Siihen sortuvat meistä lähes kaikki, että käytämme liikaa aikaa puhelimen näpräämiseen. Sitä kannattaisi vähentää, koska siitä kärsit sekä sinä että läheisesi.

Tämä yleinen ongelma esitellään India today -sivustolla, ja se koskee meitä suomalaisiakin. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvia asioita tarkistellaan pitkin päivää, mutta miksi? Se tehdään usein juuri matkapuhelimen avulla, jolla tehdään päivän aikana paljon muutakin, jota ei tarvitsisi olla tekemässä koko ajan. Siksi monet eivät jätä matkapuhelintaan rauhaan kuin hetkeksi, vaikka suurin osa sen kautta saamistamme tiedoista on täysin turhia.

Olisi tärkeä pitää välillä taukoja

Sivuston haastatteleman psykologin, Navya Devin, mukaan sosiaalisessa mediassa päätavoitteena on olla yhteydessä ihmisiin ja tietoihin. Samalla unohdamme usein itsemme ja ympärillämme olevat ihmiset. Sen ajan voisi käyttää paremminkin esimerkiksi tekemällä jotain tuottavaa, josta on meille itselle enemmän hyötyä. Siksi olisi hyvä pitää pitkin päivää taukoja sosiaalisesta mediasta ja matkapuhelimen käytöstä, jos kyse ei ole esimerkiksi siitä, että sillä soittaisi rakkaalleen.

Tee rutiineja päivääsi varten

Toinen sivuston haastattelema psykologi, Samriddhi Khatri, kertoo kuinka monille ainoa tietolähde on enää sosiaalinen media, josta saadut tiedot ovat usein aika negatiivisia. Osa tiedoista voi toki olla hyödyllisiä, mutta liika tieto ei ole hyväksi. Siksi aikaa olisi hyvä jättää muillekin asioille. Se voisi onnistua siten, että laitat itsellesi muistutuksia tauosta pitkin päivää, jolloin voisit tehdä jotain, joka on sinulle hyväksi. Silloin kannattaa pistää matkapuhelin sivuun.

Se mitä tauon aikana voisit tehdä, voisi olla esimerkiksi kävelylle lähteminen, ruoanlaitto, lukeminen tai ajan viettäminen perheesi kanssa. Tauon ei tarvitse olla pitkä, mutta kun pidät niitä pitkin päivää, tulee sinulla tehtyä paljon sellaista, joka on sinulle ja läheisillesi hyväksi.

Pelko siitä, että jäädään ulkopuolelle

Se syy, miksi sosiaalista mediaa seurataan niin paljon, voi liittyy siihen, että pelätään jäävän ulkopuolelle yhteiskunnasta. Rentoutuminen ja ajan järjestäminen itselle voi tuntua väärältä. Siksi olisi hyvä määritellä, että mitä tietoja oikeasti tarvitsee ja mitkä niistä voivat olla jopa haitallisia. Kun niistä osaa päästää irti, jää aikaa muillekin asioille.

Monet viettävät aikaa sosiaalisessa mediassa silloin, kun heillä on tylsää. Se aika kannattaisi silti käyttää sellaisiin asioihin, jotka lisäävät luovuutta ja ovat mukavaa ajanvietettä, joka onnistuu ilman matkapuhelintakin.

Olisitko valmis jättämään sosiaalisen median vähemmälle? Kykenisitkö joskus sulkemaan matkapuhelimen, jotta voisit tehdä sen käytön sijaan jotain muuta?

Lähde: India today