Kutittaa, punoittaa ja nenäkin vuotaa.

Jos silmät oireilevat varsinkin kevään tullen, voi syypäänä olla katu- tai siitepöly. Specsaversin mukaan ilmassa leijaileva pöly voi aiheuttaa moninaisia silmäoireita, kuten punoitusta, kutinaa, roskan tunnetta silmissä sekä silmien vetisyyttä.

”Allergiset silmäoireet ovat kiusallinen vaiva, joista kärsii noin joka viides suomalainen”, Specsaversin kliinisen työn kehittämisestä vastaava johtava optikko Oskari Lehvonen kertoo.

Kun silmiin osuu siitepölyä, erittyy kehossa histamiinia, joka tehostaa verenkiertoa kyseisellä alueella. Ylimääräinen neste voi turvottaa silmien alueen ihoa ja hengitysteitä.

Lieviin silmäoireisiin voi saada helpotusta esimeriksi optikkoliikkeiden ja apteekkien reseptivapailla tipoilla. Jos oireet eivät helpota tai muuttuvat rajuiksi, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Allergiaa vai jotain muuta?

Lehvosen mukaan joskus voi olla vaikeaa erottaa, johtuuko silmien kutina ja punoitus allergiasta vai kuivasilmäisyydestä.

”Jos oireet alkavat yhtäkkiä maalis-huhtikuussa, on kyseessä todennäköisesti siitepölyn aiheuttama allerginen sidekalvotulehdus. Vaikka lievät allergiaoireet helpottavatkin usein itsekseen ajan kuluessa, ei niistä kannata turhaan kärsiä”, hän sanoo.

Jotta kevät sujuisi silmäystävällisemmin, löydät alta kahdeksan optikon vinkkiä, miten suojaat silmiäsi katu- ja siitepölyltä sekä hoidat oireita:

 • Laita aurinkolasit päähän
  Nyt on oikea aika laittaa aurinkolasit silmille estämään pölyn pääsy silmiin. Muista erityisesti lasten silmien suojaaminen lasein, koska he ovat lähempänä maanpintaa ja katupölyä, ja heidän silmänsä ovat muutenkin herkempiä auringonvalolle.
 • Kokeile kertakäyttöisiä piilolinssejä kuukausilinssien sijaan
  Tutkimuksien mukaan kertakäyttöpiilolinssit saattavat lievittää silmien allergisia oireita suojaamalla niitä allergeeneilta. Kuukausilinssit sen sijaan keräävät allergeeneja ja saattavat lisätä oireita.
 • Kostuta ja rauhoita silmiä silmätipoilla
  Jos silmät kutisevat, huuhtele niitä tipoilla, jotta pöly ja allergeenit lähtevät silmistä pois. Kannattaa suosia säilöntäaineettomia tippoja, koska säilöntäaineetkin saattavat allergisoida. Jos kostutustipat eivät auta, voit kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia allergiasilmätippoja tai antihistamiinitabletteja.
 • Suunnittele lenkkisi
  Ajoita lenkkeilysi niin, ettet ole ulkona, kun katuja siistitään. Suunnittele myös reittivalinta huolella: jos keskustassa on enemmän pölyä ilmassa, kannattaa lenkki suunnata merenrannalle tai metsään, jossa ilma on parempaa.
 • Älä hiero
  Kutisevien silmien hierominen pahentaa allergista reaktiota ja lisää kutinaa
 • Kokeile kylmähoitoa
  Kylmät hauteet laskevat allergisen tulehduksen aiheuttamaa turvotusta sekä lievittävät kutinaa nopeasti. Tässä voit käyttää mielikuvitustasi; laita jääkaappiin / hetkeksi pakkaseen kostea pyyhe tai vaikka urheilijoille tuttu geelipussi. Kun se on viilennyt, rentoudu hetki sohvalla kylmähaude suljettujen silmien päällä.
 • Mene lääkäriin, jos oireet pahenevat
  Jos silmäoireesi ovat voimakkaat tai jos ne eivät häviä, suuntaa lääkärin vastaanotolle.
 • Helpota oireita kotona ilmanpuhdistimella
  Katu- ja siitepöly voivat aiheuttaa oireita myös sisätiloissa, jonne ne päätyvät esimerkiksi kotia tuulettaessa. Tehokas ilmanpuhdistin auttaa pitämään pölyt hallinnassa.