Jos päivä käynnistyy ainoastaan kahvin tai energiajuoman voimalla, sinulla saattaa olla kofeiinin käyttöhäiriö.

Tutkimus kertoo ihmisten tulevan enemmän riippuvaiseksi kofeiinista. Riippuvuus voi äityä niin pahaksi, että kofeiiniriippuvaiset kärsivät vierotusoireista ja eivät pysty vähentämään sen käyttöä, vaikka terveydellinen tila sitä vaatisi.

The Caffeine Use Disorder: A Comprehensive Review and Research Agenda -niminen tutkimus sai selville, että addiktio ja riippuvaisuus kofeiinista on niin paha, että jotkut ihmiset tarvitsevat hoitoa. Tutkimusta tekemässä olleen Laura Julianon mukaan terveysasiantuntijat ovat olleet hitaita tiedostamaan kofeiinin käyttöön liittyvät ongelmat siitä huolimatta, että se on maailman suosituin huumausaine.

Kofeiinia on niin aamuteessä ja -kahvissa kuin särkylääkkeissä, suklaassa ja virvoitusjuomissa.

”Kofeiinin negatiivisia vaikutuksia ei usein tunnisteta sellaisina, koska se on sosiaalisesti hyväksytty ja laajalta käytetty huume, joka on myös sisällytetty meidän tapoihin ja rutiineihin”, Juliano kertoi News.com.au:n mukaan.

”Ja vaikka monet ihmiset voivat käyttää kofeiinia ilman haittavaikutuksia, joillakin se aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia, fyysistä riippuvuutta, vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin ja siitä voi olla vaikea luopua. Nämä kaikki ovat ongelmakäytön merkkejä”, hän lisäsi.

Juliano ja muut tutkimusta tehneet tutkijat etsivät aiemmista kofeiiniin liittyvistä tutkimuksista biologisia todisteita kofeiiniriippuvuudesta, dataa, joka osoitti kuinka yleistä riippuvus on ja fyysisiä sekä psykologisia oireita, joita kofeeinin käyttäjät olivat kokeneet.

Ongelma on niin suuri, että viime vuonna yhdysvaltalainen American Psychiatric Association virallisesti tunnusti kofeiniin käyttöhäiriön terveydellisenä huolenaiheena, jota täytyy tutkia enemmän. Julianon mukaan kofeiinin suhteen on yleinen harhaluulo, että siitä on helppo luopua, mikä on kaukana totuudesta.

”Väestöpohjaisissa tutkimuksissa yli 50 prosenttia säännöllisistä kofeiinin käyttäjistä kertoivat, että heillä on vaikeuksia lopettaa tai vähentää kofeiinin käyttöä”, Juliano kertoi.

Tutkijat ehdottavat kahvia juovia rajoittamaan kulutusta enimmillään 400 milligrammaan päivää kohden, mikä suurin piirtein vastaa 2-3 kupillista kahvia. Raskaana oleville ja terveysongelmista kärsiville suositellaan enimmillään 200 milligrammaa päivää kohden.

Juliano sanoi tutkijoiden saaneen selville, että he, jotka kärsivät aidosta riippuvuudesta, olivat halukkaita käymään hoidoissa päästäkseen ongelmasta eroon.

Lähde: News.com.au