Ihanteellisessa maailmassa ihmiset saisivat tunteilleen vastakaikua ihastuksensa tai rakkautensa kohteelta, mutta valitettavasti totuus on, ettei niin aina käy.

Yksipuoliset tunteet voivat olla musertava kokemus, toteaa Women’s Health. Psykologian professori Gary W. Lewandowski Jr:n mukaan yksipuolisella rakkaudella on monenlaisia muotoja:

  • ihastut henkilöön, joka ei ole saatavilla (esim. julkisuuden henkilö)
  • ihastus, jonka kohtaat arjessasi (esim. söpö tyyppi samalta salilta
  • tavoittelet kiinnostuksesi kohdetta (ja tulet torjutuksi)
  • kaipaat mennyttä rakkautta (exääsi)
  • olet suhteessa, jossa tunteet eivät ole samanlaiset (esim. olet sopinut olevasi hänen kanssa vain kavereita ”etuuksilla” ja tunteesi voimistuvat).

Olipa kyse minkälaisesta tilanteesta tahansa, yhteistä niille on se, että omille tunteille ei saa vastakaikua.

”Se on rakkautta, jota tunnet henkilöä kohtaan, kuka ei rakasta sinua”, Lewandowski selitti.

Yksipuolisesta rakkaudesta ylipääseminen on Women’s Healthin mukaan helpommin sanottu kuin tehty. Onneksi on kuitenkin asiantuntijoiden hyväksymiä vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua toipumaan, jatkamaan eteenpäin ja pääsemään hänestä yli – lue vinkit alta.

Älä pidä yhteyttä 30 päivään

Kun tunteidesi kohde julkaisee uuden Instagram-kuvan tai vastaa viestiisi, tulee siitä ihana lämpöinen ja hauska tunne. Taustalla on dopamiini, hyvän olon kemikaali, joka liittyy rakastumiseen. Tämä dopamiinin lähde kuitenkin katoaa, jos tunteille ei saa vastakaikua ja aivot alkavat kokea vieroitusoireita.

”Päästäksesi yli näistä alun vieroitusoireista, anna itsellesi aluksi ainakin 30 päivää ilman mitään yhteyttä häneen ja arvioi kuukauden jälkeen, miltä sinusta sitten tuntuu”, lisensoitu mielenterveysneuvoja ja deittailuvalmentaja Samantha Burns opasti.

Se tarkoittaa myös sitä, että lopetat hänen seuraamisen tai estät hänet sosiaalisessa mediassa. Tämä auttaa Burnsin mukaan vastustamaan kiusausta stalkata häntä netissä ja vapauttaa henkistä energiaa, jota voit ohjeta terveempiin tapoihin.

Valmistaudu käymään läpi surun vaiheet

Burnsin mukaan yksipuolisesta rakkaudesta toipumiseen liittyvät tunteet ja kipu voivat olla samankaltaiset kuin parisuhteen päättymisestä toipumisessa. Yksipuolisesta rakkaudesta ylipääseminen voi olla varsinkin kivuliasta, koska usein tunteiden kohteen on nostanut jalustalle. Kuvittelemasi yhteisen tulevaisuuden sureminen voi sattua yhtä paljon – tai enemmän – kuin suhteen, joka ei jostain syystä toiminut.

Burnsin mukaan todennäköisesti koet ainakin osan eroamiseen liittyvistä surun vaiheista – tai mahdollisesti ne kaikki: kieltäminen, suuttumus, neuvottelu, masennus ja hyväksyntä.

”Anna itsellesi aikaa surra ja käsitellä tunteesi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jo vain tiedostamalla tunteensa ja antamalla niille nimen, voi se auttaa sääntelemään näitä intensiivisiä tunteita”, hän neuvoi.

Kuinka paljon aikaa tarvitset, riippuu se siitä, kuinka kauan olet kokenut yksipuolista rakkautta. Burns arvioi, että jos yksipuolisia tunteita on kokenut useamman vuoden, tarvitsee vähintään kolme kuukautta, jotta pääsee neutraalimpaan tilaan.

Lewandowskin mukaan aika ei kuitenkaan ole paras mittari paranemisprosessille.

”Sen sijaan, se liittyy täysin siihen, mitä sen aikana tapahtuu. Oletko ottanut aikaa työstääksesi toipumista? Käyttänyt selviytymiskeinoja”, Lewandowski totesi.

Älä jatkuvasti ’törmää häneen’

Vaikka olisit kuukausia järjestänyt ”satunnaisia” törmäämisiä tunteidesi kohteen kanssa, nyt on aika välttää häntä kuin ruttoa. Burnsin mukaan tämä auttaa sinua asettamaan terveet rajat ja et jatkuvasti ole laukaisevien tekijöiden ympäröimänä. Jos tunteidesi kohde on osa säännöllistä sosiaalista ympäristöäsi, Burns suosittelee tekemään suunnitelmia eri ystäväporukoiden kanssa tai jopa etsimään uusia ystäviä.

”Jos teette töitä yhdessä, vältä kahvipistettä tai lounastilaa, missä yleensä flirttailet tai koetat saada hänen huomionsa”, Burns jatkoi.

Kun olette tekemisessä, pidä välinne keskittyneenä täysin työasioihin, jotta et anna itsellesi turhaa toivoa.

Kerro hänelle, että tarvitset tilaa

Jos tunteidesi kohde jo tietää, mitä tunnet, ei sinulla ole mitään menetettävää. Women’s Healthin mukaan voit ihan hyvin olla se kovis, joka suoraan sanoo mitä haluat ja tarvitset suhteelta (tai sen puutteelta) jatkaessa eteenpäin.

”Kerro hänelle, että tarvitset aikaa ja tilaa toipuaksesi ja että otat yhteyttä, jos ja kun olet valmis”, Burns neuvoi.

”Älä anna tilaa väitellä asiasta ja sinun ei tarvitse perustella toimiasi”, hän jatkoi.

Tiedät itse paremmin kuin kukaan, mitä tarvitset, joten luota itseesi ja pyydä sitä, mitä tarvitset.

Tunnista yksipuolinen rakkaus sellaisena, mitä se on

Lewandowskin mukaan yksipuolinen rakkaus on rakkauden kaltaista tai kevyttä rakkautta. Vaikka siinä on jotain samaa kuin rakkaudessa, jossa tunteet kohtaavat, ei yksipuolista rakkautta koeta yhtä intensiivisesti kuin aitoa, romanttista rakkautta. Se on Lewandowskin mukana hyvä uutinen, koska kun tietää, että johonkin parempaan on mahdollisuus, se auttaa jatkamaan eteenpäin.

Muistuta itseäsi siitä, miksi olet niin mahtava

Burns muistutti, ettei yksipuolisen rakkauden pidä antaa saada epäilemään itseään tai sitä, mitä tarvitsee kumppaniltaan.

”Muistuta itseäsi päivittäin, että itse määrittelet oman arvosi”, Burns painotti.

Hän suosittelee korvaamaan negatiiviset tunteet positiivisella vahvistamisella tai mantralla, kuten ”Olen rakkauden ja arvostuksen arvoinen, sekä itseltäni että kumppaniltani”.

Juttele ammattiauttajan kanssa

Monet pääsevät ihastuksesta yli ilman ongelmia, mutta toisille tunteiden kohteen piilottaminen omista somekanavista ja itsestään huolehtiminen eivät riitä.

”Jos sinulla on vaikeaa, on ammattiapu aina hyvä vaihtoehto”, Burns sanoi.

Lewandowski on samaa mieltä ja lisäsi, että terapia voisi olla hyödyksi kenelle tahansa, jos kokemukset yksipuolisen rakkauden kanssa ovat tarpeeksi vakavia ja vaikuttavat päivittäiseen toimintaan. Jos olet liian alamaissa päästäksesi sängystä ylös aamulla, sinulla on vaikeuksia nukkua ahdistuksen takia tai ystäväsi ja perheesi huomaavat jonkin olevan vialla, on luultavasti aika hakea ammattiapua. Jos perinteinen terapia ei ole mahdollista tai sinulla ei ole varaa siihen, kannattaa kokeilla esimerkiksi nettiterapiaa tai terapiasovelluksia.

Yksipuolisesta rakkaudesta toipuminen ei ole helppoa, mutta on parempi päästä tunteista yli sen sijaan, että haaveilisi sellaisen perään, kuka ei ansaitse sinua – ja kun oikea ihminen tulee kohdalle, olet valmis.

Lähde: Women’s Health