Jos olisi jokin keino näyttää heti todella paljon nuoremmalta kuin onkaan, sitä keinoa käyttäisivät aika varmasti kaikki.

Kun kyseessä olisi vain yksi voide tai pilleri, joka nuorentaisi, mutta niitä vaikuttaisi olevan todella paljon. Ainakin ehdokkaita, mutta mistä sen tietää, mikä niistä oikeasti voisi nuorentaa ennen kuin kokeilee? Tätä on selvitetty Healthista -sivustolla.

Ryppyjen ja juonteiden karkottamiseksi pitää saada juuri oikeita ravintoaineita. Jokaisen pitäisi huomioida, että ihon saa helpommin vanhemman näköiseksi kuin nuoremmaksi. Siihen vaikuttavat mm. ultraviolettisäteily, stressi, huono ravinto, alkoholin juominen, tupakointi, saasteet ja unenpuute. Näitä kannattaisi vähentää, jos ei halua ihon ikääntyvän normaalia nopeammin.

On monia asioita, jotka hidastuttavat ihon vanhenemista. Ainakin näiden juuri mainittujen asioiden vähentäminen tai lopettaminen ovat niitä asioita. Mutta myös muut terveelliset elämäntavat ja oikea ravinto auttavat.

Kelloa ei kukaan voi kääntää, mutta jotain näkyviä ihon vanhentumisen merkkejä, joita on jo syntynyt, voidaan korjata. Ja sen kaikki varmasti haluavat tietää, että miten se onnistuu. Monet ravintoaineet hidastavat vanhenemista, mutta osa niistä voi jopa auttaa jo syntyneiden merkkien vähentämiseen.

Kollageeni ja C-vitamiini

Kollageeni on kehon omaa proteiinia, joka pitää ihon kimmoisana ja joustavana. Se pitää myös mm. luut vahvoina sekä ruuansulatuskanavan, lihakset, nivelet ja hiukset hyvässä kunnossa. Mutta valitettavasti sen tuotanto alkaa hiipua jo noin 25 vuoden iän jälkeen. Ja kun sen tuotanto laskee, menettävät solut rakenteensa ja heikkenevät ja ohenevat. Se on syy monille ihossa näkyville oireille, jotka saavat näyttämään vanhemmalta. Mutta tätä menetettyä kollageenia voi korvata ravintolisien avulla eli sellaisten, jotka stimuloivat kollageenin tuotantoa. Niitä ovat mm. C-vitamiini, kurkuma ja sinkki.

Terve iho sisältää suuria C-vitaminipitoisuuksia, joka on välttämätöntä kollageenituotannon stimuloimiselle ja antioksidanttisuojan luomiseksi, jota tarvitaan UV-säteilyn aiheuttamiin ihovaurioihin. Mutta valitettavasti, kuten kollageenin, myös C-vitamiinin määrä iholla vähenee, kun ikäännytään. Eräässä tutkimuksessa todettiin juuri se, että suuri C-vitamiinin saanti liittyi siihen, että ryppyjä tuli vähemmän ja iho näytti kiinteämmältä. Mutta sen lisäksi havaittiin myös, että runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio liittyy siihen, että ryppyjä tuli enemmän ja iho näytti vanhemmalta.

Kurkuma, sinkki ja CoQ10

Myös kurkuma auttaa kehon kollageenintuotannossa. Sillä on tutkimuksen mukaan voimakas antioksidanttiaktiivisuus, joten se voi myös suoraan vähentää ihon vanhenemisnopeutta, estää ihon kuivumista ja suojata sitä rypyiltä.

Sinkki auttaa haavojen paranemisessa, joten se on välttämätöntä ihon hyvinvoinnille. Jos sinkistä on puutetta, voi iholla olla näkyviä merkkejä eli haavaumia tai muita jälkiä, joiden paraneminen kestää kauan. Sinkki vaikuttaa myös kollageenintuotantoon, joten se vaikuttaa siten myös ihon vanhenemiseen.

CoQ10 on entsyymi, joka auttaa tuottamaan energiaa soluissamme. Sen tuotanto vähenee myös ikääntyessä. Sitä lisätään moniin kauneudenhoitotuotteisiin sen antioksidanttisten ominaisuuden vuoksi, mutta myös sen takia, koska sen on todettu estävän ihon ikääntymistä.

Kun seuraavan kerran hankit ravintolisiä, joiden haluat vaikuttavan ihoosi siten, että se ei vanhene liian nopeasti tai että se jopa vähän nuorentuu, kannattaa katsoa, että ravintolisä sisältää näitä juuri mainittuja aineita.

Lähde: Healthista