Monet naiset pelkäävät autolla ajamista. Ajopelko voi iskeä yhtäkkiä, vaikka olisi jo vuosia ajanut autoa ilman pelkoa.

Ajopelko voi syntyä esimerkiksi, jos on ollut auto-onnettomuudessa, tai liikenteessä on sattunut jotain muuta ikävää. Tuollaisesta pelosta voi kuitenkin yrittää selvitä monin eri tavoin. Kun sinulla on seuraavan kerran edessä automatka, joka sinun pitää ajaa, katso miten voit valmistautua siihen siten, että et pelkäisi ajamista.

Tarkista liikennetiedotteet ja suunnittele reittisi

Kun tarkistat ennen lähtöä liikennetiedotteet ja suunnittelet ajoreitin etukäteen, ei eteen tule helposti mitään yllättäviä ajomatkaa häiritseviä tapahtumia. Jos reitti on lyhyt, voit jopa harjoitella sen ajamista etukäteen.

Varaa ajomatkaan kunnolla aikaa ja pidä tarvittaessa taukoja

Kiireessä ajaminen ei tee ajamisesta varmastikaan yhtään helpompaa. Eikä koko matkaa ole pakko ajaa kerralla, jos varaat aikaa myös pysähtymisiin.

Tee hengitysharjoituksia

Ennen kuin lähdet ajamaan, rauhoita itsesi hengitysharjoitusten avulla. Jos pelko iskee matkan aikana, pysähdy jonnekin ja jatka vielä siellä itsesi rauhoittamista erilaisilla hengitystekniikoilla.

Mieti, miksi olet ahdistunut ajamisesta

Sille löytyy varmasti jokin syy, miksi pelkäät autolla ajamista. Mieti mikä se syy voisi olla ja ehkä sen selviäminen auttaa sinua vähentämään ajopelkoasi.

Huolehdi yleisestä hyvinvoinnistasi

Kun olet ajaessasi mahdollisimman hyvällä tuulella ja muutenkin hyvässä kunnossa, on ajaminen mukavampaa. Myös terveelliset elintavat vähentävät ahdistusta, jolla voi olla suotuisa vaikutus myös autolla ajamisen kokemiseen.

Lähde: Metro