Vanhempasi todennäköisesti harrastivat enemmän seksiä kuin mitä sinä harrastat.

Niin sanottu nettisukupolvi, 1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntynyt Y-sukupolvi, harrastaa todennäköisesti vähemmän seksiä kuin heidän vanhempansa harrastivat, kertoo TIME-lehti. Vanhempiin sukupolviin verrattuna Y-sukupolvi on suvaitsevaisempi esiaviollisen seksin suhteen, mutta heillä on hieman vähemmän kumppaneita kuin vanhemmillaan, kertoo uusi tutkimus.

Archives of Sexual Behaviorin julkaisemaan tutkimukseen osallistui yli 33 000 ihmistä. Heistä 58 prosenttia vastasi vuonna 2012, ettei heidän mielestään seksissä ennen avioliittoa ole mitään väärää (verrattuna 44 prosenttiin vuonna 2004).

Edeltävien 35 vuoden aikana hyväksyntä on koko ajan kasvanut: vuonna 1972 28 prosenttia ajatteli esiaviollisen seksi olevan hyväksyttyä, vuonna 1978 määrä oli 38 prosenttia ja vuonna 1982 se oli 41 prosenttia.

Asennemuutoksista huolimatta Y-sukupolvella on vähemmän kumppaneita kuin vanhemmillaan. 1950- ja 1960-luvuilla syntyneet ovat harrastaneet eniten seksiä – keskimäärin 11 seksikumppania aikuisena – ja heidän jälkeen 1940- tai 1970-luvulla syntyneet noin 10 seksikumppanilla.

Y-sukupolvella on tutkimuksen mukaan keskimäärin kahdeksan seksikumppania. Heillä menee kuitenkin tällä saralla paremmin kuin isovanhemmillaan, 1930-luvun laman aikaan kasvaneilla, joilla seksikumppaneita oli keskimäärin kaksi.

”Vaikka nettisukupolvi on suvaitsevaisempi, he eivät pidä sitä lupana harrastaa holtittomasti seksiä”, tutkimusta kirjoittanut Jean Twenge sanoi TIME-lehdelle.

Hän myös huomautti, että lasku kumppaneiden määrässä voi liittyä HIV:n ja muiden sukupuolitautien tietoisuuden lisääntymiseen eikä niinkään liity esiaviollisen seksin moraaliin.

”Y-sukupolvi ei ole tuntenut maailmaa, jossa esiaviollinen seksi oli tabu”, Twenge totesi.

Twengen mukaan muutokset vaikuttavat tapahtuneen sukupolvissa, ei ajan myötä. Toisin sanoen, koko väestö ei muuta mieltään kerralla, vaan nuoremmat, hyväksyvämmät sukupolvet korvaavat vanhemmat – eli heille, jotka kasvoivat aikana, milloin esiaviollinen seksi oli tabu, se voi edelleen olla sitä.

Lähde: TIME