Verenluovutus on nyt mahdollista entistä useammalle – loppukeväästä luovuttajia tarvitaan paljon

Toukokuusta alkaen verenluovutus on mahdollista entistä useammalle.
SPR:n Veripalvelu on muuttanut verenluovutuksen valintakriteereitään, mikä mahdollistaa sen, että entistä useampi voi luovuttaa verta. Allergisten reaktioiden, syöpien ja miesten välisen seksin sekä seksin ostamisen tai myymisen aiheuttamat luovutusesteet ovat muuttuneet 3. toukokuuta.
Veripalvelun mukaan vakava allerginen reaktio tai anafylaksia aiheuttaa jatkossa kahden viikon luovutusesteen hoidon päättymisestä. Aiemmin anafylaksia, eli äkillinen ja vakava allerginen yleisreaktio on aiheuttanut pysyvän luovutusesteen.
Miesten välisestä seksistä sekä seksin ostamisesta tai myymisestä seuraava verenluovutuseste muuttuu lyhyemmäksi, neljään kuukauteen aiemman 12 kuukauden sijasta. Muutos perustuu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean uudistuneeseen määräykseen veripalvelutoiminnasta.
”Muutos ei riskiarviointimme mukaan vaikuta verivalmisteiden turvallisuuteen. Siksi varoaikaa voidaan turvallisesti lyhentää”, Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén sanoo.
”Pidämme Veripalvelussa muutosta yhtenä askeleena kohti tilannetta, jossa seksiriskikäyttäytymiseen liittyvät varoajat asettuvat näyttöön perustuen mahdollisimman oikealle tasolle”, hän lisää.
Tutkimustietoon pohjautuva näyttö takana
Kaikki sairastetut syövät eivät enää aiheuta verenluovutusestettä. Verta voi luovuttaa, jos on toipunut ja seuranta on päättynyt paikallisesta syövästä, joka ei ole ollut levinnyt toteamisvaiheessa.
Lisäksi kriteereissä mainitaan, että paikallisen syövän hoito on toteutettu paikallisesti leikkaamalla, paikallisella sädehoidolla tai esimerkiksi lääkehuuhtelulla. Veripalvelun mukaan tällaisia syöpiä ovat esimerkiksi monet eturauhassyövät, suoliston syövät ja ihon syövät ja paikallinen kohdunkaulan syöpä.
Paikallisesta syövästä toipumiseen ja seurannan loppumiseen voi kulua tyypillisesti esimerkiksi viisi vuotta. Basaliooman kohdalla seurantaa ei ole välttämättä lainkaan, ja sen kohdalla varoaika lyheneekin minimissään yhden kuukauden mittaiseksi.
”Syöpiin liittyvien varoaikojen lyhentämisessä on tehty paljon yhteistyötä kansainvälisten asiantuntijaverkostojen kanssa. On hienoa todeta, että tutkimustietoon perustuvan näytön pohjalta on nyt mahdollista lieventää pahanlaatuisiin kasvaimiin liittyviä verenluovuttajien valintakriteerejä”, Castrén kertoo.
Verenluovuttajien tarve suuri loppukeväästä
Veripalvelun mukaan loppukevät on verenluovutuksen kannalta haastavaa aikaa. Lämpimät kelit ja alkava mökkeilykausi houkuttelevat ihmisiä ulos loppukeväästä, mikä näkyy verenluovutuksessa hiljenevinä ajanvarauksina.
Lisäksi muun muassa helatorstain ympärillä vietettävät vapaat ovat lisänneet verenluovuttajien tarvetta toukokuun muina päivinä, jotta potilaille saadaan toimitettua verivalmisteita tavalliseen tapaan. Sairaaloissa verivalmisteiden käyttö on kuitenkin toukokuussa vielä normaalia tai jopa tavanomaista suurempaa.
Veripalvelun mukaan potilaat tarvitsevat kuun vaihteessakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä. Tästä syystä on tärkeää, että verenluovuttajat pysyvät aktiivisina myös kevätkiireiden keskellä.
Ajan verenluovutukseen voi varata kotipaikkakunnan lisäksi myös esimerkiksi mökkipaikkakunnan luovutustilaisuuteen.
Näin allergiaoireet ja koronarokote vaikuttavat verenluovuttamiseen
Keväisin Veripalvelulta kysytään usein siitepölyallergian vaikutuksista verenluovutukseen. Suurin osa allergioista tai niihin käytettävistä lääkkeistä ei estä verenluovutusta.
Esimerkiksi kaikki siitepölynuhan, heinänuhan, pölyallergian ja eläinallergian hoitoon käytettävät nenäsuihkeet, hengitettävät keuhkolääkkeet, silmätipat ja antihistamiinivalmisteet ovat lääkkeinä sallittuja verenluovuttajalle.
”Korona-aikana verta voi kuitenkin luovuttaa vain, jos allergia pysyy oireettomana – lääkkeiden avulla tai ilman. Jos oireiden hoitoon tarvitaan voimakkaampia lääkkeitä, esimerkiksi kortisonitabletteja, kannattaa soveltuvuus veren luovuttamiseen tarkistaa etukäteen soittamalla Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen”, Castrén muistuttaa.
”Toinen ihmisiä tällä hetkellä mietityttävä aihe ovat koronarokotukset. Koronarokotuksesta ei seuraa estettä verenluovutukseen. Jos tulee voimakas rokotusreaktio, esimerkiksi kuumetta tai kova särky, on odotettava kaksi vuorokautta oireiden päättymisestä ennen kuin verta voi luovuttaa”, Castrén kertoo.
Lue lisää verenluovutuksesta Veripalvelun sivuilta ja varaa oma aikasi luovutukseen täältä.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Älä käytä tätä väriä – tekee sinusta epäviehättävän muiden mielestä
- Nämä juomat voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa hampaille: Lue miksi ja miten
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- 8 tuttua ruokaa, joita ei saa syödä raskauden aikana