Huono asenne töissä voi aiheuttaa henkistä väsymystä ja laskea tehokkuutta, kertoo tutkimus.

On helppo ajatella, ettei pieni juoruilu töissä haittaa mitään, mutta tutkimus väittää muuta. Journal of Applied Psychologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan voit olla tehokkaampi ja onnellisempi, jos jätät negatiiviset kommentit vähemmälle töissä.

Kaksi joukkoa kokoaikaisia työntekijöitä vastasi kyselyihin, joiden perusteella Michiganin osavaltionyliopiston professori Russell Johnson sai selville, että negatiiviset kommentit bisnesstrategioista ja työpaikan asioista johtivat puolustuskannalla olemiseen, henkiseen väsymykseen ja lopulta tehokkuuden laskemiseen.

Shape-lehden mukaan sen sijaan ne työntekijät, jotka yhdistivät kritiikkiinsä rakentavia ratkaisuja tunsivat olonsa onnellisemmaksi ja tehokkaammaksi töissä. Sen lisäksi positiivisempi sävy viesteissä ja kommenteissa auttaa tulemaan paremmin toimeen työkavereiden kanssa.

Johnsonin mukaan jatkuvasti virheitä esiin nostavat työntekijät viittaavat usein työkavereidensa puutteisiin, näin aiheuttaen jännitteitä ihmissuhteisiin työpaikalla. Kritisointia töissä kannattaa aina miettiä kunnolla, mutta Johnson ei suosittele lopettamaan sitä kokonaan.

”Tutkimuksen opetus ei ole se, että haluaisimme ihmisten lopettavan huolenaiheiden esille tuomisen töissä, koska se voi olla todella hyödyllistä. Mutta jatkuvasti keskittymällä negatiivisiin asioihin voi olla haitallinen vaikutus yksilöihin”, Johnson sanoi.

Eli vaikka voisit saada hetkellistä helpotusta valittaessasi ärsyttävästä työkaverista toiselle työkaverillesi, on parempi pitää mölyt mahassa ja keskittyä positiivisiin tapoihin, miten voit vaikuttaa työpaikkasi työnkulkuun tai menetykseen.

Lähde: Shape