Sunnuntaina 12. syyskuuta vietetään maailman PBC-päivää.

Primaari biliaari kolangiitti, eli PBC on autoimmuunimaksasairaus, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita sappiteiden rakenteita vastaan. Sairaus on harvinainen, mutta Munuais- ja maksaliiton mukaan PBC on lisääntynyt viime vuosina länsimaissa.

Suomessa todetaan vuosittain 30-50 uutta sairaustapausta ja se on yleisin 40-60-vuotiailla naisilla; sairastuneista 90 prosenttia on naisia. PBC todetaan useimmiten terveystarkastuksessa, kun maksan toimintaa kuvaava AFOS-arvo on koholla.

Munuais- ja maksaliiton mukaan PBC aiheuttaa tulehdusreaktion, joka johtaa sappiteiden vaurioitumiseen. Sairauden edetessä maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudoksella, mikä voi johtaa ajan kuluessa maksakirroosiin.

Nykyaikaisella lääkityksellä sairauden etenemistä voidaan kuitenkin hidastaa, ja se johtaa nykyään harvemmin maksansiirtoa vaativaan maksakirroosiin.

Laukaisevia tekijöitä pesuaineista hiusväreihin

Sairauden taustalla on geneettinen alttius sairastua, mutta Munuais- ja maksaliiton mukaan epäillään, että sairastumisen laukaisee ympäristön kemiallinen ärsytys, kuten tupakointi, hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäristö. Koska sairaus on harvinainen ja se todetaan usein oireettomassa vaiheessa, ei geneettistä alttiutta pidetä tarkoituksenmukaisena testata seulontakokeilla.

PBC aiheuttaa jopa 70 prosentilla sairastuneista arkea häiritsevää uupumusta. Joka toisella sairastuneista on kutinaa, joka kymmenesosalla on sietämätöntä ja heikentää merkittävästi elämänlaatua.

Ihon ja silmän valkuaisten keltaisuus on merkki pitkälle edenneestä maksavauriosta. Sairauteen voi liittyä myös osteoporoosia, kolesteroliarvojen nousua, niveloireita sekä suun ja silmien kuivuutta.

”Sairauden hoidossa omahoidolla on suuri merkitys. Sairastuneen on sitouduttava jatkuvaan ja säännölliseen lääkehoitoon. Fyysinen kunnon ylläpitäminen auttaa jaksamisessa”, Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett kertoo.

Sairastuneet kohtaavat ennakkoluuloja

Teitto-Tuckettin mukaan monet sairastuneet kohtaavat paljon ennakkoluuloja ja häpeävät sairauttaan. Hän muistuttaa, että kaikki maksasairaudet eivät kuitenkaan johdu elintavoista.

”PBC:n kiusalliset oireet ovat usein näkymättömiä, minkä vuoksi läheisten, ystävien tai työtoverien voi olla vaikea ymmärtää sitä, miten paljon se vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun”, Teitto-Tuckett jatkaa.

Maailman PBC-päivän yhteydessä Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että terveystarkastuksessa havaittujen kohonneiden maksa-arvojen syy on aina selvitettävä. Löydät lisätietoa PBC:stä muun muassa Munuais- ja maksaliiton sivuilta täällä sekä Terveyskirjaston sivuilta täällä.

Voit myös lukea lisää maksalle hyvää tekevistä elintavoista täällä.