Kevät lähestyy kovaa vauhtia ja sen myötä on aika tehdä päivityksiä ihonhoitorutiineihin.

Lumisten, kylmien talvipäivien jälkeen monella tekee mieli kirmata ulos aurinkoon, mutta iho tarvitsee kuitenkin aikaa sopeutua keväiseen keliin.

”Muutokset ilmankosteudessa, auringolle altistumisessa ja ulkoaktiviteeteissa yleensä johtavat tarpeeseen tehdä muutoksia ihonhoitorutiineihin”, ihotautilääkäri Ted Lain sanoi Real Simplelle.

”Kevät tuo mukanaan enemmän kosteutta ja korkeampia lämpötiloja, jotka vaativat niin aurinkosuojan kuin anti-aginghoidon virittelyä sopivaksi”, hän jatkoi.

Kolme ihotautilääkäriä kertoi Real Simplelle vinkit, joilla talven rasittama iho herätetään ihanaan keväthehkuun, ja suomensimme vinkit alle, jotta sinäkin voit päivittää ihonhoitorutiinisi kevääseen sopivaksi.

Jos et jo kuori ihoasi, aloita se

Ihotautilääkäri Hadley Kingin mukaan monet välttelevät kuorintaa talvikuukausina, koska se voi kuivattaa ihoa, mutta kun lämpötilat alkavat kohota plussalle ja kosteus lisääntyy, sietää iho paremmin kuorintaa.

”Kevät on parasta aikaa palata kuorintaan ja kirkastaa ihoa talven jäljiltä”, hän sanoi Real Simplelle.

Sinun ei tarvitse käyttää vain fyysistä kuorintaa (aineita, joissa on pieniä, kuorivia hippusia), vaan Lainin mukaan sekä kemiallinen että fyysinen kuorinta voivat olla osa kevään ihonhoitorutiineja.

”Suosittelen kemiallista kuorintaa laittamaan kevään ihonhoidon käyntiin. Ne kuorivat nopeasti, laukaisevat kollageenin tuotannon ja ovat mainio ensiaskel nuorekkaan ihon saavuttamiseksi”, Lain totesi.

Ole kuitenkin varovainen, ettei kuorinta lähde lapasesta ja saa aikaiseksi vain ärtynyttä ihoa. Ihotautilääkäri Joshua Zeichner suosittelee tekemään kuorinnan kerran viikossa tai korkeintaan kahdesti.

Vaihda kevyempään kosteusvoiteeseen

Kuivalle talvi-iholle paksummat voiteet ja rasvat tuntuvat pelastukselta ja ovat suositeltaviakin, mutta sään lämmetessä niille ei ole enää niin tarvetta. Kingin mukaan lämpötilojen noustessa ja kosteuden lisääntyessä ei yhtä tuhdeille voiteille ole välttämättä tarvetta ja raskaat tuotteet tuntuvat tahmaiselta ja rasvaiselta iholla.

”Kevyemmät kosteusvoiteet, joissa on kosteuttajia ja ihoa pehmentäviä ainesosia, tuntuvat paremmalta”, King totesi.

Sekä King että Zeichner suosittelevat vaihtamaan geelipohjaiseen tuotteeseen, joka imeytyy nopeasti ja samalla suojaa ihoa.

Nosta aurinkosuojan kerrointa

Aurinkosuojaa pitäisi käyttää vuoden ympäri – myös pilvisellä säällä – mutta läheskään kaikki eivät käytä suojakertoimella varustettuja tuotteita talvella. Lämpötilan noustessa tämä kannattaa kuitenkin ottaa tavaksi. Jos olet käyttänyt kuuliaisesti aurinkosuojaa jo talvella, on keväällä hyvä nostaa sen suojakerrointa.

”Lämpiminä kuukausina olemme lähempänä aurinkoa, joten UV-säteet ovat voimakkaampia. Suojakertoimen nostaminen vähintään 50+ ja samalla huolehtien, että ne suojaavat kattavasti, on avainasemassa siinä, että saat riittävää suojaa auringolta keväällä ja kesällä”, Lain muistutti.

Ota antioksidantit osaksi ihonhoitoa

Kingin mukaan myös antioksidantteja pitäisi käyttää vuoden ympäri, mutta erityisesti niistä on iloa kevät- ja kesäkuukausina, jotta vältyt auringon aiheuttamilta vahingoilta. Real Simplen mukaan niiden käyttö on kuin vakuutus aurinkosuojalle.

”Kun iho altistuu UV-säteille, syntyy vapaita radikaaleja, jotka voivat vahingoittaa dna:ta ja kiihdyttää kollageenin ja elastiinin hajoamista. Iholle levitettävät antioksidantit, kuten C-vitamiini, voivat lahjoitaa elektroneja vakauttaa vapaita radikaaleja ja vähentämään auringon vahinkoja”, King selitti.

Tee kevätsiivous kauneustuotteillesi

Jos et ole viime kuukausina käynyt läpi ihonhoito- ja meikkituotteitasi, on nyt aika konmarittaa ne. Puhdista tai vaihda pyyhkeet, sienet, siveltimet ja muut levitykseen käytettävät tuotteet uusiin.

”Nämä ovat hyvä kasvualusta bakteereille, hiivalle ja homeelle, ärsyttäen ihoa ja johtavan näppyihin ja tulehduksiin”, King huomautti.

Laita pois myös kaikki, joiden parasta ennen -päivä tai säilyvyys on jo mennyt ohi. Katso tuotteista merkki, jossa on esimerkiksi avatun purkin kuva, jokin numero sekä M-kirjain, kuten 12M tai 6M. Tämä merkki kertoo, kuinka monta kuukautta tuote säilyy avattuna ja jos aika on jo tullut täyteen, vaihda tuote uuteen. On myös hyvä muistaa, että vaikka tuote olisi avaamaton, on sen aktiivisten aineisosien teho voinut muuttua ajan mittaan.

Jos et löydä säilyvyydestä kertovaa merkkiä, tee hajutesti.

”Jos jokin ei näytä, tuoksu tai tunnu siltä kuin silloin, kun ostit tuotteen, on silloin aika heittää se menemään”, Zeichner kertoi.

Lähde: Real Simple