Uusina herkkuina grillissä kokeillaan muun muassa hedelmiä, kasviksia sekä grillipizzaa.

Suomalaisten juhannuspöydässä on oltava grillimakkaraa sekä varhaisperunoita, ilmenee HKScanin teettämästä Kesä ja ruoka -kyselystä. Kyselyn mukaan herkkujen kärkikaksikosta miehillä voiton vie ylivoimaisesti makkara ja naisilla varhaisperunat, makkaran ollessa selvänä kakkosena.

Kaksi viidestä suomalaisesta (40%) tietää jo hyvissä ajoin, mitä juhannuspöytään hankitaan. HKScanin mukaan juhannuksen suosikkiherkkuja ovat suosituimmuusjärjestyksessä grillimakkara, varhaisperunat, salaatti, pihvit sekä erilaiset kalaruoat.

Nämä suosikkisyötävät olivat kyselyn kärjessä huolimatta siitä, vietetäänkö juhannusta kotona tai mökillä.

”Vaikka koronapandemia ei vastaajien mielestä juurikaan vaikuta juhannuksen ruokaostoksiin, kertoi moni suosivan nyt erityisesti suomalaista ruokaa. Ruokakauppaostokset keskitetään myös yhdelle päivälle ja silloin hankitaan kerralla enemmän”, HKScanin Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen kertoo.

Grillissä kokeilaan uusiakin herkkuja

Aivan kuin makkarat ja varhaisperunat, kuuluu myös grillaaminen suomalaisten juhannukseen. HKScanin kyselyyn vastanneista 44 prosenttia kertoikin aikovansa varmasti grillata juhannuksena.

Yhä useammin grillattavaksi valitaan broileria, joka kypsyy nopeasti, ja se on monen valinta keveytensä ja vähärasvaisuutensa vuoksi. Uusina herkkuina grilliin laitetaan hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia, grillipizzaa, kalaa, grillijuustoja ja halloumia.

Grillaamisessa onnistuu, kun muistaa varata siihen riittävästi aikaa. Ennen grillausta lihat otetaan huoneenlämpöön, mikä takaa lihojen tasaisemman kypsymisen grillissä, ja grillaamisen jälkeen lihan annetaan vetäytyä ennen ruokailua.

”Laita lihat vetäytymään folioon käärittynä. Pihvien vetäytymisaika grillauksen jälkeen on 5 – 10 minuuttia. Tämä koskee myös itse tehtyjä jauhelihapihvejä. Isompien lihapalojen, kuten kokonaisten fileiden voi antaa rauhassa vetäytyä jopa puoli tuntia”, Järvinen muistuttaa.

HKScanin mukaan grillimakkarat eivät vaadi vetäytymisaikaa grillauksen jälkeen, vaan ne voi syödä vaikka suoraan grillistä. Makkaratrendeissä kovassa kasvussa ovat edelleen niin sanotut artesaanimakkarat, jotka ovat suosittuja erityisesti niiden korkean lihapitoisuuden vuoksi.

HKScain teettämä Kesä ja ruoka -kysely toteutettiin kesäkuun 2020 alussa. Siihen vastasi 800 suomalaista, joista puolet oli naisia ja puolet miehiä.

Kaupunkijuhannuksen vietossakin syödään perinteisiä herkkuja

Koska festivaalit on tältä juhannukselta peruttu koronaepidemian takia, viettää suurempi määrä suomalaisia tänä vuonna kaupunkijuhannusta. Tämä ei kuitenkaan juuri muuta juhannusruokailua.

”Juhannus on ruokailun suhteen varsin perinteinen tänäkin vuonna. Näkemyksemme mukaan niin kaupungissa kuin mökilläkin syödään satokauden herkkuja, varhaisperunaa ja mansikkaa. Myös grillaaminen on vuodesta toiseen suomalaisten suosioissa ja grilliin sopivien tuotteiden myynti kasvaa juhannusviikolla”, K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta vastaava johtaja Harri Hovi kertoo.

Monet haluavat viettää juhannusta ihmisten ilmoilla ja käydä ruokailemassa ulkona. Ulkona syömiseen kannattaa kuitenkin varautua pöytävarauksella.

”Ravintolat tarkkailevat juhannuksen säätilannetta erityisen tarkasti, sillä sää vaikuttaa ravintolaruokailun päiväkohtaiseen suosioon koronajälkeisessä tilanteessa suuremmalla kulmakertoimella kuin normaalisti. Suurissa kaupungeissa monet ravintolat pitävät ovensa auki, mutta pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen”, arvioi Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala.

K-ryhmä kokosi ruokakauppojen viisi suosikkituoteryhmää juhannusjuhlintaan:

  • Varhaisperuna on tänäkin vuonna juhannuspöydän ehdoton ykkösherkku. K-ryhmän mukaan suomalaisen varhaisperunan sesonki on käynnissä. Ensimmäiset perunat tulevat Turun saaristosta ja Varsinais-Suomesta. Lajikkeina ovat nyt muun muassa Timo ja Solist.
  • Ensimmäiset kotimaiset mansikat herkutellaan juhannuksena. Kotimaista mansikkaa on jo paremmin tarjolla, mutta pääsato mansikasta kypsyy vasta juhannuksen jälkeen. Juhannuksen on myös pieniä määriä suomalaista vadelmaa tarjolla.
  • Grilllaus kuuluu suomalaisten juhannukseen. Grillissä kypsyvät niin kasvikset kuin lihatkin. K-ryhmän mukaan luulliset lihat ovat olleet suosiossa useita vuosia, niin tänäkin kesänä. Yhä useampi valitsee ribsit kypsänä tai esivalmisteltuna, jolloin ne valmistuvat nopeammin.
  • Matkustamisen sijaan juhannuksena suositaan makumatkoja. Etelänlomilta tuttujen äyriäisten tarjonta on parantunut. Espanjan makumaailmaan vievät helpot ja valmiit Tapas-tuotteet.
  • Juhannuspöytään valitaan kesäinen pioni, jonka myynti on K-ryhmän mukaan kasvanut tänä vuonna jo 20 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Pionin ohella kauppansa tekevät reilun kaupan ruusut, terttuneilikat ja erilaiset kesäiset kimput.