Saatat olla onnellisemmassa parisuhteessa, jos toinen osapuoli dominoi enemmän.

Prahassa sijaitsevan Kaarlen yliopiston tutkimuksen mukaan romanttiset parisuhteet, missä toinen osapuoli on dominoivampi, voivat olla onnistuneempia kuin suhteet, joissa osapuolet ovat tasa-arvoisia, kertoo Glamour.

”Usein meille kerrotaan, että edes lievä dominointi tai alistautuminen on ongelma. Meidän tuloksemme haastavat uskomuksen parien tasa-arvosta toimivan kumppanuuden tavaramerkkinä. Sen sijaan vaikuttaisi siltä, että jonkin verran erilaisuutta parantaa parien kykyä kohdata haasteita”, päätutkija Eva Jozifkova kommentoi.

Glamourin mukaan Why do some women prefer submissive men -nimisessä (Miksi osa naisista suosii alistuvia miehiä) tutkimuksessa tehtiin kysely 340 nuorelle, urbaanille miehelle ja naiselle. Heiltä kysyttiin muun muassa haluaisivatko he mieluummin olla henkilön kanssa, kuka ohjaisi ja suojelisi heitä vai ihailisi ja palvelisi heitä.

Tutkijoille selvisi, että toisen osapuolen dominointi oli yleisempää kuin se, että kumpikin kokisi heidän vaikutusvaltansa olevan yhtäläinen. Glamourin mukaan tutkimus paljasti naisten olevan 24 prosentissa noista suhteista dominoivampia.

Tutkimuksesta ilmeni myös, että suhteissa, joissa toinen on dominoivampi, on enemmän lapsia – 15 prosenttia enemmän, tarkalleen. Suhteissa, joissa vallasta taisteltiin tai kumppanit kokivat olevansa tasa-arvioisia, heidän lisääntymisensä oli alhaisimmillaan.

”Jos kaksi yksilöä on samanarvoisia dominoinnin suhteen, jopa pienet konfliktit voivat paisua kilpailun takia”, Jozifkova selitti.

Lähde: Glamour