Tipattoman tammikuun pitäminen voi vaikuttaa sinuun monin tavoin – positiivisessa mielessä.

Moni viettää tammikuun kieltäytyen alkoholista, mikä voi tehdä hyvää etenkin kostean pikkujoulukauden ja uudenvuoden juhlien jälkeen. Tipattoman viettäminen ei kuitenkaan ole niin helppoa, koska alkoholi on juurtunut osaksi kulttuuria: ensitreffeillä mennään parille, kotona rentoudutaan viinilasillisen tai olusen kera ja työviikon jälkeen saatetaan työporukalla lähteä istumaan vielä iltaa pubiin.

Kun tähän yhdistää vielä sen, miten tipattoman viettäminen saattaa herättää ihmetystä ja muut koettavat jopa houkutella sortumaan, voi kieltäytyminen ja tipattomasta kiinni pitäminen tuntua todella haastavalta.

Tästä syystä onkin kätevä tietää tipattoman tammikuun viettämisestä seuraavia hyötyjä, joita ajattelemalla voi koettaa laittaa houkutuksille kampoihin, motivoida itseään pitämään tipattomasta kiinni sekä kertomaan syyksi, kun joku ihmettelee, miksi vietät alkoholittoman kuukauden.

Parempi ruoansulatus

Bupa UK:n terveysklinikoiden lääketieteellinen johtaja, tohtori Luke Jamesin mukaan parantunut ruoansulatus on yksi tipattoman vähemmän huomioituja hyötyjä.

”Alkoholi ärsyttää vatsan limakalvoa ja saa sen tuottamaan enemmän happoa kuin normaalisti. Kun on viettänyt illan alkoholia juoden, huomaa seuraavana päivänä mahan olevan hellänä, saatat tuntea olosi pahoinvoivaksi tai sinulla on ripulia sekä voi myös närästää ja ruoansulatus on huonoa”, James kertoi.

Alkoholista luopuminen antaa vatsalle lepoa ja auttaa näihin oireisiin.

Parantunut mieliala

Alholi on depressantti, joten se voi saada mielialasi alamaihin. Tämä on etenkin vaarallista heidän kohdalla, ketkä kärsivät masennuksesta ja ahdistuksesta. Kokeile jättää alkoholi pois ja seuraa, miten se vaikuttaa mielialaasi – saatat yllättyä positiivisesti.

Ihmissuhteet eivät kärsi

Luultavasti jokainen alkoholia nauttiva tietää, että toisinaan humalassa voi ajautua vaikeuksiin läheisten kanssa monin tavoin; juot liikaa, syntyy riita eikä siinä tilassa näe selvää ratkaisua tilanteeseen ja seuraavana päivänä ongelmia saa selvittää krapulaisena. Jos alkoholin käytöstäsi ei ole koskaan seurannut mitään ongelmia ihmissuhteissasi, et silloin tätä hyötyä havaitse, mutta jos tiedät alkoholin aiheuttaneen esimerkiksi riitoja helpommin, huomaat kyllä muutoksen tipattoman aikana.

Tässä on myös se hyöty, että et menetä illanvieton aikana muistiasi ja näin mielestäsi ei katoa kaikki ne tärkeät seikat, joita ystäväsi tai rakkaasi on illan aikana sinulle kertonut.

Vähemmän vessareissuja

Vaikka et joisi alkoholia kuukauteen, joudut tietysti silti käymään vessassa, mutta alkoholi on diureetti, joka saa munuaiset tuottamaan enemmän virtsaa. Jos siis olet tipattomalla, ei vessareissuja tarvitse tehdä niin usein.

”Kun juot alkoholia, huomaat todennäköisesti käyväsi vessassa pissalla useammin ja yleensä juuri, kun olet siellä vasta käynyt”, tohtori James sanoi.

”Sinun täytyy käydä pissalla päästäksesi eroon nauttimastasi nesteestä, mutta diureettisen vaikutuksen takia joudut käymään uudelleen”, hän selitti.

Terveempi paino

Alkoholissa on paljon kaloreita ja kun yhdellä kertaa todennäköisesti juo useamman drinkin tai tuopin, alkaa kaloreita kertyä aivan huomaamatta. Kun tähän yhdistää vielä ruoanhakureissun baarien sulkeuduttua, on illasta tullut melko runsas nautittujen kaloreiden suhteen. Kun jätät alkoholin pois, nauttimiesi kaloreiden määrä laskee ja se voi näkyä painossasi.

Iho on paremmassa kunnossa

Vaikka kuinka huolehtisit ihostasi, ei siitä ole paljon hyötyä, jos nautit drinkkejä joka ilta. Alkoholi kuivattaa, mikä saa ihosi näyttämään samealta ja väsyneeltä sekä estää sitä tekemästä sille tärkeää uusiutumista. Tipattoman tammikuun vaikutukset pitäisi siis näkyä myös ihollasi.

Maksa toipuu

Maksa on tärkeä elin. Se pilkkoo ruokaa energiaksi, poistaa myrkkyjä kehosta ja auttaa suojelemaan kehoa infektioilta. Drinkkien kumoaminen voi saada rasvaa kertymään maksaan ja estää sitä toimimasta kunnolla. Muutaman viikon tauko alkoholista voi jo antaa maksallesi aikaa päästä eroon liiallisesta rasvasta ja alkaa korjata itseään.

Rahaa säästyy

Alkoholin juominen baarissa ei tule usein halvaksi. Voit tehdä itsesi kanssa sopimuksen, että aina jättäessäsi alkoholia nauttimatta, siirrät rahaa säästöön sen verran kuin mitä illanvietossa juomiin olisi kulunut. Tammikuun päätteeksi voit iloksesi huomata, että jemmassa on ihan mukava summa.

Paremmat yöunet

Voi vaikuttaa siltä, että alkoholi saa sinut simahtamaan, mutta se voi estää sinua pääsemästä syvään uneen ja olet uupunut, kun heräät seuraavana päivänä. Paremmilla yöunilla on monia hyötyjä, jotka näkyvät niin mielialassa, iolla ja stressin laskemisena, joten tämä tipattoman tammikuun hyöty on erittäin monipuolinen.

Paremmat urheilusuoritukset

Jos olet urheilevaa sorttia, kannattaa kokeilla tipattomuutta jonkin aikaan ja seurata, miten se parantaa omia suorituksia. Kuten jo aiemmin mainittiin, alkoholi kuivattaa ja vähentää maksasi tuottaman verensokerin määrää, joten se ei kovin auta sinua urheilua ajatellen. Suoritukseksi ovatkin paljon parempia, kun olet muutaman viikon vesilinjalla.

Aiotko sinä pitää tipattoman tammikuun? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Metro