Onko sinulla siniset silmät? Et ehkä silti tiedä kaikkea sinisiin silmiin liittyviä faktoja.

The List -sivustolla kerrotaan, että siniset silmät ovat toiseksi yleisin silmien väri. Tiedät varmasti, että ruskeat ovat yleisin silmien väri. Silti siniset silmät ovat vain noin 8–10 prosentilla ihmisistä. Ne ovat yleiset Euroopassa, varsinkin Skandinaviassa asuvilla.

Vihreät silmät ovat vain noin 2 prosentilla ihmisistä. Pähkinänruskeat ja kellertävät silmät ovat 5 prosentilla, mutta harmaat vain alle prosentilla.

Siniset silmät ovat seurausta geneettisestä mutaatiosta

Noin 10000 vuotta sitten joku Euroopassa asuva koki ensimmäisenä sinisiä silmiä aiheuttavan mutaation. Se oli kuin kytkin, joka sammutti geneettisen mekanismin, joka aiheuttaa ihmisille ruskeat silmät. Ihmisen silmien väri määräytyy useiden geenien kautta. Ne säätelevät iiriksen melaniinituotantoa.

Sinisilmäisten määrä on kuitenkin vähentynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Vuosina 1905–1951 tehtiin Chicagon Loyolan yliopistossa tutkimus, jossa havaittiin, että sinisilmäisten valkoihoisten vauvojen määrä Yhdysvalloissa laski hämmästyttävästi 25 prosentilla. Mutta Skandinavian monissa maissa siniset silmät ovat edelleen lähes 90 prosentilla väestöstä.

Lue vielä mielenkiintoinen silmien väriin liittyvä aiempi uutinen:

Tämän väriset silmät omaavat juovat enemmän alkoholia – värillä yhteys alkoholismiin

Lähde: The List