Jos saat kumppanisi kiinni pettämisestä, älä missään nimessä tee näitä virheitä.

Kumppanin jääminen kiinni pettämisestä on raskas isku kenelle tahansa meistä, eikä asiasta ole helppo päästä yli. On luonnollista, että reagoit asiaan erilaisilla tavoilla. Saatat haluta kostaa kumppanillesi, syyttää itseäsi tai vain teeskennellä, ettei mitään ole tapahtunut.

Mikään edellä mainituista ei kuitenkaan tee sinulle – tai suhteellenne – hyvää. Asiantuntijat ovatkin koonneet yhteen tapoja, joilla et missään nimessä saisi reagoida, jos saat kumppanisi rysän päältä kiinni.
Vältä siis seuraavia reagointitapoja:

 1. Raivostut heti, menetät malttisi ja sanot kaiken ääneen, mitä päähäsi sillä hetkellä pälkähtää
 2. Kysyt kaikki mahdolliset yksityiskohdat ja saat todennäköisesti aivan liian tarkan ja visuaalisen kuvan kaikesta tapahtuneesta, ja se jää pyörimään mieleesi.
 3. Syytät tapahtuneesta itseäsi, sillä se on yksi tapa pyrkiä kontrolloimaan tapahtunutta.
 4. Alat vertailemaan itseäsi henkilöön, jonka kanssa puolisosi petti sinua. Tämä ei auta sinua millään tavalla, vaan saa sinut vain voimaan huonommin.
 5. Esität, ettei mitään ole tapahtunut, etkä edes paljasta toiselle tietäväsi pettämisestä, sillä pelkäät menettäväsi hänet.
 6. Kerrot somessa kaikille, että kumppanisi on pettänyt sinua. Ajattelet ehkä, että saat sillä sympatiaa, mutta todennäköisesti ihmiset pitävät tällaista julkista avautumista häiritsevänä.
 7. Kerrot heti antavasi anteeksi. Haluat kenties koittaa päästä takaisin normaaliin arkeen mahdollisimman pian, mutta et pysty noin nopeasti tietämään, pystytkö todella antamaan anteeksi.
 8. Oletat automaattisesti, että parisuhteenne on ohi. Osa meistä pystyy antamaan pettämisen anteeksi, mutta eivät kaikki. Sinun täytyy miettiä, mikä sinun kohdallasi on paras vaihtoehto.
 9. Haluat kostaa ja pettää vuorostasi häntä. Tämä on aivan ymmärrettävää, mutta saatat tehdä jotain, mikä pahentaa asiaa entisestään, ja jota et saa enää tekemättömäksi.
 10. Tuhoat kumppanisi omaisuutta. Myönnetään, se saattaa aluksi tuntua todella hyvältä, mutta saatat joutua ongelmiin, varsinkin jos tuhoat jotain kallista, kuten vaikkapa hänen rakkaan autonsa maalipinnan. Lisäksi saatat saada melkoisen sekopään leiman.
 11. Tyhjennät yhteisen pankkitilinne. Vaikka kumppanisi vajosi alas, älä vajoa hänen tasolleen. Tästäkin toiminnasta seuraa todennäköisesti vain enemmän harmia, kuin mitään hyvää.
 12. Teet merkittäviä muutoksia elämässäsi. Kuten muissakin traumatisoivissa tilanteissa, sinun ei pitäisi tehdä suuria päätöksiä haavoittuneessa tilassa, sillä päätökset tuskin ovat hyviä. Anna itsellesi aikaa käsitellä asiaa ja toipua, ennen kuin teet suuria päätöksiä.
 13. Yksinkertaisesti katoat. Teidän on pakko puhua asiasta jossain kohtaa, joten tätä ei kannata lykätä liian pitkälle. Se, että muutat ystävän sohvalle ja välttelet kumppaniasi ei ratkaise mitään.
 14. Et käsittele tunteitasi, mikä kostautuu myöhemmin. Anna itsesi tuntea surua, raivoa ja pettymystä, ja käsittele asiat itsesi kanssa. Jos lakaiset tunteesi maton alle, nousevat ne kyllä ennen pitkää takaisin pinnalle.
 15. Annat muiden päättää, miten etenet asiassa. On toki hyvä, jos pystyt kertomaan asiasta läheisillesi, mutta käsittele asiaa ensin itsesi kanssa, jotta pystyt selvittämään omat tunteesi ilman ulkopuolisia mielipiteitä ja vaikutteita.
 16. Välttelet terapiaa. Moni kokee terapian aloittamisen antavan heille jonkinlaisen leiman, ja kynnys aloittamiseen on todella korkea, vaikkei sen tarvitsisi olla. Terapiasta saatat saada uudenlaista näkökulmaa ja erityisesti pariterapia saattaa avata suuria solmuja väliltänne.

  Ota neuvot talteen, mikäli joskus olet elämäntilanteessa, jossa sinua on petetty.

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Best Life / Kuva: Mart Production, Pexels