Ahdistuneisuutta voi ilmetä hyvin pienilläkin tavoilla, joita tekee päivittäin. Nyt psykologi kertoo, mitä nämä tavat voivat olla.

Klassiset merkit ahdistuneisuudesta ovat levottomuus, väsymys, lihasjäykkyys ja ärtyneisyys. Huolehtiminen ja huolestuminen voi esiintyä myös hikoiluna, vatsan oireiluna tai päänsärkynä. Joskus kuitenkin hermostuneisuus voi tuottaa hyvin pieniä oireita ja tapoja, joita ei itse edes huomaa tai ymmärrä niiden olevan ahdistuksen oireita.

Psykologi Dr. Julie Smith on kertonut omalla Tik Tok -videollaan, millaisia pieniä tapoja voi olla, jotka kuitenkin osoittavat ahdistuneisuutta.

1. Hiuksien pyörittely

Hiusten pyörittely voi tuntua hyvältä varsinkin suihkun jälkeen. Saatat heittää hiuksia taakse, kiertää kerälle tai harjailla niitä. Joskus tätä voi esiintyä enemmän, jos käyt ylikierroksilla. Jos hiuksilla leikkimistä ei voi lopettaa tai niitä jopa vetää niin kovaa, että hiuksia lähtee irti, sinulla voi olla trikotillomania (TTM) eli karvojen nyppimishäiriö.

2. Vessassa juokseminen

Ahdistuneisuus voi saada sinut juoksemaan vessassa normaalia enemmän. Saatat käydä vessassa useampaan kerran ennen uloslähtöä tai ollessasi ulkona. Sinun on myös pakko tehdä vessareissu ennen tärkeää esiintymistä tai haastattelua.

3. Asioiden tarkastaminen useaan otteeseen

Hellan, oven lukkiutumisen, kahvinkeittimen tai minkä tahansa sähkölaitteen tarkastaminen useaan otteeseen voi olla oire ahdistuneisuudesta. Olet saattanut joskus unohtaa kahvinkeittimen päälle ja nykyään tarkastat sen aina useasti, ennen kuin lähdet kotoa.

4. Käydyn keskustelun miettiminen uudestaan ja uudestaan

Saatat miettiä käydyttä keskustelua perheenjäsenen, ystävän tai kollegan kanssa uudelleen ja uudelleen. Keskustelutilannetta ei takaisin saa. Ahdistuneena voi kuitenkin olla vaikea päästää irti.

5. Kynsien pureskelu

Kynsien pureskelu on yksi selviytymiskeino levottomuudelle mutta tapa voi olla myös perittyä. Aluksi kynsien pureskelu voi olla pieni asia, mutta pidemmän päälle se ei ole terveydelle hyväksi.

6. Saapuminen sovittuun paikkaan todella aikaisin

Jos sinulla on tapana olla aina ajoissa, ahdistuneisuus saattaa saada sinut varmistamaan, ettet varmasti myöhästy. Saatat lähteä extra ajoissa vain sen vuoksi, että vältät mahdollisen ruuhkan liikenteessä sekä nolon myöhästymisen tapahtumasta. Pelkäät myös tuottavasi toiselle pettymyksen, jos myöhästyt.

7. Jatkuva sosiaalisen median käyttö

Pyöritkö jatkuvasti somessa? Skrollaatko TikTokia tai Instagrammia useamman tunnin ajan? Liiallinen somen käyttö voi olla merkki ahdistuksesta. Some voi lisätä ahdistuneisuutta, jos vastaan tulee ikäviä videoita. Saatat myös hakea somesta dopamiinipiikkiä ihanista eläinvideoista tai muuten huumorivideoista. Näistä saat hyvänolontunteen ahdistuneisuuden keskelle.

8. Kieltäytyminen sosiaalisista tilanteista ja tapahtumista

Ahdistus voi saada sinut kieltäytymään synttärikutsuista tai muista tapahtumista. Tätä voi tapahtua varsinkin silloin, jos uusien ihmisten tapaaminen tai rupattelu ihmisten kanssa stressaa sinua. Saatat myös perua juhliin menemisen viime tipassa.

Lähde: Your Tango