Vanhat kotona lojuvat tuotteet ja tavarat voivat olla haitaksi terveydellesi.

Vaikka huolehtisikin kodistaan hyvin, saattaa silti kotona lojua tuotteita ja tavaroita, jotka eivät ole sinulle enää hyväksi – voihan olla, ettet yksinkertaisesti tiennyt, että esimerkiksi jatkojohdot tulisi vaihtaa 1-2 vuoden välein. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhästä päivittää omaa tietoisuutta siivoukseen liittyvissä askareissa ja alla onkin vinkkejä, mihin erityisesti kiinnittää huomiota kodin eri huoneissa, kun teet seuraavan kerran suursiivouksen.

Makuuhuone

Tyynyt

2-3 vuotta

Ajan kuluessa tyynyistä tulee pölypunkkien koti. Vanhat tyynyt menettävät myös muotonsa ja voivat aiheuttaa niskakipuja sekä päänsärkyä.

Tohvelit

6 kuukautta

Tohvelit ovat täydellinen alusta mikrobeille ja sienille. Tohvelit tulisi pestä huolellisesti vähintään puolen vuoden välein.

Kylpyhuone

Pesusieni

2 viikkoa

Pesusienet ovat erinomainen alusta homeelle ja sieni-itiöille. Pesusientä ei kuitenkaan tarvitse heittää 2 viikon jälkeen roskiin, sillä se kannattaa keittää kiehuvassa vedessä, jolloin bakteerit kuolevat.

Pyyhe

1-3 vuotta

Kosteat pyyhkeet ovat täydellinen kasvualusta bakteereille. Pyykkikoneessa peseminen ei myöskään poista sitä faktaa, että pyyhe tulisi vaihtaa reilu vuoden välein.

Hammasharja

3 kuukautta

Hammasharja tulisi vaihtaa kolmen kuukauden välein, jotta suusi pysyy hyvinvoivana ja terveenä. Hammasharja tulisi vaihtaa  myös aina sen jälkeen, kun olet ollut sairaana.

Desinfiointiaine

2 kuukautta

Avatut vetyperoksidia sisältävät desinfiointiaineet tulisi vaihtaa kahden kuukauden välein. Tämä johtuu siitä, että ne muuttuvat lopulta vedeksi.

Meikkipöytä

Hiusharja

1 vuosi

Hiusharjat tulisi puhdistaa viikon välein ja vaihtaa noin vuoden välein.

Hajuvedet

1-2 vuotta

Hajuvesien eteerisiä öljyjä, joiden tuoksu laimenee muutamissa vuosissa.

Lasten tuotteet

Tutit

2-5 viikkoa

Tutteihin muodostuu käytön aikana pieniä halkeamia ja rikkonaisia kohtia, jotka tarjoavat kasvualustan bakteereille.

Lapsen turvaistuin

6-10 vuotta

Ajan kuluessa lastenistuin menettää muotoaan ja sen rakenne muuttuu heikommaksi. Lopulta istuin ei enää suojele lasta tavalla, johon se oli alunperin suunniteltu. Vanhempien kannattaa siis investoida lastensa turvallisuuteen ja ostaa uusi istuin käytetyn sijasta.

Vaatekomero

Rintaliivit

1-2 vuotta

Rintaliivit tulisi vaihtaa aina, kun ne menettävät muotonsa, elastisuutensa, tai kun ne muuttuvat epämukavan tuntuisiksi.

Juoksukengät

1 vuosi

Juoksukengät menettävät muotonsa ja pohja alkaa haurastua noin 400-500 kilometrin jälkeen. Tämä lisää jalkoihin kohdistuvaa rasitusta ja voi pahimmillaan aiheuttaa tapaturman.

Keittiö

Mausteet

1-3 vuotta

Mausteet menettävät ajan kuluessa tuoksunsa ja makunsa. Tämän vuoksi ne kannattaa vaihtaa noin 2 vuoden välein.

Jauhot

6-12 kuukautta

Jauhot menettävät parhaan vaikutuksensa reilu puolen vuoden jälkeen. Korkealaatuiset jauhot voivat kuitenkin säilyä noin vuoden kuivakaapissa.

Komero

Vaahtosammutin

15 vuotta

Vaahtosammuttimet tulisi aina vaihtaa, kun niissä näkyy ulkoisia vaurioita. Muussa tapauksessa niiden vaihtamista suositellaan noin 15 vuoden välein.

Jatkojohdot

1-2 vuotta

Jokaisella jatkojohdolla on oma elinkaarensa, jonka jälkeen sen käyttäminen voi olla vaarallista. Turvallisuudesta ei tulisi koskaan säästää.

Pesuaineet

3 kuukautta

Pesuaineet menettävät parhaan tehonsa jo kolmen kuukauden jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pesuaineet olisivat pilalla – niiden teho ei vain ole enää entisensä.

Hyttyskarkottimet

2 vuotta

Toivot luultavasti sitä, että hyttyskarkottimet ja suoja-aineet toimivat? Vaihda ne siinä tapauksessa kahden vuoden välein.

Oliko listalla sinun mielestäsi yllättävää tai hyödyllistä tietoa? 

Lähde: brightside.me