Kissan elämä tuntuu olevan leppoisaa. Kissat tekevät mitä lystäävät ja viettävät mielellään koko päivän vaikkapa auringonpaisteessa raukeasti makoillen. Lisäksi kissat tunnetaan hyvin siitä, että ne venyttelevät tuon tuosta. Venyttely onkin mitä tehokkainta liikuntaa pitkän paikallaolon jälkeen ja sen avulla kissat tehostavat verenkiertoaan ja lämmittelevät kangistuneita lihaksiaan.

Meillä ihmisillä on paljonkin opittavaa kissojen venyttelytottumuksista. Vaikkei mieli tekisikään loikoilla koko päivää kissojen tapaan, on venyttely sellainen asia, jonka itse kunkin tulisi tehdä osaksi arkea. Venyttely on maailman helpoin kuntoilumuoto, sillä sen voi kuka tahansa sujauttaa luontevasti päivittäiseen elämäänsä. Venyttely vaikuttaa merkittävästi yleiseen terveyteen, kuntoon ja kehon toimintaan. Säännöllisesti harrastettuna venyttely pitää lihakset joustavina, vahvoina ja terveinä. 

Lähde: Unsplash

Joustavuutta iästä riippumatta

Kehon joustavuus on kaiken a ja o. Jos ihmiskehon lihaksia ei aktivoida, ne eivät jousta. Tällöin nivelten liikerata lyhenee ja lihakset pienenevät ja niistä tulee kireitä. Kehossa kireys johtaa erilaisiin särkyihin, huonoon ryhtiin ja tasapainoon sekä vaikeuksiin suoriutua aivan tavallisista arjen askareista aina sängystä ylös nousemisesta koti. Moni kärsii esimerkiksi niskajumeista tai faskian kireydestä.

Kehon joustavuus vähenee ikääntymisen myötä. Sen sijaan että murehtisit sitä päivää, jolloin et enää ylety koskettamaan varpaita, voit tehdä asialle: voit aktiivisesti venytellä jäseniäsi siten, ettei varpaiden koskettaminen ole ongelma eikä mikään vanhemmallakaan iällä. On nimittäin tutkittu, että säännöllinen harjoittelu tuo huomattavia tuloksia – jopa muutamassa viikossa!

Erityisen tärkeää venyttely on niille, jotka viettävät suurimman osan vapaa-ajastaan tietokoneen äärellä istuen.  Oli ruudussa sitten suosikkisarjan uusi kausi tai mielenkiintoinen peli, on välillä on hyvä nousta hetkeksi ja tehdä muutama venytys. Vapaa-ajalla yksi helppo tapa välttää istumista on käyttää mobiililaitetta tietokoneen sijaan. Viihdesivustot, kuten Twitch ja nopeampi casino, ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka pelaamisen ei tarvitse rajoittua vain tietokoneeseen. Sivuston pelejä voi pelata tai toisten pelaamista voi seurata älypuhelimella tai tabletilla, kunhan nettiyhteys toimii. Puhelimella pelaaminen seisten tai välillä venytellen onkin kätevää, kunhan pitää mielessä myös hyvän asennon.  

Lähde: Pixabay

Venyttelystä hyötyä monella osa-alueella

Yleisen piristymisen ja virkistymisen lisäksi venyttely tuo roppakaupalla fyysisiä hyötyjä. Erilaisia kipuja, jäykkyyttä ja lihassärkyä voi lieventää venyttelemällä. Lisäksi siitä on apua verenkierron tehostamiseen ja lihasten toiminnan parantamiseen. Pitkällä tähtäimellä säännöllisesti venyttelevien on huomattu kärsivän vähemmän nivelrikoista ja loukkaantumisista. 

Jotkut tuntuvat ajattelevan, että venytteleminen on paikallaan vain juuri ennen suurempaa urheilusuoritusta tai heti sen jälkeen. Todellisuudessa venyttely on mitä hyödyllisintä liikuntaa koska tahansa ja siihen liittyy lukuisia todistettuja hyötyjä. Kuka tahansa voi venytellä itselleen sopivalla hetkellä, mutta erityisen suositeltavaa se on esimerkiksi silloin kun kokee olonsa stressaantuneeksi. Venyttelyn on nimittäin huomattu purkavan stressitasoja tehokkaasti. Keskellä työpäivää voit esimerkiksi hetkeksi pysähtyä ja suorittaa muutamia venytyksiä, jonka jälkeen jaksat taas hiukan paremmin.

Toinen hyvä vaihtoehto on varata aamuisin muutama minuutti venyttelytuokioon ennen sängystä nousemista.  Päivä alkaa huomattavasti stressittömämmin kun sen aloittaa kaikessa rauhassa venyttelemällä ja lämmittelemällä kehoa päivää varten.

Lähde: Pexels

Helpot venytykset kotona

Mikäli venyttely ei ole vielä osa arkeasi, mutta haluaisit sen olevan, voit aloittaa seuraavasta neljästä venytyksestä. Kuka tahansa voi tehdä harjoitukset kotona, eikä siihen tarvita kuin lattia ja riittävästi motivaatiota!

1.    Niskavenyttely

Käännä päätäsi oikealta vasemmalle vetäen samalla olkapäitä poispäin korvistasi ja kohottamalla päälakea mahdollisimman ylös kohti kattoa. Anna pään sitten pudota vuorotellen puolelta toiselle pitäen sitä yhdellä puolella kallellaan aina muutaman sekunnin ajan.

2. Selkärangan käännökset

Makaa lattialla tai sängyllä polvet koukussa ja jalat tasoa vasten. Vedä polvesi rintakehääsi kohti ja kääri käsivartesi niiden ympärille. Käännä lantiota vuorotellen oikealle ja vasemmalle siten, että kummallakin puolella polvi kääntyy sänkyä tai lattiaa vasten. Pyri pitämään olkapäät ja pää paikoillaan.

3. Käsivarren venytys

Nosta käsivarsi ilmaan ja aseta kätesi taaksesi lapaluun päälle samalla kun kyynärpääsi on ylhäällä. Ohjaa kyynärpäätä vapaalla kädelläsi pääsi lähelle siten, että venytys alkaa tuntua. Voit tehostaa liikettä vetämällä lapaluusi mahdollisimman lähelle toisiaan. Toista toisella puolella.

4. Pakaravenytys

Makaa selälläsi. Pidä polvet koukussa ja jalkat lattiaa vasten. Siirrä oikea jalkasi vasemman polven yli siten, että oikea polvi pysyy taitettuna. Nosta vasenta polvea kohti rintakehääsi, jolloin tunnet venytyksen takareidessäsi ja pakarassasi. Anna venytyksen tuntua jonkin aikaa, äläkä unohda hengittää syvään.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

Kommenttia