Olipa kyse sitten romanttisesta kumppanista tai vain treenikaverista, itsensä kaltainen tyyppi kiinnostaa enemmän.

Sanotaan, että vastakohdat täydentävät toisiaan, mutta ihmissuhteiden kohdalla se ei olekaan aivan niin. Personality and Social Psychology -journalissa ilmestyneen tutkimuksen mukaan oli kyse sitten parisuhteesta tai salikaverista, suurin osa ihmisistä viehättyy oman itsensä kaltaisista ihmisistä.

Tutkimusta varten tutkijat perehtyivät julkisilla paikoilla vuorovaikutuksessa toisiinsa olleisiin kaksikkoihin – ystävyksiin, pariskuntiin, tuttaviin – ja kysyivät heiltä asenteistaan, arvoistaan, ennakkoluuloistaan, luonteistaan ja tavoista, joilla oli väliä heille itselleen.

Kaikki tiedot kerättyään tutkijat halusivat nähdä, oliko läheisemmillä kaksikoilla (joko olivat tunteneet pitkään tai olivat intiimissä parisuhteessa) enemmän samanlaisia arvoja ja mielipiteitä kuin heillä, jotka eivät olleet niin läheisiä.

Tutkijoille selvisi, että tuttavatkin olivat ihan yhtä samanlaisia keskenään kuin pariskunnat, jotka olivat todella rakastuineita. Toisin sanoen ihmiset ovat viehättyneitä ihmisistä itsensä kaltaisista ihmisistä heti tapaamisesta lähtien.

Tutkijat myös selvittivät, miten kaksikot saattavat muuttua ajan myötä, ja tulosten perusteella haaveet oman kumppanin muuttamisesta voi unohtaa. Tutkimuksen mukaan eroavaisuudet – etenkin aatteelliset eroavaisuudet itselle tärkeissä asioissa – pysyivät, joten kumppanisi innostus videopeleihin tai hömppäelokuviin tuskin koskaan katoaa.

Lähde: Women’s Health