Keskittymisvaikeudet voivat olla esimerkiksi kehosi tapa kertoa, että jokin ei ole aivan kohdallaan.

Jokaisella on välillä vaikeuksia keskittyä jonkin asiaan tekemiseen ja ajatukset saattavat lähteä helpostikin harhailemaan muualle. Touro College of Osteopathic Medicinen apulaisprofessori Niket Sonpalin mukaan keskittymisen häiriintyminen voi olla kehosi tapa viestiä, että jokin on hassusti.

”Ajatusten keskittäminen yhteen asiaan vaatii aivojen täyttymistä hermoston välittäjäaineiden ja hormonien monimutkaisella ’cocktaililla'”, Sonpal selitti Cosmopolitanin mukaan.

Jos ajatuksesi lähtevät harhailemaan, voi jokin alle listatuista asioista olla syy siihen.

1. Ruoka-aineyliherkkyys

Cosmopolitanin mukaan Frontiers in Neuroscience -journalissa julkaistu raportti kertoi, että todennäköisemmin keskittymisvaikeuksia omaavien joukkoon kuuluvat he, joilla on keliakia tai ovat herkkiä esimerkiksi maitotuotteille tai soijalle. Laukaisevat ruoat saavat tulehdustilan nousemaan, mikä voi saada ajatukset utuiseksi. Ruoka-aineyliherkkyydet voi selvittää verikokeilla. Lääkäri ja ravitsemusterapeutti Michelle Mudge-Rileyn mukaan kun laukaisevat tekijät on saanut selvitettyä, voi viedä vain 72 tuntia (tai jopa kuusi viikkoa), että alat tuntea olosi vähemmän utuiseksi ja keskittyneemmäksi. On myös hyvä muistaa juoda enemmän vettä, koska jos vatsallasi on vaikeuksia sulattaa tiettyjä ruokia, voi nestehukka tehdä siitä vaikeampaa.

2. PMS

Viikkoa ennen kuukautisia voi estrogeenin ja progesteronin tasojen vaihtelut aiheuttaa ajatusten karkailua.

”Keskittymisen pitäisi palautua parin päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta”, tohtori Carly Snyder kertoi.

Sitä odotellessa kannattaa Cosmopolitanin mukaan mennä salille. Liikunta nostaa keskittymisestä vastaavien hermoston välittäjäaineiden, kuten dopamiinin, tasoja.

3. Alhaiset rautatasot

Kun raudan määrä laskee, sama tapahtuu myös keskittymiselle ja kognitiiviselle suorituskyvylle. Cosmopolitanin mukaan pieni korkeakouluikäisille naisille tehty tutkimus selvitti, että paljon rautaa sisältävän lounaan syöminen neljän kuukauden aikana paransi muistia ja tarkkaavaisuutta. Yhdistä rautaa sisältäviä ruokia (kuten punainen liha, lehtivihreät, tumma suklaa, kurpitsansiemenet) ainesosiin, joissa on paljon C-vitamiinia, jotta maksimoit raudan imeytymisen.

4. Epämääräinen tehtävälista

Beacon Collegen oppimisasiantuntija Oksana Hagertyn mukaan jos tehtävälistasi (to-do list) on kirjoitettu yleisellä tavalla, kuten ”tee esitelmä loppuun”, et anna aivoillesi selvää käsitystä siitä, mihin niiden pitäisi keskittyä. Sen sijaan kannattaisi listata tarkempia, yksittäisiä tehtäviä, kuten ”lisää tilastot esittelyyn” ja ”oikolue power point -esitys”. Hagertyn mukaan tehtävälista kannattaa mieltää sitoumukseksi.

”Epäonnistuminen pitämään kiinni näistä sitoumuksista voi negatiivisesti vaikuttaa itsekunnioitukseesi”, Hagerty sanoi.

Sen välttämiseksi kannattaa Cosmopolitanin mukaan jakaa asiat kiireisiin ja vähemmän kiireisiin. Tämä auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja tarjoaa mahdollisuuden säilyttää kasvosi – mieltämällä tiettyjen asioiden tekemisessä epäonnistumisen fiaskon sijaan strategisena vetäytymisenä.

5. Kahvia tyhjään vatsaan

Jos jätät aamupalan väliin, mutta kulautat alas ison kupillisen kahvia, annat kehollesi sisätautilääkäri Nicole Van Groningenin mukaan kaksi merkkiä nostaa stressihormoni kortisolia ja adrenaliinia (alhainen verensokeri ja kofeiini). Cosmopolitanin mukaan tämä saa kehosi selviytymistilaan, laskien keskittymiskyvyn lähes olemattomalle tasolle. Sen sijaan, että joisit kahvia tyhjään vatsaan, yhdistä aamukahvi aamiaiseen, jossa on proteiinia, rasvaa ja monimutkaisia hiilihydraatteja.

Voit lukea lisää erikoisia syitä keskittymisvaikeuksille täällä.

Lähde: Cosmopolitan


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

Kommenttia