Sillä, mitä syöt, voi olla vaikutusta hampaidesi terveyteen.

Yleisessä tiedossa on, että punaviini tahraa hampaita ja sokeri on niille haitallista. Hammaslääkäri Peter Alldritt paljasti, millä syötävillä voi auttaa hampaita pysymään vahvoina, puhtaina ja suussa pidempään.

Nämä syötävät voivat vaikuttaa hampaiden terveyteen:

Omenat

Omenat ovat luonnon oma hammasharja, sillä ne voivat poistaa ruokaa ja bakteereja samalla, kun niitä pureskelee. Samoin kuin muissa rouskuvissa hedelmissä ja vihanneksissa, kuten porkkanoissa, omenoissa on paljon vettä, joka laimentaa sokerin vaikutuksia ja parantaa syljeneritystä auttaen suojaamaan hammasmädältä.

Mansikat

Mansikat ovat luonnollinen valkaisuaine ja valkaisevat hampaita voimakkaasti, koska ne sisältävät omenahappoa, joka auttaa poistamaan tahroja, sekä C-vitamiinia, joka valkaisee häätämällä plakkia.

Sitrushedelmät

Muun muassa appelsiinien ja sitruunoiden sisältämä korkea C-vitamiinin määrä voi auttaa pitämään ikenet terveinä vahvistamalla verisuonia ja sidekudosta. C-vitamiini vähentää myös tulehduksia, mikä voi estää tai hidastaa ientulehduksen etenemistä. Kohtuus kuitenkin kaikessa, myös sitrushedelmissä, sillä niiden korkeat happamuus voi kuluttaa hampaiden kiillettä. Vältä hampaiden harjausta tunnin ajan syötyäsi sitrushedelmiä, jotta sulki neutralisoi niiden happamuuden vaikutuksen.

Juusto

Juuston proteiinien on osoitettu suojaavan hammaskiillettä ja lisäävän suun pH-tasoja auttaen taistossa plakkia vastaan. Juusto myös stimuloi sylkeä suojaten näin happamuudelta ja hammasmädältä.

Rusinat

Rusinoissa on paljon luonnollisia sokereita, mutta niissä on myös voimakkaita antioksidantteja, oleanolihappoja. Tämä fytokemikaali voi lopettaa kahden yleisesti suusta löydetyn bakteerin kasvun, mitkä ovat vastuussa tulehduksista ja iensairauksista.

Lähde: Body+Soul