen merkki rintasyövästä. Jos yleisesti suonet ovat esillä, ei siinä ole syytä huoleen, mutta jos et ole koskaan ennen voinut nähdä verisuonia ihon läpi ja nyt voi tai ne yllättäen ovat suurempia, tummempia tai enemmän koholla iholla, on silloin mahdollisesti syytä huoleen.

”Näkyvät suonet voivat olla merkki kasvaimesta, sillä ne vaativat enemmän verta ja näi ollen enemmän suonia”, Ross selitti.

”Tai kasvain voi tukkia veren virtausta ja saa läheiset suonet turpoamaan”, hän jatkoi.

Nännejä täytyy rapsutella

Pattin mukaan jos rintoja nännejä kutittaa koko ajan, voi syy olla jokin muu kuin pitsiset rintaliivisi. Women’s Health kertoo, että moni seikka voi saada nännit kutiamaan, kuten hiivatulehdus tai muu tulehdus sekä vaatteiden aiheuttama ärsytys. On kuitenkin harvinaisemi rintasyövän muoto, joka voi aiheuttaa kuivaa, punoittavaa, kutiavaa ihottumaa nänneissä tai niiden ympärillä – samankaltaista kuin ekseeman kanssa. Kutiava ihottuma kannattaa käydä näyttämässä aina, varsinkin jos se ei viikon tai parin kuluessa lähde pois.

Kainalot ovat hellänä

Jos kainalot ovat hellänä etkä olet tehnyt punnerruksia, voi syy olla muualla. Rintakudos ulottuu muuallekin kuin siihen osaan, jonka laitat rintaliiveihin.

”Rinnat voivat itse asiassa mennä rinnan sivua pitkin ja kainaloihin asti”, Ross totesi.

Tässäkin rintakudoksessa on mahdollista olla rintasyöpä tai syöpä voi saada kainaloiden imusolmukkeet turpoamaan. Jos kainaloistasi tulee kivuliaat tai turvonneet tai tunnet massaa samalla, kun höyläät kainalokarvoja, ota yhteys lääkäriin. Epämukavat tuntemukset kainaloissa ovat Women’s Healthin mukaan yleinen vaiva ja suurimmaksi osaksi niistä ei tarvitse huolestua, mutta Rossin mukaan on parempi aina pelata varman päälle, kun on kyse rinnoista (ja kainaloista).

Parantumaton finni

Rintoihinkin voi tulla finnejä ja muita näppyjä. Esimerkiksi paljon kuntoilevat naiset voivat havaita niitä paikoissa, joista hikoilevat paljon. Suurin osa finneistä lähtee pois ajan mittaan ja hyvästä hygieniasta huolehtimalla, mutta jos sinulla on jonkinlainen näppy, joka ei mene pois viikkoon tai kahteen, voi olla hyvästä käydä näyttämässä sitä.

”Hiertymät, näppylät tai mustelmat, jotka eivät parane, voivat olla varhainen merkki syövästä”, Ross kertoi.

Muutokset, jotka eivät liity rintoihin lainkaan

Selkäkipu, niskakipu ja selittämätön laihtuminen on kaikki listattu artikkelin alussa mainitussa tutkimuksessa muina rintasyöpäoireina, jotka saivat naiset lähtemään lääkäriin ja lopulta johti rintasyöpädiagnoosin saamiseen. Se johtuu siitä, että rintasyöpä voi levitä ennen kuin se löydetään ja aiheuttaa oireita paikoissa, jotka eivät liity rintoihin mitenkään. Jokaista rintasyövän merkkiä on Women’s Healthin mukaan mahdotonta tunnistaa (tai se lista olisi niin pitkä, että se menettäisi merkityksensä), joten aikaisen havaitsemisen kannalta olet itse itsesi paras ase. Yleisesti ajatellen mikä tahansa itsepintainen, huomattava muutos kannattaa käydä tarkistuttamassa.

Lähde: Women’s Health