Tutkijoiden mukaan epäterveellisiä ruokahimoja on mahdollista muuttaa.

BBC kertoo tutkijoiden tietävän, että ihmisten jäätyä koukkuun epäterveelliseen ruokaan, on usein todella vaikea muuttaa ruokatapoja ja laihtua. Tuftsin yliopiston tutkimuksen mukaan ruoka-addiktioita voidaan kuitenkin muuttaa, vaikka ne olisivat vakiintuneet, ja on mahdollista, että aivot voivat oppia pitämään terveellisestä ruoasta.

Professori Susan B Roberts tiimeineen tutki aivojen palkitsemiseen ja addiktioihin liittyvää osaa 13 ylipainoisen ja liikalihavan miehen ja naisen avulla. Näistä henkilöistä kahdeksan osallistuivat erityisesti suunniteltuun laihdutusohjelmaan, jossa keskityttiin muuttamaan ruokatottumuksia ruokavaliolla, mikä sisälsi paljon kuitua sekä proteiinia ja vähän hiilihydraatteja.

Ruokavalio tehtiin BBC:n mukaan kuitenkin sellaiseksi, että osallistujille ei päässyt tulemaan nälkä, koska silloin ruokahimot ottavat vallan ja epäterveelliset ruoat alkavat kiehtoa. Muut viisi osallistujaa eivät kuitenkaan noudattaneet samaista laihdutusohjelmaa.

Tutkijat kuvasivat osallistujien aivot magneettikuvauksella puoli vuotta kestäneen ajanjakson alussa ja sen päätteeksi. Kuvista ilmeni, että laihdutusohjelmaa noudattaneilla oli tapahtunut muutoksia aivojen palkitsemiskeskuksessa.

Epäterveelliseen syömiseen tottuu

BBC:n mukaan osallistujille näytettäessä kuvia erilaisista ruoista aiheuttivat terveelliset, vähäkaloriset ruoat enemmän reaktioita aivoissa. Tutkimuksen mukaan tämä osoitti palkitsemisen ja nautinnollisuuden terveellisen ruoan suhteen kasvaneen.

Aivojen palkitsemiskeskus näytti myös vähentynyttä herkkyyttä epäterveellisiä, paljon kaloreita sisältäviä ruokia kohtaan.

”Emme aloita elämäämme rakastaen ranskalaisia ja vihaten esimerkiksi täysjyväpastaa. Tämä tapahtuu ajan myötä vastauksena toistuvaan epätervelliseen syömiseen”, tutkimusta tehnyt Roberts kommentoi.

”On kuitenkin paljon lisätutkimusta tehtävänä, joihin liittyy enemmän osallistujia, pidempiä seurantajaksoja ja enemmän alueita aivoista”, Roberts lisäsi.

Lähde: BBC