Nykypäivänä moni ikuistaa elämäänsä sosiaaliseen mediaan, kuten Instagramiin, mutta se tuo mukanaan omat haittapuolensa.

Someen laitetaan usein vain parhaita paloja omasta elämästä, jolloin positiivisten julkaisujen näkeminen voi saada oman olon tuntumaan epävarmalta niin itsensä kuin oman parisuhteenkin suhteen. Somea ei kuitenkaan pitäisi syyttää ongelmista.

”Teknologian syyttäminen tarkoittaa sitä, ettet joudu harjoittamaan itsehillintää”, Media Psychoogy Research Centerin johtaja Pamela Rutledge kertoi Cosmopolitanille.

Cosmopolitanin mukaan esimerkiksi Instagramin käyttäminen ei juuri eroa luokkakokouksesta, missä kaikki jutustelevat keskenään ja kehuskelevat saavutuksillaan, vaikka koettavatkin tehdä sen hyvällä maulla.

”Ajattelemme sosiaaliseen mediaan liittyvän uusia sääntöjä, mutta jos ottaa pois sosiaalinen media -sanan ja kuvailee käyttäytymistä, on paljon helpompi nähdä, mitä on meneillään”, Rutledge totesi.

Kun on kyse parisuhteista, voivat Instagramiin liittyvät huonot tavat tulla vieläkin selvemmäksi. Cosmopolitan listasikin Instagramin käyttöön liittyviä virheitä, joihin parien kannataisi kiinnittää huomiota.

Jatkuvasti julkaisuja toisistaan

Lähes jokaisen Instagramin käyttäjän seurattavien joukosta löytyy ainakin yksi pari, joka julkaisee lähes täysin vain suhteeseensa liittyvää materiaalia.

”Instagramissa ei ole kyse kahdenkeskisestä, henkilöltä-henkilölle-kommunikaatiosta, vaan se on henkilöltä-maailmalle-kommunikaatiota”, Rutledge sanoi.

”Todisteet osoittavat, että liikaa romanttisista ihmissuhteistaan jakavat ihmiset päätyvät siihen, että heidän ystävänsä eivät suhtaudu heihin enää yhtä ystävällisesti”, hän lisäsi.

Tällainen jatkuva suhteestaan julkaiseminen voi antaa käsityksen, että et välitä mistään muusta kuin omasta rakkaastasi, mikä voi etäännyttää ystäviäsi. Jos vasta aloit seurustella, menit kihloihin, naimisiin tai matkustitte yhdessä jonnekin, todennäköisesti ihmiset tykkäävät julkaisustasi, jos sellaisia aiheesta teet. Mutta pariselfiet toisensa jälkeen eikä mitään muuta sisältöä saavat seuraajasi Cosmopolitanin mukaan kaikkoamaan joko tylsistyttyään tai ärsyyntymisen takia.

Kaikki yhdessä tehty päätyy Instagram-tarinaan

Instagramissa on mahdollista tehdä stories- eli tarina-julkaisuja, jotka ovat katsottavissa 24 tuntia. Vaikka olisitte tekemässä jotain hauskaa yhdessä, voi se tietää vaikeuksia ajan mittaan, jos molemmat nappaa puhelimen käteensä ja tekee omat moniosaiset Instagram-tarinat puuhistanne. Cosmopolitanin mukaan jos molemmilla on tapana viettää treffi-ilta koko ajan Instagramin parissa, ette puhu toisillenne tai ole yhteydessä toisiinne aidolla tavalla.

”Jos olet kahdenkeskisessä tilanteessa ja käytät laitetta välttääksesi kahdenkeskisen tilanteen, on se merkkinä ongelmasta”, Rutledge kertoi.

”Se on kuin menisi baariin ja katsoisi peliä joka kerta”, hän jatkoi.

On ihan okei ottaa puhelin esiin pikaista instagrammausta varten, mutta jos seuraavat 45 minuuttia kuluu siihen, että molemmat miettivät kuvatekstejä, menee sinulta silloin paljon ohi.

Vain toinen on Instagramissa treffien aikana

Yllä olevaa pahempi on se, että jos vain toinen näprää Instagramia.

”Jos katsotte elokuvaa yhdessä ja toinen selaileen Instagramia, kun taas toinen katsoo elokuvaa jaettuna aktiviteettina, tuntuu silloin kumppanin puhelimen käyttö hylkäämiseltä”, Rutledge sanoi.

”Huomionsa antaminen toiselle ihmiselle on intimiiyden perusta”, hän painotti.

Tämä on Cosmopolitanin mukaan normaali ongelma: luultavasti jokainen on havahtunut siihen, että kumppani on sanonut jotain tärkeää, kun on itse uppoutunut suloiseen siilivideoon. Avainasemassa onkin puhua asiasta ja tehdä omat säännöt siihen, milloin puhelin laitetaan sivuun.

Toinen ei koskaan julkaise kuvia teistä yhdessä

Cosmopolitanin mukaan voi olla epäilyttävää, jos toisella on kuvia kaikesta muusta paitsi kumppanistaan, kun taas kumppani on merkinnyt rakkaansa lukuisiin yhteiskuviin. Tälle kuitenkin voi olla selitys.

”Välttelevän kiintymistyylin omaavat henkilöt epätodennäköisemmin haluavat jakaa romanttisia suhteitaan netissä”, Rutledge kertoi.

”Jos intiimiys ja läheisyys ovat joskus haaste suhteessa, miksi siitä haluaisi julkaista netissä”, hän kysyi.

Jokaista henkilöä ei kuitekaan pidä määritellä vältteleväksi persoonaksi vain sen takia, ettei hän julkaise sinusta kuvia Instagramissaan, koska kyse voi oll amyös ujoudeseta.

”Kumppani, joka ei halua julkaista parisuhteestaan, vaikka julkaisee muuten asioita somessa, voi olla introvertti ja hänestä voi tuntua epämukavalta julkaistai intiimejä asioita”, Rutledge selitti.

”Sääntö on tämä: jos asia vaivaa sinua, puhu siitä epätuomitsevalla ja ei-emotionaalisella tavalla ymmärtääksesi, miksi näin on”, hän neuvoi.

Kumpikaan ei koskaan reagoi toisen julkaisuihin

Jos tiedät, että kumppanisi on jatkuvasti Instagramin äärellä, mutta ei koskaan lähetä sinulle hauskoja meemejä yksityisviestillä tai tykkää julkaisuistasi, voi se tuntua siltä kuin sinua hienovaraisesti torjuttaisiin, vaikkakin voi tuntua hassulta nostaa meteli sen takia, ettei kumppani laita sydänsilmäistä emojia selfiesi alle. Cosmopolitanin mukaan sinulla on oikeus tuntea olosi hieman hassuksi asian suhteen.

”Tästä on syytä keskustella. Tämä on sama kuin menisi juhliin, missä on muita ihmisiä ja jätät kumppanisi huomiotta. Näemme huomion arvona, joten jos et anna sitä ihmiselle, jolla on sinulle väliä, sitten se on ongelma”, Rutledge sanoi.

Se saa vain ihmettelemään: mitä kumppanisi edes tekee Instassa, jos hän ei koskaan tule ajatelleeksi olla kanssasi tekemisissä siellä ollenkaan?

Edellisen kumppanin kuvia esillä

Cosmopolitanin mukaan kun sinulla on edelleen esillä kuvia ex-rakkaastasi (jonka kanssa et ole enää tekemisissä), voi siitä tulla tarpeettoman monimutkaista, koska ihmiset ihmettelevät, miksi säilytit kuvat.

”Et voi kontrolloida sitä, miten kukaan tulkitsee asioita netissä, minkä takia kun teet julkisia julkaisuja, sinun täytyy miettiä vastaanottajaa, ei itseäsi”, Rutledge selitti Cosmopolitanille.

”On paljon todennäköisempää, että ihmiset olettavat sinun tapailevan henkilöä tai et ole päässyt hänestä yli, jos sivusi on täynnä kuvia toisesta ihmisestä”, hän lisäsi.

Jos ero tapahtui yhteisymmärryksessä, olemme sopivampia kavereina -erona, voi sen aina selittää kumppanille. Mutta kuvien pitäminen esillä exästä, josta et pidä vain yksinkertaisesti siksi, että ero sillä hetkellä hävetti tai et halunnut vaikuttaa loukatulta, tulee kummittelemaan sinulle myöhemmin.

Jatkuvasti seuraat exän Insta-julkaisuja

Tällä ei ole tarkoitus häpäistä ketään, kuka tekee niin. Luultavasti jokainen on joskus ollut humalassa aamuyöllä ja halunnut tietää, onko vuosien takainen ex-kumppani viettämässä tylsää perjantai-iltaa kotona, jolloin voisi iloita enemmän siitä, että erosi.

”On luonnollinen vaisto tukea omaa itsetuntoaan – emme halua tuntea, ettemme ole tarpeeksi hyviä”, Rutledge kertoi.

”Joten joillakin tavoilla ihmiset voivat tehdä näin löytääkseen tietoa, etteivät ole menettäneet mitään”, hän jatkoi.

Cosmopolitanin mukaan monet ihmiset toki julkaisevat Instagramissa vain kehuskeluun sopivaa materiaalia elämästään, joten on helppo tuntea mielipahaa, kun näkee exänsä lomailemassa jonkun uuden kanssa, vaikka nauttisikin omasta uudesta suhteesta.

”On tärkeä muistaa, että et katso todellista elämää ja jos alat verrata itseäsi, muuten kuin tyydyttääksesi uteliaisuutesi, ja se saa sinut tuntemaan olosi huonommaksi, silloin se täytyy lopettaa”, Rutledge vinkkasi.

Hiljaa tuomitsette toistenne Insta-aktiviisuutta

Esimerkiksi jonkun mielestä ei ole mitään pahaa siinä, että tykkäilee Kardashian-Jennerien bikinikuvista, mutta toiset eivät katso sitä hyvällä. Ongelma alkaa siitä, kun kumpikin tekee asioita Instagramissa, joka ärsyttää toista osapuolta, mutta ei ota esiin sitä.

”Tämän todellinen ydin on se, että parisuhde vaatii kaksi ihmistä ja näin ollen on tärkeää olla rehellinen ja suorasukainen omasta julkaisutyylistä parisuhteessa”, Rutledge sanoi.

”Jos poikaystäväsi tykkää kuvasta, jossa on kaunis tyttö, oletko mustasukkainen? Mieltääkö poikaystäväsi selfiesi toisten miesten etsimiseksi, antaen ymmärtää, että hän ei ole tarpeeksi? Onko tapaa selvittää, haittaako julkaisusi kumppaniasi? On. Kysy”, hän muistutti.

Cosmopolitanin mukaan olipa se lohduttavaa tai ei, totuus on se, että sosiaalinen media yksistään ei voi tuhota parisuhdettasi tai saada kaikkia ystäviäsi pyörittelemään silmiään sinun alituiselle kehuskelullesi. Vain sinä itse pystyt siihen.

Lähde: Cosmopolitan