Suosituimman värin on todettu tutkimuksessa saaneen vauvat itkemään enemmän kuin muut värit.

Koronavuosi on saanut monet pariskunnat ryhtymään vauvantekohommiin ja iloisia vauvauutisia on kuultu niin julkkiksilta kuin omalta lähipiiriltä. Valmistautuessa perheenlisäyksen tuloon, vanhemmat usein sisustavat vauvan huoneen, ja Iso-Britannian prinsessa Eugenien raskausilmoituksen ja huippumalli Gigi Hadidin vauvan syntymästä innostuneena sisustuksen asiantuntijat homedit.comissa halusivat selvittää, mitkä ovat parhaat ja huonoimmat sävyt, joilla maalata vauvan huone.

Homedit.com teetti ensin kyselyn, josta selvisi suosituimmat ja vähiten suosituimmat värisävyt vauvan huoneeseen. Tämän jälkeen sivusto jututti psykologi ja hyvinvointikonsultti Lee Chambersia siitä, minkälainen vaikutus näillä väreillä on ja mitkä ovat parhaimmat ja huonoimmat värivaihtoehdot.

Kyselyn tulosten perusteella suosituin väri vauvan huoneeseen on keltainen, jota käytti yli puolet (52 %) kyselyyn vastanneista vanhemmista. Kyselyyn vastasi 3 273 vanhempaa.

Vähiten suosituin väri kyselyn mukaan on punainen (6 %), joka Chambersin mukaan on myös huonoin vaihtoehto, koska se voi luoda aggressiota ja stimuloida lapsia liikaa. Chambers kertoi, että vihreä sen sijaan on paras väri keskittymistä ajatellen, kun taas violetti voi luoda energian ja seesteisyyden tasapainon.

Alta voit lukea, mitkä ovat suosituimmat värit ja mitä Chambers kertoi niiden merkityksestä ja vaikutuksista.

Keltainen

Keltainen oli kyselyssä siis suosituin väri, kun 52 prosenttia vanhemmista kertoi maalanneensa sillä vauvan huoneen.

”Mahtava neutraaliuden väri. Auringon värillä maalatusta huoneesta tulee onnellinen aura ja se voi lisätä keskittymistä ja motivaatiota”, Chambers kertoi.

”Mutta mitä kirkkaampi keltainen, sitä enemmän se stimuloi turhautumista ja tutkimuksissa keltainen sai vauvat itkemään enemmän kuin mikään muu väri”, hän huomautti.

Pinkki/vaaleanpunainen

Leikkisä ja romanttinen vaaleanpunainen oli toiseksi suosituin 37 prosentilla äänistä.

”Suosittu väri makuuhuoneeseen, mutta ei niin usein muualle. Vaaleanpunaisessa on joitakin punaisen hyötyjä ja se vie sen stimuloivaa terävyyttä pois. Se on usein aluksi rauhoittava ja voi lisätä myötätuntoa, mutta ajan mittaan siitä voi tulla ärsyttävä ja johtaa ikävästi käyttäytyvään lapseen”, Chambers selitti.

Violetti

Hieman alle kolmannes (31 %) kyselyyn vastanneista oli valinnut violetin vauvan huoneeseen. Chambersin mukaan tämä voikin olla hyvä valinta.

”Viisas ja kuninkaallinen väri, violetti voi olla hyvä valinta, jos haluaa jotain erilaista. Yhdistäessä punaisen tulen ja sinisen rentouttavan piirteen, se voi luoda kivan tasapainon tai sit voidaan soveltaa enemmän energiaa tai tyyneyttä tuottavaksi muuttamalla sävyä”, Chambers totesi ja lisäsi:

”Siinä on aikuismaisuutta, joka voi viedä lapsenomaista särmää pois.”

Sininen

Tämä väri sai 29 prosenttia äänistä. Chambersin mukaan sininen on suosittu väri ja luo rauhoittavan ympäristön, joka vähentää stimulaatiota ja auttaa lapsia asettumaan.

”Se herättää myös olon viilenevästä kropasta, mikä auttaa lapsia nukahtamaan. On hyvä olla tarkkana sävyn kanssa, koska liian tummana siitä voi tulla lähes synkkä ja epäinspiroiva, mutta liian vaaleana sen hyödyt vähenevät”, asiantuntija sanoi.

Vihreä

Vihreä vähiten suosituimpien värien joukossa, viidennellä sijalla 23 prosentin tuloksella. Chambers kuitenkin neuvoi, että tämä voi olla uudelle tulokkaalle hyvä väri.

”Luonnon symbolinen väri ja voimme nähdä eniten vihreän sävyjä. Vihreällä on konnotaatioita kasvuun ja luontoon ja siinä on osa keltaisen onnellisuutta ja osa sinisen rauhoittavaa vaikutusta. Se edistää keskittymistä ja rauhoittaa mieltä, mutta ei motivoi tai innosta energiaa tai kommunikaatiota”, Chambers selitti.

Oranssi

Oranssi sai alle viidenneksen äänistä (17 %). Vaikka väri on iloinen ja eloisa, ei Chambers pidä sitä parhaana värinä vauvan huoneeseen.

”Iloinen väri tämäkin, jota ei usein käytetä, mutta todella tervetulleeksi toivottava. Tämä väri innostaa kommunikaatiota, jos kaipaat jutustelua, mutta oranssi myös luo piilevää ahdistusta, joka laskee lasten keskittymiskykyä”, hän kertoi.

Punainen

Viimeisenä on vihaan ja intohimoon yhdistetty punainen, jonka on valinnut vain kuusi prosenttia vauvan huoneen väriksi.

”Punainen on tunteikas energian ja suuttumuksen väri. Se johtaa todennäköisesti innostuneeseen, itsevarmaan lapseen, joka tykkää koetella rajoja. Kuitenkin punainen lisää myös aggressiota, vähentää keskittymistä ja voi ylistimuloida lapsia”, Chambers sanoi.

Luota intuitioosi

Kaikki seitsemän väri analysoituaan Chambersilla oli vielä hieman lisättävää.

”Meidän psykologiset reaktiot väreihin ovat melko henkilökohtaisia ja niitä on muokkanneet kokemukset ja kulttuuri. Värin psykologia tutkii edelleen pieniä muutoksia, joita se voi aiheuttaa ihmisissä, mutta se on pieni osa rakastavan ympäristön luomista lapsillesi”, hän kertoi.

”Luota intuitioosi ja et mene kovin metsään”, Chambers jatkoi.

”Voit tuoda esiin värien arvoa yhdistämällä tummia värejä eloisampiin neutraaleihin. Räväköiden värien kohdalla harkitse niiden käyttöä asusteilla, koristeilla ja sisustuksessa ja tasapainota niitä viileämmillä väreillä”, hän päätti.