Voi olla aika päästää saippuasi ”eläkkeelle”.

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta saippuan käyttö itsensä puhdistamiseksi ei ole niin mainio idea, kertoo Good Housekeeping. Sivuston mukaan se voi todella kuivattaa ihoasi, mutta myös saada sen tuottamaan enemmän öljyä ja rasvoittumaan, mikä taas voi tarkoittaa enemmän finnejä.

Jos tarvitset lisää syitä heittää saippuapalan menemään, alla on viisi sellaista:

1. Se voi heikentää ihoasi

Karskin, korkean pH:n omaavan saippuapalan käyttö voi syödä pois ulointa, suojaavaa ihon kerrosta, mikä pursuaa kosteuttavia proteiinieja ja rasvahappoja. Tämän suojan tuhoaminen saa ihon juroksi, helposti punoittavaksi ja hyperreaktiiviseksi.

2. Se on todella kuivattava

Ihotautiopin dosentti Roopal Kundun mukaan saippuapalat voivat poistaa iholta luonnollisia öljyjä johtaen karheaan, hilseilevään ja kutiavaan ihoon. Joissakin tapauksissa se voi Good Housekeepingin mukaan laukaista ekseeman.

3. Se voi saada ihosi ”kukkimaan”

Tavalliset saippuapalat voivat aiheuttaa finnejä ja tulehduttaa ihoa.

”Kuivattamalla ihoa liikaa, talirauhaset koettavat automaattisesti kosteuttaa ja tuottavat enemmän talia tai öljyä. Tämä voi johtaa tukkiutuneisiin huokosiin ja saada ihon ”kukkimaan””, varoitti ihotautiopin kliininen apulaisprofessori Deemal Desai.

4. Se voi aiheuttaa ryppyjä

Desain mukaan kuivaavat saippuat voivat voimistaa ryppyjä ja huokosia poistamalla tärkeitä rasvoja ja keramideja iholta.

5. Se helpottaa bakteerien lisääntymistä

Yksi ihon tärkeimmistä tehtävistä on suojata bakteereilta, viruksilta ja sieniltä, joita on pinnoilla, mihin kosket. Saippuat voivat vaarantaa tämän sisäisen suojan, tehden näin bakteerien pääsyn sisään helpommaksi.

Viimeinen vinkki:

Kaikki saippuat eivät ole paloja ja kaikki palat eivät ole saippuoita. Good Housekeepingin mukaan etsiessäsi uutta puhdistusainetta, pidä silmällä avainkäsitteitä kuin ”saippuaton” (non-soap) tai neutraali pH sekä vältä tuotteita, joissa puhutaan saippuasta.

Lähde: Good Housekeeping

Kommentit

Kommenttia