Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, johon vuosittain siihen sairastuu Suomessa 500-600 alle 15-vuotiasta lasta. Sairastuneita on väkilukuun suhteutettuna eniten maailmassa.

Oletko huomannut lapsen juovan ja pissaavan paljon, olevan väsynyt sekä mahdollisesti pahoinvoiva? Vaikuttaako siltä, että hän olisi laihtunutkin?

Suomen Diabetesliiton mukaan kaikki nämä oireet voivat olla merkki siitä, että lapselle on puhjennut tyypin 1 diabetes. Jos oireita ei tunnisteta ajoissa, voi seurauksena olla lapsen henkeä uhkaava happomyrkytys, eli ketoasidoosi.

Tyypin 1 diabetes johtaa hoitamattomana menehtymiseen. Diabetesliitto muistuttaa, että diabetesepäily on aina syy viedä lapsi päivystykseen terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Sairastunut lapsi tarvitsee heti sairaalahoitoa sekä loppuelämän kestävää insuliinilääkitystä. Kun hoito päästään aloittamaan mahdollisimman varhain, voidaan tehohoitoa vaativalta happomyrkytykseltä välttyä ja lapsen vointi kohenee nopeammin.

Lastenlääkärit huolissaan happomyrkytyksistä

Happomyrkytystapaukset ovat Diabetesliiton mukaan yleistyneet huolestuttavasti. Suomalaiset lastenlääkärit nostivat jo ennen koronapandemiaa esiin huolen siitä, että yhä useampi tyypin 1 diabetekseen sairastunut lapsi on sairaalaan tuotaessa aiempaa huonommassa kunnossa.

Noin joka neljännelle ennättää ennen hoitoon pääsyä puhjeta insuliinin puutteesta johtuva happomyrkytys. Koronapandemian myötä happomyrkytykset ovat tutkitusti lisääntyneet.

Diabetesliitto kannustaa lasten vanhempia ja hoitopaikkoja kiinnittämään huomiota tyypin 1 diabeteksesta kieliviin, toisinaan epämääräisiin, oireisiin.

”Verensokerin mittaaminen lapsen sormenpäästä on helppo ja nopea keino selvittää, voiko lapsen oireiden taustalla olla tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen. Mittausvälineet löytyvät varmasti kaikista terveyskeskuksista, eikä oireiden pahenemista pidä jäädä odottelemaan kotiin”, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä painottaa.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä ja alta voit vielä katsoa Diabetesliiton tekemän lyhyen videon aiheesta.