Maaliskuun ensimmäisenä lauantaina selviää, millä kappaleella Saara Aalto lähtee edustamaan Suomea Portugaliin.

Uuden musiikin kilpailu (UMK) muuttui, kun UMK18:ssa päätetäänkin Suomen viisuedustajan sijaan edustuskappale. Portugalin Lissabonissa järjestettävissä Euroviisuissa Suomea edustaa kutsuartistina Saara Aalto ja kansainväliset raadit sekä katsojat äänestävät kolmesta kappaleesta parhaan viisukappaleeksi.

Aallolle tehdyt kolme kisakappaletta on julkaistu viikon välein helmikuun aikana. Ensimmäinen, Monsters, julkaistiin 9. päivä, Domino julkaistiin toisena 16. päivä ja viimeisenä Queens 23. päivä – nyt siis kaikki ehdokkaat viisubiisiksi ovat kuunneltavissa.

Monsters on saanut eniten näkyvyyttä, koska se julkaistiin ensimmäisenä ja se on ollut kuunnneltavissa pisimpään. Se on myös eri sivustojen nettiäänestyksissä saanut eniten kannatusta viisubiisiksi.

Ylen UMK18:n sivuilla Aalto on todennut, että kappaleessa on kaikki, mitä Euroviisuihin tarvitsee. Kappaletta on ollut tekemässä Aallon lisäksi Joy ja Linnea Deb The Family -laulunkirjoittajaryhmästä, joka on tehnyt muun muassa Måns Zelmerlövin viisuvoittajabiisin Heroes, sekä tuottaja-laulunkirjoittaja Ki Fitzgerald, joka on tehnyt yhteistyötä muun muassa Jonas Brothersin kanssa.

Toisena julkaistiin rakastuneiden stadionbiisiksi kuvailtu Domino, joka Aallon mukaan kertoo siitä hetkestä, kun on niin rakastunut, että jalat lähtee alta. Aalto teki kappaleen loppuun sen alkuperäisen säveltäjän Thomas G:sonin kanssa, kuka oli tekemässä Loreenin voittobiisi Euphoriaa, sekä sen tekoon osallistuivat myös Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez ja Will Taylor.

Kolmannen ja tuoreimman ehdokkaan, Queensin keskiössä ovat Ylen sivujen mukaan rakkaus, valo ja positiivisuus. Queensin sanoma on Aallolle tärkeä ja sopii hyvin viisuihin.

Queens on tehty yhdessä muun muassa Kylie Minoguelle kappaleita tehneen Tom Aspaulin, Farley Arvidssonin sekä Charlie Walshen kanssa. Ylen mukaan tekijätiimissä on myös suomalaisväriä, sillä kappaleen on sovittanut ja tuottanut Arto Ruotsala.

Suomen viisubiisi selviää lauantaina 3.3. suorassa lähetyksessä, jonka aikana Aalto esittää kaikki kappaleet ja samalla nähdään niitä varten tehdyt lavashow’t. Espoon Metro Areenalla järjestettävässä tapahtumassa esiintyy myös Spice Girlsistä tuttu Melanie C.

Katsojat voivat äänestää suosikkiaan vain lähetyksen aikana ilmaiseksi Yle.fi-sovelluksella. Äänestää voi myös lähettämällä tekstiviestin tai soittamalla äänestysnumeroon, jolloin yhden äänen hinta on yksi euro ja tuotto lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi.

Suomi on mukana Euroviisujen 1. semifinaalissa, joka järjestetään tiistaina 8. toukokuuta. Mutta miltä ne viisuehdokkaat sitten kuulostavat? Voit kuunnella Dominon ja Queensin alta sekä Monstersin artikkelin yltä.

Domino

Queens

Lähde: Yle