Kansallisoopperassa on tarjolla rooli oopperan loppukohtauksessa.

Ensi tammikuussa Kansallisoopperassa saa ensi-iltansa Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth -ooppera ja sen tulevien esitysten myötä oopperassa on hieman erikoisempi paikka avoinna: rooli saksanpaimenkoiralle.

Ylen mukaan Kansallisooppera etsii todella kovahermoista saksanpaimenkoiraa, joka ei hätkähdä isoa orkesteria, laulajia, torvisoitokulkuetta eikä räjähdyksen ääniä ja vavistuksia Kansallisoopperan läheiseltä rakennustyömaalta.

Koira on lavalla oopperan viimeisessä, neljännessä näytöksessä. Sen aikana kuvataan Ylen mukaan vankikuljetusta Siperiaan.

”Koira tulee näyttämölle vanginvartijan kanssa. Se on siis vankileirin vartijakoira”, tuottaja Miia Lallukka kertoi Ylelle ja lisäsi koiran olevan lavalla puolisen tuntia.

Koiran omistajan on oltava paikalla tulevan oopperan jokaisessa harjoituksessa ja näytöksessä, mikä Lallukan mukaan on välttämätöntä.

”Omistaja tuo koiralle turvaa. Hänet sijoitetaan kulisseihin niin, että koira näkee hänet koko ajan. Rauhallinen omistaja rauhoittaa myös koiraa, vaikka meno lavalla äityisi hurjaksikin”, Lalluka sanoi.

Koiralle maksetaan tietysti myös palkkiota, joka on sata euroa näytökseltä. Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth -oopperaa esitetään yhteensä kahdeksan näytöstä, joista ensimmäinen on tammikuun lopulla ja loput helmikuussa, ja harjoituksia on tammikuun puolivälin jälkeen seitsemän kertaa.

Ooppera saapuu Ylen mukaan Helsinkiin Oslosta, missä Lallukka on käynyt seuraamassa, miten saksanpaimenkoiran kanssa on siellä pärjätty. Lallukka kertoi omistajan tuoneen koiran kaiken keskelle, kun toisen ja kolmannen näytöksen väliajalla tehtiin kulissien vaihtoa.

”Näin omituinen tilanne palautui sen mieleen. Kun neljäs näytös sitten koitti, koira oli tottunut tilanteeseen ja valmis lavalle”, tuottaja sanoi.

Oslossa näytökset koiran kanssa sujuivat ongelmitta, mutta harjoituksissa oli käynyt ilmi, ettei oopperalava ole koiralle luonnollinen ympäristö.

”Koira ulvoi surkeasti. Ehkä sen korviin koski. Pian se kuitenkin tottui ääniin ja hälinään ja kaikki sujui hienosti”, Lallukka kuvaili Ylelle.

Ylen mukaan Kansallisoopperalla on kokemusta entuudestaan eläinten kanssa työskentelystä. Tällä hetkellä Sevillan parturi -oopperassa on mukana kaksi ppudelia ja takavuosina lavalla on nähty niin hevonen kuin undulaattejakin.

Jos uskot omistavasi riittävän kovahermoisen koiran, joka ei kuitenkaan laula, sillä Lallukan mukaan loppukohtaukseen ei sovi ulvova koira, järjestetään koirille koe-esiintyminen 7. joulukuuta erikseen sovittavana kellonaikana. Lisätietoja voi kysyä ja mukaan voi hakea ottamalla yhteyttä Lallukkaan, jonka yhteystiedot ja näytösten sekä harjoitusten ajankohdat löydät täältä.

Lähde: Yle