Korona-aikana ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa kotona, mikä on se herättänyt monissa innostuksen uudistaa kodin ilmettä remontoimalla ja sisustamalla.

Seinien maalaaminen on yksi tehokas tapa antaa uusi ilme kodille. Sisäseinien maalaaminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista, että ostat vain maalipurkin ja ryhdyt tuumasta toimeen.

Seinien maalauksessa on nimittäin omat, yleiset haasteensa. Jotta lopputulos olisi onnistunut, on hyvä noudattaa muutamia keskeisiä ohjeita sekä kiinnittää huomiota siihen, millaista maalia käyttää.

Maaleissa on valittavana vesi- sekä liuotinohenteisia vaihtoehtoja. Maalialan yritys Tikkurilan mukaan vesiohenteisessa on useita etuja verrattuna pereinteisiin liuotinohenteisiin maalehin.

Liuotinpohjaisia maaleja valmistettaessa ilmaan vapautuu jonkin verran raaka-aineiden sisältämiä ja helposti haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, eli niin kutsuttuja VOC-päästöjä. Vesiohenteisten tuotteiden keskeisin raaka-aine on sen sijaan vesi, joka on turvallinen vaihtoehto maalaajalle ja maalatun kodin asukkaille.

”Vesiohenteisen maalin vähäpäästöisyyden takia sisäilman laatu säilyy parempana ja allergiariskit ovat selvästi pienempiä, sillä vesiohenteisista maaleista haihtuu ilmaan pääasiassa vain vettä. Vesiohenteisen maalin pinta säilyttää myös kiiltonsa ja värinsä pidempään”, Tikkurilan Teknisen tuen päällikkö Rami Kuparinen kertoo tiedotteessa.

Mitä muuta sisäseinien maalamisessa olisi hyvä tietää ja huomioida? Lue alta 5 neuvoa!

Valitse oikea tuote

Valitse seiniin pintamaali tilan ja vaadittavan kulutuksen mukaan. Tikkurilan mukaan vesiohenteisista sisäseinämaaleista täyshimmeät ja himmeät tuotteet sopivat hyvin olo- ja makuhuoneisiin, sillä ne toistavat värit pehmeinä, eivätkä korosta mahdollisia alustan epätasaisuuksia.

Puolihimmeät tuotteet sopivat puolestaan toistuvaa pesua vaativien pintojen tiloihin, kuten keittiöön ja käytäville. Puolihimmeä pinta toistaa värit intensiivisinä.

Suojaa pinnat

Ennen kuin käyt seinien kimppuun, kannattaa huonekalut siirtää keskelle lattiaa riittävän vapaan työskentelytilan varmistamiseksi. Suojaa myös lattia ensin sellaisella pahvilla, joka estää märän maalin läpäisyn ja tahrat lattiassa.

Jos pistorasioita, valokatkaisijoita ja listoja ei poisteta, suojaa ne tiiviisti laadukkaalla maalarinteipillä. Poista teipit rauhallisesti vetäen heti maalaamisen jälkeen, jottei maali kuivuttuaan repeydy teipin mukana.

Muista esikäsittely

Tikkurila neuvoo, että aiemmin maalatut seinäpinnat tulee puhdistaa ennen maalaamista seinänpesuaineella. Peseminen poistaa liat ja rasvat pinnoilta ja kuluttaa samalla vanhaa maalipintaa parantaen uuden tarttumista.

Paikkaa mahdolliset kolot ja naarmut kitillä; anna kitin kuivua, hio kohdat ympäröivän pinnan tasoon ja poista hiontapöly. Pohjamaalaa pinnat 1-2 kertaa, jolloin varmistat, että pintamaali tarttuu ja lopputulos on onnistunut sekä tasainen.

Jos maalattavissa tiloissa on korkea lämpötila ja kuiva ilma, nopeuttaa se maalin kuivumista huomattavasti. Jos mahdollista, käännä pattereita maalaustyön ajaksi pienemmälle.

Käytä oikeita työvälineitä

Seinämaalauksessa maalipinnan halutaan usein olevan tasainen ja huomaamaton. Tästä syystä kannattaa valita telaksi lyhytnukkainen, esimerkiksi mikrokuituinen tela tai huopatela, joka on tarkoitettu sileille pinnoille ja takaa parhaan lopputuloksen.

Kysy tarvittaessa apua maalimyyjältä sopivien ja laadukkaiden työvälineiden valitsemiseksi.

Maalaa kahdesti

Kun aloitat maalaamisen, rajaa ensin siveltimellä tai pienellä telalla nurkat ja jalkalistan reunat. Tikkurilan mukaan katon ja seinän rajapintaan sekä tehosteseinien nurkkiin saat siistin rajan joko rajaajatyökalulla tai maalarinteipillä rajaten – teipin saa suoraan helposti vatupassin avulla.

Rajaa ja maalaa yksi seinä kerrallaan, jotta rajaukset eivät ehdi kuivua. Maali telataan aina nurkasta alkaen koko huone takaisin alkupisteeseen kiertäen.

Levitä maalia riittävästi vain pari telanleveyttä kerrallaan edestakaisin vedoin lattiasta katon rajaan ja päinvastoin. Tasoita maali heti levityksen jälkeen yhdensuuntaisin vedoin ja toista sama edetessä myös osittain edellisen telauksen päälle rajapinnan ollessa vielä märkää.

Jotta maalipinnasta ja väristä tulee tasainen ja kaunis, tee pintamaalaus huolellisesti kahteen kertaan.