Jos koet yhden sisaruksistasi saavan erityiskohtelua, voi tuntemuksessa olla jotain perää.

Jokainen sisaruksia omaava on ainakin jossain vaiheessa epäillyt, että joku sisaruksista on vanhempien lempilapsi, vaikka vanhemmat ovat väittäneetkin rakastavansa kaikkia lapsiaan yhtä paljon. Sosiologi Katherine Congerin teettämä tutkimus on kuitenkin osoittanut lasten epäilykset oikeaksi: vanhemmilla on oma suosikkinsa.

Conger yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa kysyi 384 sisarusparilta (jokaisen ikäero ei ollut neljää vuotta suurempi), miten he kokivat vanhempiensa kohtelevan heitä, aistivatko he jonkinlaista erilaista kohtelua ja vaikuttiko se heidän itsetuntoonsa. Tutkijat haastattelivat myös sisarusten vanhempia.

Tutkijoille selvisi, että esikoiset tuntisivat olevansa etusijalla, koska olivat jonkin aikaa ainoita lapsia ja sisarusten synnyttyä esikoisena olivat monessa asiassa perheen lapsista ensimmäisenä tekemässä jotain – urheilusta koulun aloittamiseen.

Nuorempien kohdalla vanhemmilla usein on myös parempi käsitys siitä, mitä odottaa vanhemmuudesta ja he voivat olla hieman ankarampia vanhempina. Nuoremmat sisarukset kertoivatkin voivansa aistia puolueellisuuden esikoisten suhteen ja se vaikutti heidän itsetuntoonsa.

Tutkimuksen yllättävin paljastus tuli kuitenkin vanhempien suusta; vaikka vanhemmat eivät myöntäneet lapsilleen, että pitivät yhdestä lapsesta enemmän, myönsi 70 prosenttiä isistä ja 74 prosenttia äideistä tutkijoille yhden lapsista saavan erityskohtelua muita enemmän.

Conger kuitenkin huomautti, että olipa lapsi nuorin, vanhin tai siltä väliltä, jokaisella oli salainen epäilys siitä, että vanhemmat suosivat jotain muuta sisaruksista.

”Jokainen tuntee veljensä tai siskonsa saavan parempaa kohtelua”, Conger totesi.

Voit lukea Congerin tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: Science of Us / New York Magazine