Viisi tapaa ehkäistä kuivaa talvi-ihoa – sekä viisi tapaa hoitaa sitä, jos iho on alkanut jo oireilla

Talvikuukausina iho kaipaa omanlaista hoitoa ja sen kuivumistakin voi estää.

Lämpötilan laskiessa nollaan ja sen alapuolelle, myös kosteustaso vähenee. Ihotautilääkäri Shari Marchbeinin mukaan tämä vie kosteutta ihosoluista ja kun sen yhdistää tuuleen sekä lämpimiin sisätiloihin, kasvaa riski ihon kuivumiseen, punoittamiseen sekä hilseilyyn, ja jos olet altis ekseemalle tai ruusufinnille, voi talvisää pahentaa niitä.

Ihotyypillä ei ole merkitystä, sillä talvikuukaudet voivat tehdä tepposensa iholle kuin iholle.

”Kylmässä iho yrittää säilyttää lämpöä supistamalla verisuonia, mikä vuorostaan kuivattaa ihon uloimpia kerroksia”, ihotautilääkäri Debra Jaliman sanoi Women’s Healthille.

Tämä saa ihon tuntumaan kuivalta ja näyttämään elottomalta sekä tuo juonteet selvemmin esiin. Womens’ Healthin mukaan voit kuitenkin varmistaa, että ihosi pysyy sileänä ja tasaisena koko talvikauden läpi; alle onkin listattu viisi vinkkiä, miten voit estää kuivaa talvi-ihoa sekä viisi vinkkiä, miten hoitaa sitä, jos iho hilseilee.

Näin estät kuivaa talvi-ihoa

1. Hanki ilmankostutin

Jalimanin mukaan tämä auttaa kosteutta pysymään ilmassa ja estää tiloja, jotka johtavat kuivaan, hilseilevään ihoon. On etenkin avuksi nukkua sellaisen kanssa, kun iho tekee syvintä uudistustyötään yön aikana.

2. Pidä iho peitettynä ulkona

Muista siis käyttää huiveja, päähineitä ja hanskoja ynnä muuta. Tuuli yhdistettynä kylmään voi nopeasti kuivattaa paljastunutta ihoa. Jalimanin mukaan auttaa, kun käytät luonnollisia materiaaleja, kuten puuvillaa. Synteettiset kuidut voivat kutittaa ja ärsyttää herkkää ihoa ja kuivattaa sitä.

3. Jätä pitkät, kuumat suihkut ja kylvyt väliin

Vaikka ne kuulostavatkin hyvältä, ne verottavat ihon lipidikerrosta.

”Pidä veden lämpötila lämpimänä ja kesto alle viidessä minuutissa”, Marchbein neuvoi.

Taputtele, älä hiero, iho kuivaksi puuvillapyyhkeellä ja laita välittömästi vartalovoidetta, kun iho on kostea, jotta voiteen imeytyminen maksimoituu.

4. Käytä säästeliäästi tuotteita, joissa on karkeita aktiivisia ainesosia

Aknelääkkeet sekä anti-aging-seerumit, joissa on voimakkaita ainesosia, kuten retinolia, voivat Marchbeinin mukaan kuivattaa ihoa sivuvaikutuksena. Näiden käyttöä kannattaa rajoittaa joka toiseen päivään hilseilyn lieventämiseksi.

5. Hanki varastoon tuotteita, joissa on oikeat aktiiviset ainesosat

Marchbeinin mukaan keramidit auttavat luomaan vahvan suojan ja pitämään tarvittavaa kosteutta iholla. Probiootit ja prebiootit voivat lisätä keramidien luonnollista tuotantoa ja tasapainottaa ihon pH-arvoa, neuvoi ihotautilääkäri Whitney Bowe. Ihotautilääkäri Arash Akhavan sen sijaan kertoi, että hamppu, käytettynä seerumeissa ja voiteissa, voi auttaa lisäämään ihon rasvahappojen määrää.

Näin hoidat kuivaa ihoa, jos se jo hilseilee

1. Hanki parempi kosteusvoide

Womens’ Healthin mukaan kannattaa vaihtaa kevyt kosteusvoide sellaiseen, jossa on ainesosia, kuten sheavoita, joka lukitsee kosteutta sisään.

2. Vaihda vaahtoava kasvopesuaine emulsiopohjaiseen

Vaahtoavat pesuaineet usein sisältävät ainesosia, jotka kuivattavat (surfactants) ja haittaavat ihoa. Vaihda kasvojen puhdistusaineet emulsiopohjaisiin, jotka puhdistavat meikin ja lian, mutta hellemmin.

3. Käytä kosteusvoidetta

Marchbeinin mukaan tämä on suositeltavaa heti, kun tulet pois suihkusta.

”Jos ihosi on herkkä, käytä hajustamattomia tuotteita, sillä tuoksuvat voivat olla myös kuivattavia”, hän sanoi.

4. Käytä hyviä voiteita ja rasvoja vartalolla

Women’s Healthin mukaan ne ovat siis sellaisia, jotka pysyvät purkissa, kun käännät sen avattuna ylösalaisin. Jaliman kertoi käyttävänsä tuotetta, jossa on sheavoita eikä lainkaan parabeenejä, jotka voivat ärsyttää ja kuivattaa ihoa.

5. Hoida käsiä tuotteilla, joissa on glyserolia ja kamomillaa

Kädet ovat vaikein alue hoidettavaksi, mutta nämä ainekset ovat sopivia tähän tehtävään.

”Glyseroli on kosteudensäilyttäjä, joka vetää kosteutta ilmasta ihon uloimmalle kerrokselle ja toimii suojaavana kerroksena, joka auttaa estämään kosteuden menettämistä”, Jaliman selitti Women’s Healthille.

Kamomilla sen sijaan on hyvä kuivalle iholle ja ekseemaan, koska sillä on anti-inflammatorisia vaikutuksia sekä kutinaan vaikuttavia ominaisuuksia.

Lähde: Women’s Health


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.