Torstaina 22. huhtikuuta vietetään kansainvälistä Maan päivää (Earth Day).

Maan päivää vietetään tänä vuonna 51. kerran. Earth Day -verkosto järjestää päivän aikana digitaalisen tapahtuman kello 19 alkaen, missä on niin workshoppeja, paneelikeskusteluja kuin erityisiä esiintymisiä keskittyen innovatiivisiin ja vaikuttaviin ratkaisuihin, jotka liittyvät tämän vuoden Restore Our Earth -teemaan.

Maan päivänä puhutaan ympäristöstä, ilmastoteoista ja ilmastokriisistä. Ilmastokriisi on syytäkin nostaa tapetille; Suomen World Vision muistuttaa ilmastokriisin uhkaavan miljoonien ihmisten selviytymistä.

Säähän liittyvät katastrofit pakottivat lähes 24 miljoonaa ihmistä jättämään kotinsa vuonna 2019. Seuraavan 30 vuoden aikana ilmastokriisi voi ajaa jopa 140 miljoonaa ihmistä pois kotiseudultaan.

”Kuivuus, tulvat ja vaikeasti ennakoitavat sateet vaikuttavat jo nyt miljoonien ihmisten arkeen, ruokaturvaan ja puhtaan veden saantiin. Monella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin etsiä turvaa toisaalta”, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni kertoo tiedotteessa.

Ilmastokriisi uhkaa lisätä köyhien määrää jopa 100 miljoonalla vuoteen 2030 mennessä. Noin 1,3 miljardia ihmistä asuu jo seuduilla, missä maatalousmaa on köyhtynyttä.

Köyhien maiden lapset vaikuttavat ilmastonmuutokseen vähiten, mutta kärsivät siitä eniten

Suomen World Visionin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat taustalla esimerkiksi Itä-Afrikkaa parhaillaan koettelevassa ruokapulassa. Konfliktit sekä koronapandemia ovat vaikeuttaneet tilannetta ja nälänhätä uhkaa jopa seitsemää miljoonaa ihmistä.

Tiedotteen mukaan kehitysyhteistyöjärjestö World Vision vetoaa hallituksiin ja yrityksiin, jotta ne tukisivat kansainvälisten ilmastosopimusten toimeenpanoa; globaalien päästöjen ja metsäkadon vähentämistä. Lisäksi tärkeää on tukea ilmastokriisin keskellä olevia maita ja yhteisöjä, jotta ne voivat varautua ja sopeutua paremmin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

”Koulutus kuivuutta kestävien viljelykasvien käytöstä, veden saannin parantaminen sekä metsien istutus ja ennallistaminen mahdollistavat sen, että ruokaturva paranee, eikä perheiden tarvitse jättää kotiseutujaan. Esimerkiksi Länsi-Afrikassa olemme elvyttäneet yli 15 miljoonaa hehtaaria köyhtynyttä maaperää hyödyntämällä perinteistä metsitysmenetelmää”, Gothóni sanoo.

”Köyhimmissä oloissa elävät ihmiset ja aivan erityisesti lapset ovat vaikuttaneet ilmastonmuutoksen etenemiseen vähiten, mutta kärsivät ilmastokriisistä eniten. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat terveysuhat sekä ruoka- ja vesipula uhkaavat lasten perusoikeuksia”, hän lisää.

Suomen World Vision nostaa Maan päivän ympärillä esiin ilmastotyötä kehittyvissä maissa sekä ilmastokriisin vaikutuksia lasten oikeuksiin – löydät lisätietoa täältä. Earth Day -verkoston sivuilta voit lukea lisää itse Maan päivästä ja päivän digitaalisen tapahtuman voit ottaa seurantaan kello 19 alkaen YouTubessa täällä.

Kerroimme aiemmin, miten ilmastokriisi on mielenterveydellekin merkittävä uhka. Voit lukea aiheesta lisää täällä.