Helsingin Vanhan kauppahallin monipuolisesta myymälävalikoimasta löytyy Nainen.comin helmikuun Supernaisen, Anna Härön, oma lihakauppa. Keväällä 2014 kauppahalliin etsittiin uutta lihakauppiasta, ja Härö tarttui tilaisuuteen.

28-vuotias Anna Härö perusti oman lihakauppansa kesäkuussa 2014 Helsingin Vanhaan kauppahalliin, jonka kauppiasyhdistyksen puheenjohtajana hän myös toimii. Härön myymälä, Annan Villiliha, on erikoistunut riistaan ja siipikarjaan, mutta valikoimista löytyy myös esimerkiksi kotimaista nautaa, lammasta sekä pientuottajien kotimaista luomulihaa ja valikoima laadukkaita leikkeleitä. Naimisissa olevalle Härölle onkin erittäin tärkeää, että hänen lihakauppansa liha on kotimaista alkuperää.

Nuori yrittäjä on ollut tervetullut lisä kauppahallin joukkoon ja Agronomiliitto palkitsikin Härön jo Annan Villilihan perustamisvuonna ”Vuoden Vaikuttaja” -palkinnolla. Nainen.comin haastattelussa Härö kertoo muun muassa siitä, miten päätyi lihakauppiaaksi kauppahalliin, mitkä ovat hänen työnsä hyvät ja huonot puolet sekä kuinka paljon eläinten hyvinvointi kahden koiran ja yhden hevosen omistavalle lihakauppiaalle merkitsee.


 

Mietittäessä lihakauppiaita, monille tulee helposti mieleen, että tiskin takana myymälän toiminnasta vastaa mies eikä nainen. Mikä sai sinut lähtemään lihakauppiaaksi ja perustamaan Annan Villilihan?

Olen työskennellyt Vanhassa kauppahallissa jo kymmenen vuoden ajan. Ensin Hanna Andströmin kalaliikkeessä, jolloin ihastuin hallikauppaan toden teolla ja minulle selvisi, että jonain päivänä haluaisin perustaa halliin oman liikkeen. Keväällä 2014 halliin etsittiin remontin jälkeen uutta lihakauppiasta ja silloin tiesin, että tilaisuuteeni oli tullut.

Olin opiskellut Helsingin yliopistossa maa- ja metsätaloustieteellisessä kotieläintieteitä ja olen suorittanut työharjoittelun ja lihakarjatilalla. Liha-ala oli minulle tuttu ja lisäksi hallin vanha riistakauppiaslegenda Kirsti Markkanen tarjoutui tuekseni oman yrityksen perustamiseen. Kirsti on nyt minulla töissä ja hänen kokemuksensa on ollut korvaamatonta. Oma lihakauppa on minulle eräänlainen toteutunut unelma.

Millä tavalla nuori naisyrittäjä on otettu vastaan?

Nuori naisyrittäjä on otettu liha-alalle vastaan erinomaisesti ja herättänyt paljon kiinnostusta eri yleisöissä. Uskon, että pystyn tuomaan paljon uutta alalle ja tälle oli selvästi myös tilausta.

Lihakauppasi keskittyy lähiruokaan ja kotimaiseen lihaan. Miksi kotimaisuus ja lähiruoka on niin tärkeää?

Lihan kotimaisuus on minulle äärimmäisen tärkeää. Ainoastaan kotimaisesta lihasta voi tietää, mikä sen todellinen alkuperä on ja minkälaisen elämän eläin on elänyt. Lisäksi, jos me suomalaiset emme osta suomalaista ruokaa, niin kohta meillä ei ole kotimaista elintarviketuotantoa.

Kotimainen lihantuotanto on myös äärimmäisen laadukasta ja puhdasta. Suomessa eläimiä lääkitään hyvin vähän, ja lihassa ei ole ihmiselle haitallisia lääkejäämiä. Tästä huolimatta esimerkiksi vain suomalainen ja ruotsalainen broileri on käytännössä salmonellavapaata, ainoina maailmassa.

Annan Villiliha on avoinna kuutena päivänä viikossa. Minkälaista arkesi yleensä on?

Olen töissä kuutena päivänä viikossa. Viihdyn työssäni erinomaisesti ja esimerkiksi viikonloppuaamut hallissa ovat parasta, mitä tiedän. Työni on todella monipuolista ja siihen kuuluu paljon muutakin kuin pelkästään asiakaspalvelua ja myymälän hoitoa.

Arkeeni kuuluu lisäksi muun muassa toimitusketjun hallinta yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa ja lisäksi toimin Vanhan kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtajana. Puheenjohtajuus tarkoittaa kaikkea jouluvalojen ripustamisesta suurten tapahtumien järjestämiseen ja hallin toiminnan kehittämistä yhdessä muiden kauppiaiden kanssa. Työn ohella ratsastus ja oma hevonen vievät ison osan päivistäni.

Mitkä ovat työsi parhaat ja huonot puolet?

Työni on äärimmäisen joustavaa ja saan päättää tekemisistäni ja yrityksen asioista itse. Parasta työssäni on, kun on kiire ja paljon asiakkaita, jotka ovat tyytyväisiä saamaansa palveluun ja tuotteisiin ja palaavat ostoksille yhä uudestaan.

Ikävää ovat hiljaiset ajat esimerkiksi juhlapyhien jälkeen, jolloin kauppa käy hitaasti ja hävikki kasvaa, mikä näkyy tietysti myös yrittäjän omassa kukkarossa.

Sinulla on kaksi koiraa, Rottasammakko ja Nuijapää, sekä Konna-niminen hevonen. Minkälaiset tarinat nimien sammakkomaisuuden taustalla on?

Rottasammakko on Nuijapään äiti. Nuijapää on vielä pieni vauva. Rottasammakko oli alunperin suloinen pieni pehmoeläin. Pidin pehmolelusta niin paljon, että halusin antaa sen nimeksi maailman suloisimmalle koiranpennulle.

Kun Rottasammakko sitten sai lapsia, tuli pojan nimeksi Rotanpoika ja tytön nimeksi Nuijapää. Konnalla puolestaan ei ole mitään tekemistä sammakoiden kanssa, vaan se tarkoittaa ennemminkin jonkinlaista ryökälettä. Konnan oikea nimi on Divine Charlene, mutta lempinimi kuvaa hyvin sen veikeää luonnetta.

Harrastat vapaa-ajallasi ratsastusta ja olet myös osa-aikaisena ratsastuksenopettajana. Eläimet ovat kaikkinensa siis iso elämääsi – minkälainen merkitys eläimillä ja niiden hyvinvoinnilla on sinulle?

Eläinten hyvinvointi on minulle äärimmäisen tärkeää. Tämä pätee niin kotieläimiin kuin tuotantoeläimiinkin. Kun on paljon tekemisissä eläinten kanssa, ymmärtää niiden hyvinvoinnin merkityksen ja tärkeyden. Sellainen lihakauppias, joka ei ole tekemisissä eläinten kanssa, ei varmastikkaan osaa antaa eläinten hyvinvoinnille ja lihan eettisyydelle samanlaista arvoa.

Mikä motivoi ja inspiroi sinua lihakauppiaana ja yrittäjänä?

Mahdollisuus vaikuttaa sekä ihmisten että eläinten hyvinvointiin.

Annan Villilihaan voit tutustua lihakaupan omilla sivuilla sekä löydät Villilihan myös Facebookista ja Instagramista.


 

[vieraskyna]

Tiedätkö tai tunnetko sinä jonkun ihailtavan naisen? llmianna seuraava Supernainen ja lähetä meille viestiä sähköpostitse!

[/vieraskyna]