”Ei meillä suosikkia ole”, voivat monet vanhemmat todeta, mutta totuus voi ollakin toinen.

Kun ajat ovat vaikeita, voivat vanhemmat huomaamatta suosia osaa lapsistaan, vaikka muuten väittäisivätkin, ettei heillä ole suosikkia. Tutkimuksen mukaan suosikin löytyminen johtuu siitä, että taloudelliset lamat saavat vanhemmat alitajuisesti suosimaan tyttäriään poikien sijaan.

Journal of Consumer Researchin julkaiseman tutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että vanhemmat vaistomaisesti taipuvat auttamaan ihmislajin selviytymistä.

”Kun resurssit ovat niukat, vanhemmat suosivat naisia, koska naisilla on suurempi todennäköisyys jatkaa sukua. Lähes jokainen tytär saa jälkeläisiä, mutta monet pojat eivät hanki lapsia”, yksi tutkija lisää.

Tätä puolueellisuutta ihmisissä testattiin 629 henkilön avulla. Heille näytettiin uutisartikkeleita, jotka kuvasivat taloustilannetta neutraalina, taloustilanteen parantumisena tai sen pahentumisena.

Osallistujia pyydettiin jakamaan varansa kuvitteellisen tyttären ja pojan välillä sekä ilmoittamaan toinen heistä etuusohjelmaan. Jako oli 50/50, kun ajat olivat hyviä tai neutraaleja, mutta 60/40 tyttärien eduksi, kun taloudellinen ennuste oli heikko.

Lasten lähestyessä lisääntymisikää, puolueellisuus vahvistui.

”On erittäin selvää, että vanhemmat haluavat kohdella tasapuolisesti lapsiaan, mutta jos he luottavat tuntemuksiinsa sen suhteen, miten he jakavat resurssinsa, on hyvin todennäköistä, että puolueellisuutta ilmenee, erityiseti, jos heillä ei ole varaa tehdä kaikkea”, toinen tutkija kertoi.

Lähde: Newser