Joissakin maissa ja kaupungeissa on erikoisia lakeja ja säädöksiä, joiden rikkomisesta voi joutua pulaan.

Matkailun toivoisi olevan vapauttava ja rentouttava kokemus – mitä se usein monelle onkin. Osassa maailman paikoista on kuitenkin erikoisia ja kummallisia lakeja, tapoja ja säädöksiä, joiden takia voi toisinaan joutua vaikeuksiin.

Niiden rikkominen voi parhaimmillaan olla noloa, mutta pahimmillaan laitonta ja saatat olla silloin pulassa. Siksi ennen matkalle lähtöä kannattaakin nähtävien ja koettavien asioiden listaamisen lisäksi laittaa ylös asioita, joita matkakohteessa ei saa tehdä.

Yhdessä paikassa purukumin pureskelu on laitonta, toisaalla olet pulassa, jos suutelet kumppaniasi julkisesti. Alla on esimerkkejä kummallisista laeista, joita maailmalla matkatessa kannattaa olla rikkomatta, jotta reissu ei mene pilalle.

1. Pulujen ruokkiminen Venetsiassa

Lintujen ruokkiminen Pyhän Markuksen torilla Venetsiassa voi tuntua viattomalta, mutta kaupunki on sen kieltänyt. Vaikka jotkut edelleen ruokkivat puluja, on se kielletty sakkojen uhalla, koska pulut vahingoittavat patsaita ja niitä pitää puhdistaa.

2. Purukumin tuominen Singaporeen

Singapore on kieltänyt purukumin tuomisen maahan vuodesta 1992 lähtien, koska se aiheutti vahinkoa julkiselle liikenteelle. Ennen kieltoa Singaporessa käytettiin lähes 100 000 euroa vuodessa purkkasotkujen siivoamiseen ja vahinkojen korjaamiseen. Purkan tuomisesta maahan tai sen myymisestä voi saada sakkoja tai jopa vankeutta. Jotkin purukumit on tosin sallittu ”terapeuttisiin” tarkoituksiin, kuten nikotiinipurukumi ja sokerittomat purkat hampaiden hyvinvoinnin hoitoon, mutta sokeriset purkat ovat edelleen kielletty.

3. Ei pornolehtiä, seksileluja ja alkoholia Malediiveille

Malediivit on kieltänyt porngrafisen materiaalin ja alkoholin. Eli seksilelut ja turvatarkastuksen toisella puolen myytävät duty free -alkoholit on parempi jättää pois ellet halua ottaa riskiä, että joudut noloon laukkutarkastukseen ja saat mahdollisesti sakkojakin.

4. Uhkapelaaminen Intiassa

Jo pelkkä korttipelin pelaaminen rahasta voidaan laskea Intiassa uhkapelaamiseksi, mikä on maassa kiellettyä. Jos osallistut harmittomaan pokerin peluuseen matkan aikana, pidä huolta, ettet käytä mitään, mikä voitaisiin mieltää valuutan korvikkeeksi – saati oikeaa rahaa. Peli voisi tulla sinulle kalliiksi sakkojen myötä tai jopa viedä telkien taakse kolmeksi kuukaudeksi.

5. Heität metrolippusi heti menemään esimerkiksi Pariisissa tai Madridissa

Etenkin ne matkailijat, jotka eivät osaa paikallista kieltä, voivat toisinaan löytää itsensä pulasta, kun ovat heittäneet metroon ostetun kertalipun heti portista kulkemisen jälkeen menemään. Osassa kaupungeista kertalippua tarvitaan vielä, että pääset metrosta poiskin tai jos tarkastaja tulee ja joudut näyttämään lippusi hänelle. Tältä voit välttyä parhaiten, jos hankit koko matkasi ajalle sinulle sopivimman lipun metroon – kertalipun hukkaamisesta voi saada tuntuvat sakot ja metrokorttien hankkiminen voi tulla muutenkin halvemmaksi.

6. Airbnb:n käyttö joissakin kaupungeissa

Ex tempore -reissut ovat usein hauskoja, jos satut löytämään halvat lennot. Aina ei kuitenkaan kannata luottaa sihen, että löytäisit viime hetkellä majoitusta – etenkin, jos budjettisi on tiukka. Airbnb on suurelta osin laitonta joissakin kaupungeissa, missä matkailijoiden majoittamiseen tarvitaan luvat ja se voi rajoittaa majapaikkojen saatavuutta. Siksi majoitusta kannattaa tutkia edes päivää etukäteen ja tehdä varasuunnitelmiakin.

7. Maastokuvioon pukeutuminen Barbadoksella

Vain armeijaan kuuluvat saavat käyttää maastokuvioituja vaatteita Barbadoksella. Kielto on tullut voimaan 1980-luvulla, jotta jengiläiset eivät voi tekeytyä sotilaiksi ja ryöstää ihmisiä. Nykyisin se ei ole enää niin iso ongelma, mutta kielto on edelleen voimassa ja sen rikkomisesta voi saada sakkoja.

8. Suuteleminen Dubaissa ja Abu Dhabissa

Yhdistyneet arabiemiirikuntiin matkatessa kannattaa tiedostaa tiukat säädyllisyyttä koskevat lait ja säädökset, sillä ne eroavat paljon länsimaisten vastaavista. Julkinen suuteleminen ja kumppanin koskettelu voi saada sinut vankilaan, kuten eräs brittipari sai kokea vuonna 2013. Suutelusta ja koskettelusta voi saada myös mojovat sakot, joten Dubaissa ja Abu Dhabissa matkustaessa kannattaa olla tarkkana, että noudatat maan kulttuuria.

9. Menet uima-asussa ulos Barcelonassa

Vaikka tässä espanjalaiskaupungissa on parikin nudistirantaa, ei kaupungissa katsota hyvällä ulkona olemista uima-asussa – bikineissä tai uimahousuissa – julkisilla paikoilla. Moisesta käytöksestä voi saada sakkoja sekä paheksuvia katseita paikallisilta. Muista siis pukeutua ennen kuin lähdet pois rannalta, vaikka se ei olisi nudistiranta.

Lähde: Huffington Post