Onko sinulla joku, jonka kanssa voisit tuijotella silmiin 10 minuutin ajan? Silloin voit kokeilla tätä testiä.

Your Tango -sivustolla esitellään teoria, jossa toista silmiin tuijottaminen voi tuntua huumaavalta. Se vaatii sivuston mukaan vähintään 10 minuutin tuijottamisen. Silmäkontakti auttaa monenlaisten tunteiden ilmaisemiseen. Se lähentää tuijottelijoita, mutta ennen pitkään se voi aiheuttaa ongelmia.

Kun jotain tuijotetaan pitkään, alkavat kohteen yksityiskohdat vähitellen kadota. Kyseessä on silloin illuusio nimeltään Troxlerin haalistuminen. Kun katsotaan toista silmiin ja unohdetaan koko muu ympärillä oleva, samalla periaatteessa unohdetaan todellisuuskin.

Tutkimustulokset todistivat teorian todeksi

Tutkimuksessa todettiin, että tuijottaminen jonkun silmiä 10 minuutin ajan voi aiheuttaa aistiharhoja. Se voi tarkoittaa kasvojen vääristymistä, joten kasvot voivat näyttää esimerkiksi hirviöltä. Tutkimuksessa oli mukana 40 osallistujaa, joista puolet tuijotti toisiaan silmiin ja puolet pelkkää seinää 10 minuutin ajan.

Toisiaan tuijottavien tulokset olivat järkyttäviä. Heistä peräti 90 % kertoi nähneensä toisen kasvoissa muutoksia. 90 % myönsi nähneensä kasvoissa vääristymiä. 75 näkin muutoksen siten, että kasvot näyttivät hirviöiltä. 15 % näki kasvoissa sellaisia piirteitä, joita heidän sukulaisillaan on.

Miksi tuijottamisella silmiin on tällainen vaikutus?

Tutkijat uskovat, että nämä hallusinaatiot ovat seurausta palaamisesta todellisuuteen sen jälkeen, kun aistien stimulaation puute on aiheuttanut muuttuneen tietoisuuden tilan. Aivot siis napsahtavat takaisin todellisuuteen, mutta alitajunta on vielä toisen kasvoissa, joita tuijotetaan.

Kokeile itse tätä, jos uskallat. Tämä voisi sopia halloween-ohjelmaksi, jolloin hirviöitä pitääkin nähdä.

Lähde: Your Tango