Tutkimuksen mukaan äidin nukkuessa selällään vauva oli vähemmän aktiivinen.

Odottavien äitien kannattaisi nukkua kyljellään raskauden loppuvaiheessa eikä selällään, koska uuden tutkimuksen mukaan se voi aiheuttaa ongelmia vauvalle. Äidin nukkuma-asennon on osoitettu liittyvän myöhäisen kohtukuoleman (28 viikon jälkeen) kasvaneeseen riskiin.

Aucklandin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin raskaana olevien naisten nukkumista infrapunakameroilla, jotka tallensivat naisten nukkuma-asennot. Tutkijat myös jatkuvasti tallensivat odottavien äitien ja vauvan sykkeen yön yli EKG-laitteella.

Tutkimus julkaistiin Journal of Physiologyssa. Se on ensimmäinen, jossa on seurattu syntymättömiä vauvoja yön yli ja samalla merkitty muistiin, missä asennossa äiti on nukkunut.

Tutkimuksen mukaan kun raskaana ollut nainen nukkui selällään, vauva oli vähemmän aktiivinen. Vauvan aktiivisuus on yksi merkki vauvan hyvinvoinnista.

Vauvat olivat aktiivisia vain silloin, kun nainen nukkui kyljellään. Kun äiti vaihtoi asentoa unen aikana, esimerkiksi vasemmalta kyljeltä selälleen, muutti vauva nopeasti aktiivisuuttaan ja hiljeni tai oli aloillaan.

”Tilanteessa, jossa vauva ei kenties ole terve, kuten vauva ei ole kasvanut hyvin, ei vauva välttämätä siedä äidin selällään nukkumisen vaikutusta”, Peter Stone, yksi tutkimuksen päätutkijoista kommentoi.

”Väitämme, että nyt on olemssa riittävästi todisteita sille, että äitejä suositellaan välttämään selällään nukkumista raskauden loppuvaiheessa ei pelkästään epidemiologisten tietojen perusteella, vaan myös siksi, koska olemme osoittaneet sillä olevan selvä vaikutus vauvaan”, Stone lisäsi.

Aucklandin yliopiston tutkimuksessa oli mukana 30 raskaana olevaa naista, jotka olivat raskausviikoilla 34-38. Kaikki osallistujat olivat terveitä ja heidän vauvansakin olivat terveitä.

Tutkijat perehtyvät nyt raskauksiin, joissa vauva ei kasva kunnolla tai äiti on kertonut vauvan liikkeiden vähentyneen, sillä molemmat tilanteet ovat yhdistetty kohtukuoleman kasvaneeseen riskiin.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.