On tavallista, että parisuhteessa seksielämässä tapahtuu muutoksia; on aktiivisempia aikoja ja vähemmän aktiivisia aikoja.

Monet parit kokevat kuivia kausia seksielämässään, mutta se on aivan oma ongelmansa, jos kumppanin kiinnostus seksiä kohtaan katoaa tai hän ei nauti seksistä enää. Tilannetta voi vielä pahentaa se, ettei aiheesta ole helppo puhua.

”Monilla ihmisillä on seksuaalisia haavoittuvuuksia ja he eivät tiedä, miten ilmaista sen, etteivät nauti seksistä”, seksuaaliseen terveyteen erikoistunut kliininen psykologi Lori Lawrenz kertoi Bustlelle.

Kiinnostus seksiä kohtaan voi kadota kenellä tahansa, milloin tahansa. Bustlen mukaan usein sen taustalla on syitä, jotka eivät liity parisuhteeseen millään tavalla, kuten työstressi tai uupumus.

On kuitenkin tärkeä tunnistaa merkit siitä, ettei kumppani nauti seksistä niin kuin ennen, jotta tilannetta voi työstää ja löytää siihen ratkaisun. Bustle listasi asiantuntijoiden avustuksella merkkejä siitä, että kumppanin kiinnostus seksiä kohtaan on laskenut, ja suomensimme ne alle.

Kumppani ei saa orgasmia

Lawrenzin mukaan jos kumppanisi ei saa orgasmeja enää ja ennen sai niitä helposti, on mahdollista, että jokin on muuttunut. Orgasmin saamattomuudelle on monia syitä, mutta se voi olla myös merkki siitä, että kumppani on hieman tylsistynyt.

Tilanteelle ei voi kuitenkaan tehdä mitään, ellei aihetta ota puheeksi kumppanin kanssa. Lawrenzin mukaan suorat, hellät ja uteliaat keskustelut paikassa, jossa seksuaalista kontaktia ei tapahdu, voivat johtaa turvalliseen dialogiin.

Kumppanilla on aina kiire

Somaattinen seksi- ja parisuhdevalmentaja Anya Laeta huomautti Bustlen haastattelussa, että kun seksi ei ole enää hauskaa, tulee ihmisistä erittäin luovia löytämään tekosyitä sen välttämiseksi. Jos siis kumppanisi on koko ajan kiireinen erilaisten askareiden kanssa, etenkin sellaisina hetkinä, kun tavallisesti harrastaisitte seksiä, pidä tätä silmällä.

Kumppani vaikuttaa poissaolevalta

Sertifiodun neuvojan Jonathan Bennettin mukaan totaalinen passiivisuus seksin aikana on merkki siitä, ettei kumppanisi nauti siitä.

”Hyvään seksiin liittyy intohimoa kummaltakin osapuolelta, mihin lukeutuu koskettelu ja aktiivinen osallistuminen”, hän selitti Bustlelle.

Jos hän ei vaihda asentoja, kerro sinulle, mitä haluaa tai pahimmillaan tuijottaa tyhjyyteen, on aika puhua tilanteesta. Puhumalla seksistä kumppanisi kanssa pääsette purkamaan syitä, miksi kumppanisi vaikuttaa poissaolevalta, ja voitte työstää tilannetta paremmaksi.

Kumppani lopettaa kesken kaiken

Laetan mukaan jos kumppanisi vaikuttaa siltä, että jokin häiritsee häntä, hän saattaa olla epäyhteydesä itseensä. Sen myötä hän ei pysty nauttimaan ja hän saattaa esimerkiksi kesken kaiken lopettaa seksin kertoakseen sinulle tarinan tai kysyäkseen jotain, mikä voi olla melko pysäyttävää.

Bustlen mukaan on myös mahdollista, että kumppanisi hyödyntää näitä väliaikoja pitääkseen taukoa, koska kokee kipua seksin aikana, mutta ei tiedä, miten kertoisi siitä siinulle. Jos on kyse tästä, pitäisi seksin harrastaminen lopettaa ja kysyä kumppanilta, miltä hänestä tuntuu tai voitko tehdä jotain toisin, ja tarvittaessa keskustella myös lääkärin kanssa.

Kumppani menee nukkumaan ennen sinua

Jos teille on tavallista mennä sänkyyn eri aikaan, ei tämä ole silloin mikään kryptinen merkki. Mutta jos hän on alkanut nyt mennä sänkyyn sanomatta hyvää yötä, voi jokin olla vialla – ilta-aika kun on usein parasta aikaa seksille.

Jos tästä tulee toistuvaa, ota asia puheeksi kumppanisi kanssa ja kysy, onko jokin vialla. Tästä lähtevän keskustlun yhteydessä voisit jopa kysyä, haluaisiko kumppanisi kokeilla jotain uutta tai erilaista sängyssä, joka voisi tehdä siitä jännittävämpää molemmille.

Bustlen mukaan toisinaan tarvitaan vain avoin keskustelu fantasioista ja/tai uusista asioista ja ennen kuin huomaatkaan, on seksielämänne taas parhaimmillaan.

Kumppani ei tee aloitetta seksiin

Mieti hetki, milloin viimeksi kumppanisi teki aloiteen seksiin ja oletko sinä tehnyt toistuvasti aloitteen. Jos tämä muutos vaikuttaa epätavalliselta suhteesi kannalta, voi se kertoa siitä, etteivät seksihalunne käy yksiin tai kumppanisi ei nauti seksstä.

”Monilla ihmisillä on tietty tapa tehdä aloite ja ei vie paljoa aikaa ennen kuin pari oppii tuntemaan toistensa tavat tehdä aloite”, ammattimainen matchmaker April Davis kertoi Bustlelle.

Tästä syystä saatat huomata, jos hän onkin alkanut toimia toisin tai välttää tapaa, jolla hän on ennen tehnyt aloitteen seksiin.

Kumppani keskittyy sängyssä vain sinuun

Vaikka se on mukavaa antaa ja saada toisilleen jakamatonta huomiota seksin aikana, voi pelkkä toiseen osapuoleen keskittyminen kertoa siitä, ettei toinen nauti seksistä.

”Hän saattaa sanoa esimerkiksi ’Ei minun tarvitse laueta’ tai ’En ole nyt sillä tuulella, mutta pidän huolta sinunsta'”, lisensoitu neuvoja Julienne B. Derichs sanoi esimerkkinä.

”Et saa suoraa ’ei’-vastausta, mutta seksi ei ole enää asia, jonka yhdessä jaatte, ja tämä on usein vahva merkki siitä, ettei kumppani nauti seksistä”, hän jatkoi.

Kumppani vaihtaa puheenaihetta

Bustlen mukaan Bennett suosittelee pitämään silmällä sitä, vaihtaako kumppani puheenaihetta, kun seksi tulee esiin. Vaikka hänen pitäisi työstää sitä, että tuntisi olonsa hyväksi avautua sinulle seksistä, ei siitä ole haittaa, jos kerrot hänelle suoraan, että on täysin hyväksyttävää, että hän jakaa tunteitaan.

Kumppanin elekieli on sulkeutunut

Ihmiset ovat erilaisia, joten jos kumppanisi ei koskaan ole juuri pitänyt katsekontaktia, ei siitä tarvitse huolestua. Usein kuitenkin elekieli ja kehon kieli puhuu puolestaan.

Kliininen psykologi Josh Klapow kertoi Bustlelle, että jos joku ei nauti seksistä, hän todennäköisesti katsoo muualle, ei vastaa suudelmaan tai laita käsiään ympärillesi. Se on hänen tapansa osallistua ilman, että todella osallistuu..

Et nauti itsekään

Kummankin osapuolen täytyy osallistua täysin, jotta seksi on hauskaa ja tyydyttävää, mikä takia oma olosi seksin jälkeen voi kertoa paljon. Klapow’n mukaan jos seksin jälkeen et ole täysin tyytyväinen, voi se johtua senhetkisestä seksuaalisen kemian puutteesta.

Jos kumppani ei nauti seksistä, hän ei todennäköisesti ole yhtä intohimoinen, välittää tai motivoitunut seksin aikana ja se voi johtaa mitäänsanomattomaan kokemukseen. Pidä siis silmällä tunteitasi ja jos seksi ei saanut yhtä hyvää olo aikaiseksi kuin tavallisesti, voi siihen olla syy.

Bustle muistuttaa, että seksissä on monia elementtejä, joihin lukeutuu yhteys sinun ja kumppanisi välillä. Jos hän ei nauti seksistä, huomaat ettei läheisyyttä ole, ja asiasta kannattaa keskustella hienovaraisesti toista loukkaamatta tai painostamatta.

Kumppani välttää yleisiä ”sytykkeitäsi”

Jos kumppanisi ei nauti seksistä, saatat huomata hänen lakanneen tekemästä niitä asioita, joista hän tietää sinun pitävän ennen seksiä ja joilla sinut saa syttymään. Hän ei enää leikittele hiuksillasi, hivele ihoas tai suutele sinua ennen sänkyyn menoa, koska hän ei nauti seksistä eikä halua tehdä jotain, jonka tietää tavallisesti johtavan seksiin.

Kumppani kuulostaa eriltä seksin aikana

Bustlen mukaan tämä on hieman ainutlaatuinen, mutta saatat pystyä tunnistamaan, että kumppanisi kuulostaa eriltä seksin aikana. Astrogliden seksologi Jess O’Reilly selitti Bustlelle, että ihmiset toisinaan ääntelevät seksin aikana kumppania miellyttääkseen ja auttaakseen häntä laukeamaan.

Toisaalta Laetan mukaan vaikka kumppanisi voihkisi ja päästäisi ääniä seksin aikana, mutta jos hänen suusta tulee sanoja, kuten ’kiiruhda’ tai ’haluan sinun laukeavan’, voi se olla hänen tapa kannustaa sinua pääsemään loppuun, koska hän ei itse nauti seksistä.

Kumppani on tietoisempi itsestään

Uuden kumppanin kanssa monia ujostuttaa tai tuntee olonsa turhan tietoiseksi itsestään, kun riisuutuu, ja tätä voi tapahtua toisiaan myöhemminkin suhteen aikana. Jos kuitenkin kumppanisi ei enää nauti seksistä samoin kuin ennen, saattaa hän alkaa peteillä itseään.

Bustlen mukaan hän saattaa epäröidä sitä, että näkisit hänet alastomana, hän ei välttämättä heittäydy hetkeen seksin aikana ja/tai hän saattaa haluta pukeutua heti seksin jälkeen. Nämä kaikki kertovat siitä, että hänellä on jotain mielessään.

Kumppani vaikuttaa olevan vähemmän emotionaalisesti läsnä

Minkälainen tahansa etääntyminen pitäisi Bustlen mukaan olla merkki siitä, että on aika käydä tärkeä keskustelu – etenkin jos kumppani vaikuttaa emotionaalisesti poissaolevalta.

”Jos alat avautua kumppanillesi ja hän laittaa television päälle, saattaa hän yrittää tehdä etäisyyttä välillenne”, lisensoitu avioliitto- ja perheterapeutti Racine Henry sanoi.

”Tarkkaile, onko kolmatta asiaa alettu ottaa osaksi kanssakäymisiänne yrityksenä ohjata energiaa ja/tai huomioita pois haavoittuvaisesta hetkestä”, hän lisäsi.

Tämä todennäköisesti kertoo siitä, että jokin on pielessä ja kumppanisi itse asiassa täytyy jutella.

Olet huomannut muita ongelmia suhteessa

Jos kumppanisi ei nauti seksistä, ei se välttämättä heijasta sinua tai parisuhdettanne. Fyysiset ja henkiset terveyshuolet kuin myös arkinen elämä voivat tulla tielle.

Tästä huolimatta Henry kuitenkin huomauttaa, että jos hän lakkaa viestittelemästä pitkin päivää tai unohtaa sovittuja trefejä tai ei osoita välittävänsä tai ole hellä, voi kumppanisi viestiä, ettei tunteet ole pelissä. Näin siis, jos tämä on muutos aiemmasta.

Tämä on Bustlen mukaan ongelma, joka vaatii paljon syviä kesksuteluita, jotta saatte selville, haluatteko molemmat yhä pysyä yhdessä parina. Jos huomaat mitään yllä mainituista merkeistä, on keskustelun pitämminen avoinna näinä vaikeina aikoina paras tapa osoittaa tukea kumppanille ja saada parisuhde takaisin oikeille raiteillle.

On mahdollista, että voitte kumppanisi kanssa yhdessä työstää tilanteen paremmaksi ja alkaa jällee nauttia seksistä. Lawrenzkin muistuttaa, että kommunikaatio on avainasemassa, mutta aihtta ei kannatta ottaa esiin kesken seksin tai sängyssä.

Lawrenzin mukaan seksistä on parasta puhua, kun olette täysissä pukeissa ja jossain muussa kuin seksuaalisessa tilanteessa. Neutraali asetelma ottaa paineita pois ja tekee keskustelun helpommaksi.

Lähde: Bustle