Moni nainen syö makeita herkkuja aivan liikaa. Uuden tutkimuksen mukaan se ei ole mikään ihme.

Max Planckin Instituutissa Kölnissä on tutkittu, miten makeat herkut muuttavat aivojamme. Sen mukaan sille ei voi tehdä juuri mitään, jos pitää paljon makeiden herkkujen syömisestä. Mutta jollakin tavalla niiden syömisen vastustaminen voi onnistua.

Tutkimuksessa oli mukana normaalipainoisia koehenkilöitä

Tutkimus kesti kahdeksan viikkoa. Siinä oli mukana normaalipainoisia koehenkilöitä, joista puolelle syötettiin kokeen aikana kahdesti päivässä runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä vanukkaita normaalin ruuan lisäksi. Toiselle puoliskolle syötettiin myös vanukkaita, joissa oli sama määrä kaloreita kuin toisen ryhmän vanukkaissa, mutta vähemmän rasvaa ja sokeria.

Samalla mitattiin koehenkilöiden aivotoimintaa ja erityisesti heidän dopaminergistä järjestelmää. Tulosten mukaan rasvaiset ja makeat ruuat aktivoivat todennäköisesti voimakkaasti aivojen palkitsemisjärjestelmää. Siksi voi alitajuntaisesti oppia suosimaan herkkujen syömistä.

Vaikka herkkujen syömisestä kieltäytyminen voi tuntua vaikealta ja tiedekin on sen puolella, että se on vaikeaa, voi tehdä monia asioita, jotka vähentävät herkkuhimoa:

  • Nukkua tarpeeksi, koska energianpuute saa himoitsemaan herkkuja.
  • Harrastaa liikuntaa, koska liikunta laukaisee aivoissa tiettyjä välittäjäaineita ja hillitsee siten himoja ja riippuvuuksia.
  • Miettiä miksi on tottunut syömään liikaa herkkuja ja yrittää sen avulla vähentää herkkujen syömistä.
  • Syödä tarpeeksi proteiinia, koska proteiinin syöminen hillitsee makeanhimoa.
  • Harjata hampaat, koska sen jälkeen oikein mikään ei maistu hyvälle.

Sokeria ei pitäisi syödä päivässä kuin korkeintaan 25 grammaa eli noin kuusi teelusikallista.

Lähde: Antenne Bayern