Riisi on ravitseva lisä esimerkiksi kanakastikkeen kera, mutta voiko sillä ravita myös hiuksia?

Se, että hiuksia huuhdellaan ja liotetaan riisivedessä, on Health-sivuston mukaan ollut jo jonkin aikaa eräänlainen trendi. Sen sanotaan esimerkiksi nopeuttavan hiusten kasvua. Mutta onko se kuitenkaan totta? Osa TikTok-videopalvelun käyttäjistä ovat julkaisseet videoita, joissa he kertovat hiustensa kasvaneen hurjaa vauhtia sen jälkeen, kun he ovat alkaneet käsittelemään hiuksiaan riisivedellä.  

Mitä on riisivesi?

Riisivedestä voi tulla ensimmäisenä mieleen riisin keitinvesi. Sitä se voi myös olla, mutta riisiä ei tarvitse välttämättä keittää ennen hiusten käsittelyä. Sekin riittää, että riisit liotetaan vedessä. Nopein tapa tehdä riisivettä on liottaa 1 osa riisiä 2 osaan vettä. Riisien annetaan olla vedessä 30 minuutin ajan ja sen jälkeen seoksesta suodatetaan jäljellä oleva vesi puhtaaseen kulhoon. 

Jotkut lisäävät riisiveden sekaan greipin kuoria ja eteerisiä öljyjä, jotka ainakin tekevät seoksesta hyvän hajuisen.

Lisääkö riisivesi hiusten kasvua?

Mikään tutkimus ei ainakaan osoita sitä, että tämä seos kiihdyttäisi hiusten kasvua. Riisissä kuitenkin on B- ja E-vitamiineja, jotka on liitetty hiusten kasvuun ja niiden elinvoimaisuuteen. B12-vitamiinin puute on liitetty hiustenlähtöön, joten jotain tekemistä tällä seoksella voi silti olla hiusten terveyden kanssa.

Riisivettä kannattaa kokeilla, koska siitä on hyötyä hiuksille, vaikka se ei vaikutakaan niiden kasvunopeuteen. Hiusten liotus tai huuhtelu riisivedessä voi esimerkiksi lisätä hiusten elinvoimaa siinä olevan vitamiinipitoisuuden vuoksi. Mutta se ei nopeuta hiusten kasvuprosessia, koska riisivesi ei todennäköisesti tunkeudu hiusakseliin asti.

Jos toiveena on nimenomaan hiusten nopeampi kasvu, kannattaa turvautua johonkin muuhun keinoon kuin riisiveden käyttöön.

Lähde: Health