Parisuhde voi saada alkunsa monella tavalla, mutta usein taustalla on ystävyys, joka on kehittynyt romanttiseksi rakkaudeksi ja parisuhteeksi.

Uuden tutkimuksen mukaan suurin osa pareista on ensin ollut platonisia ystäviä ennen kuin heidän välinsä ovat kehittyneet parisuhteeksi. Tutkimukseen osallistuneista lähes 1 900 yliopisto-opiskelijasta sekä aikuisesta kaksi kolmesta kertoi romanttisen suhteensa alkaneen ystävyydestä, kertoo The Independent.

68 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi nykyisen tai viimeisimmän parisuhteensa olleen alkuun ystävyyssuhde. Näin oli huolimatta osallistujien sukupuolesta, iästä, koulutustaustasta tai etnisestä ryhmästä.

Tutkimuksen mukaan nuorilla osallistujilla, jotka olivat parikymppisiä, sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ystävistä rakastavaisiksi -muutos tapahtui useammin. 85 prosenttia näihin ryhmiin kuuluvista pareista sanoi olleensa vain ystäviä ensin.

Social Psychological and Personality Science -journalissa julkaistu tutkimus paljasti myös, että keskimäärin ihmiset olivat olleet ystäviä lähes 22 kuukautta ennen kuin suhde muuttui romanttiseksi parisuhteeksi.

Ystävyystausta mieluisin tapa aloittaa parisuhde

Tutkimuksen mukaan parisuhteen alkaminen ystävyyden pohjalta oli suosituin vaihtoehto tavalle, jolla uusi, romanttinen suhde voisi alkaa. Osallistujista lähes puolet (47 %) sanoi, että tämä on paras tapa aloittaa uusi suhde verrattuna muihin tapohin, kuten tutustuvat juhlissa tai internetin kautta.

Tutkimuksessa ilmeni, että parisuhdetieteessä esimerkit siitä, miten ihmiset päätyvät yhteen, keskittyvät tuntemattomien välillä syntyneisiin romansseihin. Tämä on kuitenkin epätodennäköisempi tie rakkauteen.

“On paljon ihmisiä, jotka voisivat olla todella varmoja siitä, että tiedämme miksi ja miten ihmiset valitsevat kumppaninsa ja parit syntyvät ja rakastuvat, mutta tutkimuksemme antaa ymmärtää, ettei näin ole”, tutkimusta johtanut psykologian professori Danu Anthony Stinson kanadalaisesta University of Victoria -yliopistosta kertoi.

“Meillä on ehkä hyvä ymmärrys siitä, miten tuntemattomat viehättyvät toisistaan ja alkavat tapailla, mutta se ei yksinkertaisesti ole tapa, jolla moni parisuhde alkaa”, hän jatkoi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent