Joulu on monien mielestä vuoden parasta aikaa, mutta parisuhteiden kohdalla näin ei aina ole.

Joulu aiheuttaa omanlaista stressiään, kun joutuu suunnittelemaan mahdollisia matkoja sukulaisten luo, pitämään silmällä rahatilannetta joululahjaostoksia tehdessä ja on kiirettä sekä järjesteltävää. Tämä joulustressi voi rasittaa sekä sinua itseäsi että kumppaniasi, niin yksilöinä kuin pariskuntana.

Joulun aikaan voikin nousta esiin erilaisia parisuhdeongelmia. HuffPost pyysi avioliittoterapeutteja kertomaan yleisimpiä tällaisia ongelmia sekä miten niitä voi käsitellä. Alla terapeuttien neuvoja.

1. Epärehellisyys siitä, kuinka paljon joulun takia kuluu rahaa

”Lahjojen ostaminen, matkalippujen ostaminen, joulujuhlat, koristeet, ruoka sun muut huomioiden joulun aikaan rahankäyttö voi johtaa erimielisyyksiin siitä, kuinka paljon ja mihin rahaa pitäisi käyttää. Vakavia ongelmia ilmenee, jos toinen parin osapuolista pimittää toiselta, mihin rahaa menee ja budjeteista ei ole keskusteltu etukäteen”, totesi avioliitto- ja perheterapeutti Sheri Meyers.

”Taloudellisen uskottomuuden välttämiseksi parin kannattaa istua alas ja keskustella realistisesti rahasuunnitelmasta etukäteen. Yhdessä päättäkää, kuinka paljon rahaa teillä on vara käyttää, tehkää budjetti ja pitäkää siitä kiinni. Käykää lahjalista läpi ja valitkaa, ketkä kuuluvat top 10:iin ja kuinka paljon budjetistanne on mahdollisuus käyttää jokaiselle henkilölle. Tehkää suunnitelmat vaihtoehtoisille lahjoille, jotka tuovat iloa, mutta eivät maksa paljon, jotta raha riittää paremmin – leipokaa keksejä, tehkää kotitekoisia lahjoja ja -kortteja tai suunnitelkaa erityinen ilta jollekin tulevalle päivälle”, hän jatkoi.

2. Päätös siitä, missä joulua vietetään (ilman että kukaan suuttuu)

Monesti pareilla tulee ongelmaksi se, missä joulua vietetään. Yksi ratkaisu tähän on vuorotella, kumman vanhempien/suvun luona ollaan tai vaihdella joulun ja uudenvuoden viettoa vuosittain, jotta voi viettää loppuvuoden juhlia yhdessä kummankin perheen kanssa.

”Jos nämä ratkaisut eivät toimi, voitte kutsua kummankin perhettä ja sukua omaan kotiinni, mutta siinä voi paljon työtä ja aivan uusi stressin taso kenelle tahansa parille”, avioliitto- ja perheterapeutti Danny Gibson kommentoi.

3. Alkoholin juominen menee liiallisuuksiin

”Liiallinen juominen on iso ongelma tähän aikaan vuodesta. Kyse ei ole vain alkoholista, vaan myös ikävstä käytöksestä, jota siitä seuraa. Kamppailitpa sinä alkolin kanssa tai kumppanisi, on fiksua tehdä suunnitelma etukäteen ennen kuin lähtee joulunviettoon paikkaan, jossa alkoholia on saatavilla, ja päättää kuinka paljon molemmat voivat juoda ja miten pääsette kotiin”, terapeutti Kurt Smith sanoi.

4. Erilaiset jouluperinteet

”Sanotaan vaikka, että sinun perheesi avasi aina lahjat aattoaamuna ja kumppanisi perhe odotti jopa joulupäivään asti. Tai sinusta ei ole lainkaan hauskaa, jos lahjoja on vähän ja kumppanisi on sitä mieltä, että vähemmän on enemmän. Parina teidän täytyy navigoida eroavaisuuksien välillä päivittäin, mutta jopa parit, jotka pärjäävät hyvin suuren osan ajasta, voivat joutua pulaan joulun aikaan. Jouluperinteet syntyvät lapsuudessa ja niiden mukana kulkee vahva emotionaalinen lataus, joten omiin tapoihin ja tottumuksiin oon kiintynyt ja muun suhteen ei ole niin avarakatseinen tai joustava”, avioliitto- ja perheterapeutti Winifred M. Reilly kertoi.

”Päätittepä molemmat joustaa tai tehdä yhdellä tavalla yhtenä vuonna ja toisella seuraavana, on tärkeä pitää mielessä, että ei ole oikeaa tapaa tai parempaa tapaa. Saatatte jopa keksiä kolmannen tavan, joka on yhtä tyydyttävä ja tärkeä kuin (tai jopa enemmän) perinne, jonka kanssa kasvoitte”, hän jatkoi.

5. Vaikeat sukulaiset

”Jos isoisä päihtyy suvun kokoontuessa yhteen tai anoppi ei osaa sanoa mitään mukavaa sinusta tai serkkusi on aina pari tuntia myöhässä, käyttäytyvät he luultavasti jälleen samalla tavalla. Sen sijaan, että pahoittaisit mielesi, tiedä omat rajasi ja kipupisteesi ja koeta harjoitella erilaista reagointia perhedynamiikkaasi. Esimerkiksi koeta harjoitella syvien hengenvetojen ottamista ja näe itsesi armollisena isäntänä tai emäntänä, käyttäytyen kunnioittavalla, aikuismaisella, maltillisella tavalla ja vastaten muuten kuin puolustautuen sekä täyttäyen kotisi lämmöllä, kiitollisuudella ja hyväksynnällä”, Meyers neuvoi.

”Tee varasuunnitelma kumppanisi kanssa siitä, miten toimitte yhdessä tiiminä ja hoidatte kaiken yhdessä. Kehittäkää salainen merkki tai sana, joka viestii toiselle, että ”Ota ohjat nyt, ole kiltti, tarvitsen apuasi’. Kun varasuunnitelma on olemassa, rentoudu ja odota hyviä asioita. Se kasvaa, mihin keskitymme: keskity pysymään rauhallisena ja nauttimaan yhdessä vietetystä ajasta”, hän lisäsi.

6. Erilaiset ajatusmaailmat lahjoista

”Yksi suhteen osapuoli voi näyttää rakkautensa etsimällä täydellisen lahjan, määrästä huolimatta, kun taas toinen on käytännöllisempi ja ajattelee, että on ihan okei, ettei tuhlaa äärettömästi joululahjaan. Jotkut kokevat, että lahjaan käytetty rahamäärä on suora osoitus siitä, kuinka paljon hän lahjan saavaa henkilöä rakastaa. Jos molemmat suhteen osapuolet eivät ole samaa mieltä lahjojen ostamisesta ja niihin käytetystä rahamäärästä, voi toinen olla lopulta katkera ja vihainen. Tämän ongelman välttämiseksi parien pitäisi keskutella lahjojen ostamisesta ja päättää, kuinka paljon molemmat käyttävät niihin rahaa”, Gibson totesi.

7. Ajan löytäminen kiireen keskellä toisilleen

”Jo muutenkin kiireisen elämän kiireitä tulee pahentamaan lahjojen ostaminen, koristelu, joulujuhlat ja kaikki muut rahaa ja aikaa vievät joulun stressitekijät ja saatatkin huomata, että emotionaalinen yhteys kumppanin kanssa kärsii”, Meyers sanoi.

Jotta parisuhde pysyisi yhtenäisenä ja romanttisena läpi joulunkin, hän antoi siihen oman vinkkinsä: päivittäinen annos kolmea A:ta – attention, appreciation ja affaction eli huomiota, arvostusta ja hellyyttä – nämä ovat kriittisiä tekijöitä pitämään minkä tahansa suhteen elossa ja yhteyden olemassa.

”Se ei vie paljon aikaa tai energiaa. Kyse on siitä, että valitsee mihin haluaa keskittää huomionsa: rakkauteen vai stressiin. Kun keskittää huomionsa rakkauteen ja arvostukseen ja kaikkeen, mistä on kiitollinne, joulu ja parisuhde tuntuvat paljon paremmalta. Rakastava yhteys ja kumppanuus kukoistaa hyväksyvässä, tunnistavassa ja kiitollisessa ilmapiirissä. Joten pidä huolta, että halaatte toisianne joka päivä, sanotte ’Minä rakastan sinua’ ja ’kiitos’ kaikista pienistä ja suurista asioista, joita teette toisillenne”, Meyers kertoi.

Lähde: HuffPost