Psykologi avasi syitä, miksi kaksi todennäköisimmin eroon johtavaa työtä aiheuttavat ongelmia pareille.

Kodin kunnostaminen ja remontointi voi aiheuttaa kinastelua, mutta pahimmillaan erilaiset sisustus-, kunnostus- ja remonttityöt voivat johtaa jopa avioeroon niistä aiheutuneen riitelyn takia. Suurin syyllinen tähän on koottavat huonekalut, paljastaa MyJobQuote:n teettämä tutkimus.

Tutkimusta varten 1 986 ex-pariskuntaa vastasi kyselyyn, jossa selvitettiin ovatko remontti- ja kunnostustyöt suoraan vaikuttaneet parin eroon sekä millä töillä on ollut tällainen vaikutus. Pareilta kysyttiin myös pääsyytä eroon johtaneiden riitojen taustalta.

Suurimmaksi syylliseksi paljastui siis koottavat huonekalut, kun 78 prosenttia ex-pareista myönsi, että he olivat riidelleet huonekalujen kokoamisesta. Nämä simppelit kunnostustyöt vaikuttavat siltä, etteivät ne vaadi juuri aikaa tai vaivaa, mutta usein niiden parissa vierähtää tunteja ohjeita lukien ja hukassa olevia osia etsien.

”Se on usein kontrollitesti. Suhteen toinen osapuoli todennäköisemmin ajaa projektia eteenpäin ja tämä voi synnyttää avuttomuuden tunnetta toisella osapuolella. Joskus kumppani, joka haluaa pitää ohjat, voi hidastaa projektia, tehden sitä ’omaa tahtia’, ja näin aiheuttaen kaunaa kumppanissa, joka haluaisi edistää projektia”, psykologi ja hyvinvonnin konsultti Lee Chambers avaa syitä, miksi tämä voi aiheuttaa pareille ongelmia.

Toisena sisustussuunnittelu

Tutkimuksen mukaan parien kannattaa miettiä pari kertaa ennen kuin aloittavat sisutusuudistukset. Sisustussuunnittelu on toiseksi todennäköisin kodin uudistustyö, joka voi johtaa eroon, sillä se sijoittui tutkimuksessa toiseksi 72 prosentilla.

Miten keskustelu olohuoneen väristä voi johtaa siihen, että kumpikin osapuoli valittaa toistensa vanhemmista? Chambersilla on siihen vastaus.

”Sisustaminen on tyylin ja maun happotesti. Kaikilla on omat tyylinsä, joita lapsuus, kulttuuri sekä kokemukset muokkaavat, ja remontti todennäköisesti vaatii synergiaa ja jonkin verran kompromisseja valmista lopputulosta varten”, Chambers sanoo.

”Ja yhtäkkiä on satoja valintoja, joita pitäisi tehdä yhdessä, ja mitä erilaisemmat mieltymykset ovat, sitä enemmän erimielisyyksiä voi tulla, kun kumppani vaatii, ettei tuota kammottavaa mattoa tuoda mihinkään”, hän jatkaa.

Budjetin ylittäminen aiheuttaa eniten riitoja

Kodin julkisivun maalaamisen jättäminen kesken on kolmantena eroon johtavien kunnostus- ja remonttitöiden listalla 67 prosentin tuloksella. Huono suunnittelut tai epäonnistuminen maalaustyössä saa ihmiset sulkemaan silmänsä tältä kunnostustyöltä ja tämä työ voi aiheuttaa parin välille jännitteitä ja kinastelua siitä, kuten toisen syyttäminen epäonnistumisesta.

Muita kunnostus- ja remonttitöitä, jotka todennäköisimmin johtavat eroon, ovat muun muassa kylpyhuoneen lattian laatoitus (54 %) ja viimeistelemättömät sähkötyöt (24 %). Viimeisenä listalla on pihan aidoitus (22 %).

Tutkimuksen mukaan pareilla syntyi riitoja eniten budjetin ylittämisestä. 81 prosenttia ex-pareista tunnusti usein riidelleensä kunnostus- ja remonttitöiden kustannuksista.

Töiden kanssa vitkastelu aiheutti riitoja 77 prosentille ex-pareista, ja tutkimuksen mukaan 40 prosenttia riidoista johtuukin keskeneräisistä projekteista. Myös erilaiset mieltymykset (71 %), proektin kesto (45 %) ja odottamattomat tapahtumat (34 %) saivat ex-pareja riitelemään.

Alta näet vielä todennäköisimmin avioeroon johtavien kodin kunnostus- ja remonttitöiden top 10 -listan.

  1. Koottavien huonekalujen kokoaminen (78 %)
  2. Sisustussuunnittelu (72 %)
  3. Keskeneräinen julkisivun maalaus (67 %)
  4. Keittiön tiskialtaan putkityöt (58 %)
  5. Keskeneräinen lattian hionta (54 %)
  6. Kylpyhuoneen lattian laatoitus (52 %)
  7. Keskeneräinen seinien rappaaminen (46 %)
  8. Kipsilevyjen laittaminen paikoilleen (35 %)
  9. Keskeneräiset sähkötyöt (24 %)
  10. Pihan aidoitus (22 %)