Kerroimme heinäkuussa kansalaisaloitteesta, joka haluaa kieltää ehetyshoidot.

Ehjänä syntynyt – loppu ”eheytyshoidoille” -niminen kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite keräsi vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta noin kuukaudessa: nimien keräys aloitettiin 19. heinäkuuta ja 50 000 tuli täyteen 23. elokuuta.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin kutsuttuun eheyttämiseen, eli muuttamiseen niin, että henkilöistä saadaan cissukupuolisia heteroita. Cissukupuolinen tarkoittaa sitä, että henkilön sukupuoli-identiteetti vastaa hänen syntymässään määriteltyä sukupuolta.

Aloitteen mukaan eheytyshoidot pohjaavat vääristyneeseen ajatukseen, jonka mukaan heteroseksuaalisuudesta eroava seksuaalinen suuntautuminen tai syntymässä määritellystä sukupuolesta eroava sukupuoli-identiteetti olisivat jotenkin parannettavissa ja korjattavissa. Toisin sanoen siis ”eheytettävissä”.

Aloitteessa todetaan, että eheytyshoidot ovat perustuslaissa ja kansainvälisissä sopimuksissa turvattujen ihmisoikeuksien vastaisia. Kansalaisaloite edellyttää, että eduskunta ryhtyy toimeen suomalaisten ja muiden Suomessa asuvien ihmisoikeuksien turvaamiseksi kriminalisoimalla tällaiset hoidot.

Nimien keräys jatkuu vielä hetken

Euroopan unionin parlamentti on kehottanut jäsenvaltioitaan kieltämään eheytyshoidot; EU-maista Malta on kieltänyt eheytyshoidot vuonna 2016. Useissa muissa länsimaissa, esimerkiksi Saksassa, Kanadassa sekä useassa Yhdysvaltojen osavaltioissa on käynnissä lainsäädäntöhankkeita eheytyshoitojen kriminalisoimiseksi.

Ehjänä syntynyt-kansalaisaloitteen on takana ei ole mitään järjestöä vaan yksittäisiä kansalaisia, jotka haluavat, että Suomen lainsäädäntö kunnoittaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä. Ylen mukaan aloitteen alullepanija sekä vastuuhenkilö Perttu Jussila on tyytyväinen lopputulokseen.

”On mieletöntä, ettei eheytyshoitoja ole vielä kielletty. Hallitusohjelmaanhan on kirjattu vaihtoehtohoitojen säätelystä. Hallituskautta on nyt pari vuotta mennyt, eikä mitään ole oikein tapahtunut. EU on linjauksessaan tuominnut eheytyshoidot ja Maltalla eheytyshoidot on kielletty jo 2016. Tulin vain siihen tulokseen, ettei tämä asia taida edetä ilman kansalaisaloitetta”, Jussila sanoi Ylelle.

Vaikka 50 000 allekirjoitusta on tullut täyteen, jatketaan nimien keräämistä 5. syyskuuta saakka. Tämän jälkeen kansalaisaloite luovutetaan eduskuntaan.

”Mitä useampi aloitteen allekirjoittaa, sitä suuremmaksi paine lainsäädännön muuttamiseksi kasvaa. Kannattaa siis edelleen allekirjoittaa”, Ehjänä syntynyt -aloitteen somekanavissa kannustetaan sekä kehotetaan ottamaan yhteys omaan kansanedustajaan kertoakseen aloitteen tärkeydestä sekä kysyäkseen, miten hän aikoo edistää lakimuutosta.

Ehjänä Syntynyt

@EhjanaSyntynyt
50 000 kannatusilmoitusta on täynnä, mutta tehtävää riittää! Mitä tapahtuu seuraavaksi⬇️

1/4

Kerroimme aiemmin, mistä aloitteessa on kyse, psykologiliiton tyrmänneen hoidot sekä kirkonkin antaneen tukea eheytyshoitoja vastaan. Voit lukea lisää aiheesta täältä, voit allekirjoittaa aloitteen täällä sekä tutustua aloitteeseen sen omilla sivuilla täällä sekä Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa.